Как да разберем дали даден парфюм е оригинал или менте?

 

Менте или оригинален парфюм

В света на парфюмерията с всеки изминал ден се появят нови и нови аромати. А колкото повече оригинални парфюми – толкова повече ментата на пазара! При купуването на парфюми, особено онлайн, в нас винаги има лек скептицизъм и пораждане на въпроса: “Дали няма да ме измамят?”. Особено в България този въпрос е на висока почит и оттам се пораждат и други въпросителни – цената дали не е твърде ниска, или пък твърде висока, как да съм сигурен, че отговаря на качеството и куп други. Това е нещо, което не можем да променим, но можем да се научим как да се предпазваме от подобен тип измами. Ако и вие попадате в графа “скептици” при покупка на парфюм и често сте изправени пред дилемата дали няма да бъдете измамени, то останете с нас, за да може при следващата ви покупка да сте една стъпка пред продавача!

 

Реплика срещу менте

За някои хора двете думи означават едно и също нещо. Това обаче далеч не е така. Единствената прилика помежду им е, че и двете не са оригинал! Фалшификатите, познати като “ментета”, са парфюми, които се опитват да наподобят изцяло оригинала – от самия аромат до цялостната опаковка. Доста често има толкова сполучливи имитации, че дори за професионалисти в бранша е трудно да ги различат. 

Репликите, от друга страна, далеч не претендират за оригинали. В повечето случаи те се предлагат в съвсем различни шишенца и опаковки. Те също се опитват да се доближат до оригиналните аромати, но съвсем не обещават същата трайност или усещане. Най-често подобен тип реплики на парфюми може да срещне на щандовете с т. нар. наливни парфюми.

 

При закупуване на подобен тип парфюми, най-примамлива безспорно е цената. Но преди да направите покупка, помислете за последствията, които носят. Първото е трайността, която безспорно е със значителна разлика в сравнение с оригинала. На второ място, и като доста по-сериозна опасност при закупуването на фалшив парфюм, са съставките и раздразненията и алергичните реакции, които могат да предизвикат. Затова бъдете внимателни, когато залагате на цената, а не на качеството, за да не се окаже в сила максимата “Евтиното винаги излиза скъпо”.

 

По какво да различим оригинала от ментето?

 

Приготвили сме ви кратък списък с неща, които всеки от вас може да забележи преди да направи своята покупка и да си гарантира, че няма да бъде измамен. Нека видим кои са те:

 

Опаковка

Първото нещо, което трябва да ви направи впечатление при закупуването на парфюм, е неговата опаковка. Оригиналите са прилежно обвити в прилепнал прозрачен целофан, докато при имитациите тази част доста често или липсва, или е далеч по-намачкана. Това е първата сигнална лампичка, която трябва да забележите. 

Друг фактор е самото изписване на марката. Със сигурност няма бранд, който да допусне правописна грешка при производството на своите продукти. Естествено, ако купувате парфюми онлайн няма как предварително да видите продукта, а и имайте предвид, че при доставка доста често се нарушава целостта и вида на самата опаковка. Не забравяйте, че дори квалифицирани парфюмерийни магазини, също продават продукти без опаковка, познати като тестри. При тях в описанието на продукта със сигурност ще бъде упоменат този дребен детайл, така че четете внимателно, за да не останете изненадани.

 

Качество на флакона

За производителите на парфюми важен е не само аромата, но и булката, в която се съхранява. Тя е част от самото потребителско преживяване и трябва да бъде перфектна. Затова при оригиналите всичко е изпипано до последния детайл – стъклото е гладко, капачката пасва добре, надписите са прецизни.И не на последно място – упоменат е произхода на парфюма. При изработката на ментата, колкото и сполучливи варианти да сме виждали, винаги нещо не е съвсем изпипано и си личи, че искат да ви измамят. Така че бъдете внимателни и пригответе орловия си поглед, когато тръгнете на пазар за нови аромати следващия път!

