Защо парфюмът ми НЕ е траен?

Why-your-Perfume-Doesn’t-Last-Long-Image-BG-00

Закупуването на нов парфюм е свързан с множество емоции.

От една страна е вълнението, че най-накрая успяхте да си позволите аромата, който присъстваше в списъка ви с желания толкова дълго време, че вече не помните от кога. От друга страна е чувството за трепетно очакване за това как аромата ще се ‘спогоди’ с кожата ви и дали хората около вас ще го харесат и ще ви направят комплимент.

А понякога изплува и чувството за гняв, което най-вероятно повечето от вас са преживявали, когато парфюмът не отговаря на цялата истерия, съпровождаща рекламната му кампания и се е изпарил преди дори да имате възможността да се похвалите с него пред приятелите си.

Колкото и да ни се иска целия този процес по избиране, закупуване и носене на любимия ни парфюм да е вълнуващо преживяване от самото началото до края, някои парфюми просто не траят толкова дълго.

И така, защо някои парфюми не са трайни? По-долу ще откриете основните виновници за крехката трайност на аромата ви.

Видът на аромата

Парфюмите се състоят от ароматни масла, или така наречената парфюмна композиция, разтворена в алкохол и вода. Има различни видове аромати, в зависимост от концентрацията на етерични масла в тях.

Разликата между концентрацията на етерични масла в някои от основните видове парфюми, е както следва:

– Парфюм/Парфюмен екстракт: Най-високата концентрация – между 15% и 40%
– Парфюмна вода (EDP): 10% до 20% (обикновено около 15%)
– Тоалетна вода (EDT): 5% до 15% (обикновено около 10%)
– Одеколон (EDC): 2% до 4%

Колкото по-висока е концентрацията на ароматни масла, толкова по-траен е парфюма. Ето защо парфюмната вода има трайност около 6 до 7 часа, в сравнение с тоалетната вода, чиято трайност е между 2 и 4 часа или одеколона, който издържа на кожата ви до 2 часа.

Начинът, по който носите вашия парфюм

Колкото и да не ви се вярва, има някои хитрини, които можете да приложите, за да удължите живота на вашия парфюм.

Ето и няколко съвета за това как да се радвате на любимия си аромат по-дълго:

– Подхранвайте кожата си: Овлажнете кожата си преди нанасяне на парфюм, тъй като овлажнената кожа задържа аромата за по-дълго време. За най-добри резултати, използвайте душ гел и лосион от същата серия на парфюма.
– Не втривайте дланите си една в друга след поставяне на парфюм: Фрикцията може да доведе до по-бързото изпаряване на връхните нотки.
– Намажете с вазелин пулсиращите точки: Влагата от вазелина ще ‘заключи’ уханието, за да му се насладите по-дълго.

Биохимията на кожата ви

Why-your-Perfume-Doesn’t-Last-Long-Image-01

Най-вероятно знаете, че ако един аромат ухае добре на кожата на вашия приятел, то не е задължително да ухае по същия начин на вашата кожа.

Причините за това са свързани със специфичната биохимия на вашата кожа и по-конкретно вашите феромони, познати като “миризмата на секс”. Новият ви аромат може да не е съвместим с естествената ви миризма, произлизаща от феромоните ви.

Същото се отнася и до трайността на аромата. Ако кожата ви е суха, ароматните масла не могат изцяло да проникнат в нея и се изпаряват по-лесно, в сравнение с други хора, чиято кожа е по-мазна.

Потта е друг съществен фактор, който влияе на начина, по който определен аромат се съчетава с кожата ви. Някои по-леки, цитрусови нотки, намиращи се в аромати, подходящи за по-топлите сезони се съчетават изключително добре с потенето. От друга страна, по-тежките нотки, които често се намират в аромати, подходящи за студените месеци, като мускус и дървесни нотки, не се ‘сработват’ с човешката пот.

Качеството на съставките и оригиналността на аромата

Не на последно място идва факторът – оригиналност на парфюма. По примера на така известната поговорка, “Имитацията е най-искрената форма на ласкателство”, колкото по-добри и по-скъпи стават дизайнерските парфюми, толкова повече опити има за имитацията им.

С времето, компаниите, които произвеждат съмнителни копия на оригинални парфюми стават все по-големи майстори в това, но има няколко неща, които все пак ще ви помогнат да разграничите копието от оригинала:

1. Уверете се, че купувате от проверени доставчици: Ако купувате онлайн, не се доверявайте на всеки уебсайт, в чийто домейн е включена домата “парфюм”. Винаги проверявайте фирмата и отзивите за нея, което ще ви помогне да прецените дали бихте могли да ѝ се доверите напълно. В най-добрия случай, онлайн доставчикът притежава и физически магазин, който бихте могли да посетите, за да ‘усетите’ парфюма и опаковката му в ръцете си. Ако фирмата няма физически магазин, то тогава задължително попитайте за политиката на връщане.
2. Проучете добре избраният от вас аромат: Посетете уеб страницата на производителя и се запознайте с парфюма – как изглежда парфюмният флакон, в какви разфасовки е наличен, къде се намира баркода, къде е произведен и т.н. Но внимавайте, понеже през годините производителите променят дизайните на своите парфюми.
3. Обърнете внимание на опаковката: Целофанът трябва да е плътно прилепнал за кутията на парфюма. Също така, обърнете внимание на печата върху опаковката – грубите и неясни очертания на буквите или граматическите грешки са ясен знак, че продукта не е автентичен.
4. Проверете партидните и серийни номера: Партидният номер трябва да е ясно отпечатан на опаковката, както и мястото на производство. Ако някое от гореизброените липсва като информация или е неясно отпечатано, това може да изостри вашето внимание.
5. Проверете информацията относно продукта: В задната част на опаковката би следвало да е отпечатана подробна информация за вида аромат (тоалетна вода, парфюмна вода и т.н.), дали е предназначен за мъже или жени, или е унисекс и къде е произведен.
6. Подръжте парфюмния флакон в ръце: Дизайнерските къщи се отнасят към парфюмния флакон със същото внимание към детайла, както и към самия аромат. Парфюмният флакон трябва да е направен с висококачествени материали и да е с плътно затворена капачка против разливане.
7. Усетете уханието на аромата: Когато напръскате фалшив аромат за пръв път, обикновено въздуха се изпълва с остра миризма на алкохол за дълъг период от време, което не би трябвало да се случи ако сте закупили оригинален парфюм. Фалшивите парфюми са създадени от нискокачествени съставки, които не само, че бегло наподобяват уханието на оригинала, но и се изпаряват бързо и дори могат да предизвикат нежелани кожни реакции.

Всички посочени по-горе фактори влияят на трайността на вашия парфюм, така, че ако търсите аромат, който да издържи до утрото на следващия ден, отделете малко време проучвайки, за да похарчите парите си разумно за продукт, на който вие и околните ще се насладите дълго време.

А вие знаете ли съвети за удължаване на трайността на вашия парфюм, които не сме споменали по-горе?

Ако е така, споделете ги в коментарите по-долу, ще се радваме да ги чуем.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.