Ароматът на празниците

коледа

Коледа е зад ъгъла, а при нас вече ухае на топъл чай от джинджифил и канелени пръчици. Вдъхновени от празничната атмосфера, ароматна и сякаш излязла от мечтана приказка, решихме да съберем всички аромати, които се асоцират с празниците, на едно място. Защото искаме да се потопим изцяло в празничното настроение и усетим приказните елементи, които ни обграждат; защото въпреки студеното време, на душата ѝ е топло и ароматно; защото сме готови за запомнящи се изживявания, добри постъпки и вдъхновяващи моменти.

Доказано е и, че ароматът е един от най-успешните и лесни начини да се върнеш към даден момент от миналото. Затова запомнете този списък и след време ще можете да се върнете при приказните празнични преживявания – така те ще ви топлят наистина през цялата година.

Канела

“Канела” е не само заглавие на страхотната книга на признат български автор, но и първата ни асоциация за коледните празници. Използва се като парфюмно ухание, подправка към вкусни и разтапящи душата сладкиши или горещия ни чай през студеното зимно време. Тя не само може да окаже ползотворно влияние върху тялото и духа ни, но и да ни „заключи“ едни от най-приказните спомени. Ароматът на канелата е като машина за пътуване във времето – винаги успява да ви върне в желания приказен момент.

Ром

Известната напитка всъщност произлиза от меласата, вторичен продукт от производството на захар. Тя ферментира, дистилира се и след това отлежава в дъбови бъчви – оттам идва и захарния вкус на напитката с дървесни нотки и тежък аромат. Но наистина учудващо е как едно и също ухание може да ни напомни на толкова различни неща. Коктейлите с ром (особено аромат чай, съчетан с алкохолната напитка) ни връщат към стоплящи тялото и душата моменти, случващи се на фона на бяла приказка, а използван като съставка в храните (и особено десертите) ни напомня за наситения вкус на изключително вкусните коледни сладки, които винаги присъстват на трапезата ни. Съчетайте го с празнично настроение, камина и любими хора и вижте случването на магията.

Сандалово дърво

Топъл, сладък, пикантен и чувствен – този аромат за секунди ще ви настрои на празнична вълна. Считан и за един от най-добрите афродизиаци, ароматът е перфектната добавка към тиха, топла вече у дома в компанията на любим човек.

Мандарина

Още с обелването на мандарината, празничното настроение в нас се възражда. Ако има аромат, който е задължителен за Коледа, то той е на тези цитрусови плодове. Изключително вкусни, приятно ухайни, те са страхотна добавка към трапезата или ароматната ви колекция. Причината да са толкова предпочитани през това време от годината не е само защото сега са най-изобилстващи и предлагани. Те имат изключително силен аромат, който ни освежава и ни кара да се чувстваме комфорта и магията. Освен това са много полезни, поради високите си нива на витамин C и фибри.

Ванилия

Ванилията е задължителна част от подобни списъци. Освен че също се счита за афродизиак, ароматът на ванилия отпуска и успокоява духа и тялото ни. Тя е от изключителна важност за психичното ни здраве и перфектно допълнение към една спокойна, тиха вечер вкъщи. Освен честото ѝ използване в парфюмерията, тя не бива пренебрегвана и в сладкарството – направете си домашен сладкиш, добавете няколко капки ванилов екстракт и се насладете на приказната вечер, която ви предстои.

Какао

За къде без какаова напитка през зимата? Ароматната подправка гали сетивата и ни обвива в ухайна прегръдка. Изключително характерен за студените месеци, но на Коледа то е повече от необходимо.

Смола и борови иглички

Ароматната смола ни помага да се принесем по-близо и свържем с природата. Представете си как сте обградени от високо извисяващи се, величествени дървета и как вървите леко около тях по магическа пътечка от борови иглички, паднали на земята, за да ви покажат пътя.

Джинджифил

Топъл джинджифилов чай и ароматни джинджифилови коледни сладки. Достатъчно е, нали? Сигурни сме, че вече мечтаете и виждате рецептата за сладките, които ще добавите и към вашите празници. Добре, спираме с многословието и ви оставяме да се потопите.

Приятно изкарване и приказни празници от Венера Козметикс.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.