Ром – вдъхновение за някои от най-страхотните коктейли, незаменима съставка за любителите на хубава храна, уханна нотка, добавяща дълбочина и екзотичен ореол към парфюмите

“Петнайсет души във ковчега на мъртвеца,
Йо-хо-хо и бутилка ром!”

Някога била най-известната напитка сред пирати и моряци, ромът в наши дни е вдъхновение не само за песни, но и за някои от най-страхотните съвременни коктейли като Мохито, Пина Колада, Дайкири и Май Тай. Всички те ухаят на захар, слънце, екзотика и летни спомени…

Известната напитка всъщност произлиза от меласата, вторичен продукт от производството на захар. Тя ферментира, дистилира се и след това отлежава в дъбови бъчви – оттам идва и захарния вкус на напитката с дървесни нотки и тежък аромат. Ромът се разделя на два основни вида – светъл и тъмен. Разликата между двата (освен в цвета), се крие във времето, в което отлежават – по-тъмният вариант отлежава по-дълго време и има по-дълбок и плътен вкус.

Освен на феновете на алкохола, ромът доставя удоволствие и на небцето на любителите на хубавата храна. Той е широко разпространен в кухнята на много култури, добавяйки аромат и дълбочина към сладоледи, десерти, торти, фондю, сосове, пудинги, основни ястия и други. Той, освен това, е безценен при фламбирането – в този случай винаги трябва да използвате оригиналната алкохолна напитка, тъй като екстрактът от ром няма да ви свърши работа!

Парфюми с нотка на ром

В парфюмерията сметановото ухание на плътната нотка ром се използва, за да се добави дълбочина, плътност и сладост към парфюмите. Ромът си отива много добре с пикантни, цитрусови, ориенталски и екзотични нотки като карамфил, канела, бор, портокал, пачули, ванилия, дъб, карамел и индийско орехче. Той постига различни цели в зависимост от това дали се използва като връхна нотка, в сърцевината на парфюма или като базова нотка.

Учудващо е как едно и също ухание може да ни напомни на толкова различни неща. Например, както коктейлите с ром са свежи и тропически и ни напомнят на лято, слънце и пясъчни плажове, така същата съставка в храните (и особено в десертите) е наситена, плътна и сладка и ни напомня на коледните празници, сняг, горяща камина и дори на подаръците под елхата!

И, като си говорим за подаръци, в нашия онлайн магазин ще откриете богато разнообразие от парфюми с нотката ром в тях, които биха били страхотен подарък за вас или ваш любим. Ето и някои от тях:

Кой е любимият ви коктейл с ром за лятото? А любимият ви парфюм с нотката ром? Споделете с нас в коментарите по-долу!

Perfume master

Здравейте. Аз съм главеният администратор.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.