оригинален парфюм или менте

 

Парфюм

Течността, която се съдържа в бутилката на оригиналните парфюми, трябва да бъде напълно прозрачна – без излишни частици, утаяване или разделяне на слоеве. Ако забележите тъмен, наситен цвят, това отново е сигнал, че парфюмът, които държите далеч не е оригинален. 

Ароматът на парфюма също е съществен. При оригиналите има три вида нотки, които постепенно се разкриват и не спират да обогатяват и преобразяват уханието. При ментата това усещане със сигурност липса и колкото и добра да е имитацията няма как да бъде сравнявана с първоизточника. Ако все пак не сте сигурни дали ароматът е оригинален, най-лесният начин е да отидете до най-близката реномирана парфюмерия и да направите сравнение между двата аромата. Така, ако в едната ръка държите менте, то със сигурност ще усетите разликата.

 

Контролен номер – баркод

Оригиналните парфюми абсолютно винаги имат уникален номер, който гарантира тяхното качество. Този номер съдържа в себе си различни данни, представени чрез цифри. Това, че производството идва от Франция, например, би било означено с цифри “30-37”. Имайте предвид, че това е едно от нещата, които най-лесно могат да бъдат фалшифицирани с подходяща програма, така че не се доверявайте на сляпо само и заради този фактор.

 

Цена

Не оспорваме факта, че звучи доста примамливо да видите оригинален парфюм Giorgio Armani за 20 лв. В следващия момент, обаче, трябва да осъзнаете, че това е меко казано невъзможно и това, което се опитват да направят е само и единствено да ви вземат парите като ви продадат менте. Ако все пак не можете да прецените дали цената отговаря на продукта, направете кратко проучване и сравнете с цените в доказани парфюмерии и дистрибутори, за които сте сигурни, че предлагат качествени парфюми.

 

Продавач

Покупката от продавач, с доказано реноме, със сигурност е най-добрият начин да избегнете шанса от измама. Има стотици места, от които можете да закупите оригинални парфюми. Естествено, тези, които предлагат ментета, не им отстъпват по бройка. Затова бъдете внимателни.

При покупка от физически магазин е сред най-сигурните начини да си гарантирате качество. В доказаните парфюмерии персоналът със сигурност би бил доста по-добре запознат със стоките, които предлага и би ви дал подходящ съвет. Гаранцията за качество чрез самата опаковка или дори с касовата бележка, която получавате може да ви осигури нужното спокойствие, че сте направили добра покупка. Докато при пазаруване в някое по-малко магазинче или на някой пазар тези неща със сигурност ще изглеждат абсолютно противоположно. 

Ако пазарувате онлайн, проучете добре самия сайт. Прочетете условията за покупка и връщане, които дистрибуторът предлага. Не забравяйте да прочетете и рецензии и коментари от други клиенти. Доста често това е ключово, за да сте сигурни, че съответният онлайн магазин за парфюми или други стоки, е с добра репутация и няма да ви измами. 

 

Декодиране

Тази техника се прилага най-често, когато става въпрос за препродаване на един парфюм на териториите на различни държави, тъй като цените са различни. В Индия цената би била една, в Германия съвсем друга. Именно това налага и тази практика – заличаване на първоначалната информация закъде е предназначен парфюма, с цел да се продава на конкурентни цени. Това се прилага най-често при оригиналите, тъй като, съгласете се, при ментата няма да има кой знае каква разлика в цената и дистрибуцията, и цялото това нещо би било излишен разход. 

 

След като изяснихме основните фактори, за които да внимавате при следващата си покупка на любим аромат, оставяме всичко във вашите ръце. Бъдете внимателни и не оставяйте емоциите и примамливите етикети да ви подлъжат. Помислете за себе си и направете най-добрия избор на любим парфюм. Ако все нямате такъв – разгледайте нашите предложения тук.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.