Съвременен блог за маркова парфюмерия

Лавандула – свежа, сладка и остра

Широко разпространена в парфюмерията и ароматерапията, лавандулата е известна със своето успокояващо действие. Името й произлиза от латинското “lavare”, което означава „мия”. То идва от древната римска традиция да се използва лавандулово масло при къпане. Днес лавандуловото масло е предпочитана съставка за много парфюми заради своя свеж, сладък и остър цветен аромат. Извлича се от цветовете на лавандулата чрез парна дистилация, а най-големите производители на лавандулово масло са България, Франция и Украйна.

Освен в парфюмерийната индустрия, лавандулата има цял куп други предназначения. Хората все още слагат лавандула във възглавниците си за добър сън (казват още, че прогонва и кошмарите). По време на Първата световна война лавандулата се е използвала за дезинфекция на повърхностите в болниците, а според народната медицина помага и за елиминиране на пърхута.

Лавандулата се съчетава добре с бергамот, кедър, грейпфрут, лимон, мандарина, пачули, роза и ветивер. Ето и някои от любимите ни парфюми с лавандула:

Вие имате ли си любим лавандулов парфюм? Споделете го с нас в коментарите по-долу!

Exit mobile version