Как да изберем добър онлайн магазин за оригинални маркови парфюми (обновена)

оригинални парфюми

Много от вас вероятно често си задават въпроса: „Как да избера добър онлайн магазин, на който мога да се доверя?“. Признак за това са и честите теми и коментари из онлайн пространството. Ние събираме дългогодишния си опит и практика, за да ви предоставим отговора на въпроса, що се касае до парфюмерийната индустрия. В тази статия ще намерите на едно място съвети и напътствия как да се предпазите от нелицензирани и нелоялни онлайн магазини за маркова парфюмерия и защо трябва да сте особено внимателни към тях. От желанието ни да сме ви полезни произлиза и решението да ви предоставим информация, която често не е точно публично достояние и част от която е приложима и за други индустрии и теми. Нека видим:

Защо парфюмите са обект на имитации и репликиране?

Марковите парфюми и дрехи са обект на имитации поради голямата възвръщаемост, която носят. Парфюмите имат голям срок на гордост, не са тежки или обемни, което ги прави лесни за дистрибуция и търговия. Друг основен фактор е непосредствената близост на България с Турция, която е известна с голямото производство на имитации. Така пазарът ни става особено атрактивен за предлагане на „ментета“. Обикновено те могат да бъдат закупени между 2 и 5 лева на едро, а възвръщаемостта им е поне двойна или тройна.

Съвет: На пазара се предлагат и доста евтини, маркови и качествени парфюми, които можете да намерите на цени между 20 и 40 лева. Производители в този по-нисък ценови клас са Benetton, Elizabeth Arden, Iceberg, Ferrari и други.

Как да разберем в кои сайтове се предлагат „ментета“ спрямо продуктите?

как да изберем добър онлайн магазин

Първият елемент от парфюма, който забелязваме, е опаковката. Някои от нещата, за които трябва да внимавате, са дали има допусната правописна или граматическа грешка в изписването на името или описанието (една реномирана парфюмерийна къща никога не би си позволила нещо такова!), дали целофанът е прозрачен и плътно прилепващ. Трябва да имате предвид обаче, че е възможно опаковката на оригинален продукт да бъде повредена при неправилно транспортиране. Освен това в магазинната мрежа се продават и оригинални парфюми без официално опаковка (тестери) и макар и в транспортна опаковка, те притежават абсолютно същите качества (вижте повече тук.)

След това идва ред на самата бутилка. Нещата, които трябва да ви направят впечатление тук, са:

  • дали е упоменат нейният произход;
  • дали е изработена качествено – повърхността ѝ да е гладка, в стълкото ѝ да няма мехурчета, текстът и емблемите да са прецизни;
  • дали капачката прилепва плътно към самата бутилка и не пада, когато обърнете парфюма наопаки.

Самата консистенция на аромата, разбира се, е от най-голямо значение. Парфюмът в бутилката не трябва да има никакви утайки или разлики в нюансите, не трябва да се виждат и мъглявини или частички на дъното на бутилката. Уханието на оригинален парфюм е многопластово и се състои от връхни нотки, сърцевина и базови нотки. В парфюма менте няма да откриете тази многопластност. В най-добрия случай уханието на ментето бегло ще напомня за оригинала, но в повечето случаи двете нямат нищо общо.

Сам по себе си баркодът на продукта не е достатъчен да отсъдим дали парфюмът е оригинален или не, защото е най-лесен за фалшифициране, но също е важен момент. Баркодът на опаковката указва къде и кога е произведен съответния парфюм, като е важно да се има предвид, че един и същи парфюм може да бъде произведен на различни места и, съответно, да има различен баркод. Парфюмите, произведени във Франция, например, имат баркод, който започва с 30-37, тези от Англия започват с 50, немските с 400-440, испанските с 84, италианските с 80-83, а тези от САЩ и Канада с 00-09.

оригинални парфюми

Друго, които ще забележете в сайтовете, продаващи „ментета“, е това, че артикулите се предлагат в най-големия свой милилитър. Обикновено присъстват опаковки по 100 милилитра. Някои производители обаче създават парфюми, чиито най-големи опаковки могат да са 90, 75 или 65 мл. Често един парфюм има от 2 до 4 количествени разновидности, като най-често срещаните са 30, 50 и 100мл. Неоригиналните парфюми обикновено се предлагат в най-голямото възможно количество, понеже може да се продаде на по-висока цена и с по-голяма печалба. В последните години се наблюдават и имитации на тестери на парфюми, за които трябва да се внимава.

Съвет: Ако не сте сигурни относно качеството на даден сайт, но искате да проверите, дали продуктите са оригинални, ви съветваме да си поръчате малък милилитър на ваш любим парфюм. Дори и да се окаже менте, няма да съжалявате за дадените пари.

Ако парфюмът е дефектен, това значи ли, че е фалшив?

Не, разбира се. Производственият процес на парфюмите е изцяло механизиран, така че е напълно възможно да се получат и дефекти. Между 0.1% до 0.5% от продуктите могат да имат производствен дефект, най-вече в пулверизатора (пръскалото). Съдържанието също може да бъде увредено при неправилно съхраняване или транспортиране. Шансът е малък, но няма гаранция, че не можете да попаднете на дефектен парфюм, било то оригинален. Това, което трябва да направите в такъв случай, е да върнете закупения продукт на мястото, откъдето сте го закупили, и да пожелаете да ви го заменят с друг. Утвърдените парфюмерии не биха ви отказали.

Как да разберем в кои сайтове се предлагат „ментета“, съдейки по цените им?

Най-често разликата в цената е огромна. В повечето сайтове, предлагащи имитации, цените парфюмите обикновено варират между 20 и 40 лева, а цените на същите парфюми в реномирани парфюмерии, предлагащи оригиналите, са в диапазона на 20 до 250 лева (в зависимост от марката и самия продукт). Странно, нали? Всъщност реалната им стойност е много по-ниска. Не се залъгвайте по огромните намаления или от крещящите банери със 70% отстъпка. Това доста често не отговаря на реалността, понеже много от марките държат високи цени и никога не биха намалили продуктите си толкова много, дори и да са закупени от търговеца в огромни количества.

Съвет: Проверявайте поне няколко сайта, за да сравните цените на продукта, който сте избрали. Ако някъде забележете много големи разлики в цените, по-добре се замислете дали е удачно да пазарувате от там.

Съществуват ли фалшиви комплекти на парфюми или продукти за тяло от известни марки?

В България почти НЯМА фалшиви комплекти на парфюми, които се предлагат заедно с продукти за тяло или друг рекламен артикул. Това е така, защото изготвянето на реплика на цял комплект или на продукт за тяло е доста по-трудна и изисква много повече време и разходи. Съществува и тенденцията всеки сезон известните дизайнерски къщи да лансират различни комплекти на пазара, затова и търговците, които предлагат имитации, често решават, че не си заслужава рискът, който биха поели с един такъв комплект. Сайт, който предлага различни комплекти и продукти за тяло, е много по-вероятно да продава оригинални продукти, отколкото този, който предлага само и единствено парфюми.

Съвет: Въпреки по-високата си цена, закупуването на комплект винаги излиза много по-изгодно от това да си купите отделно парфюм и продукт за тяло. Също така свеждате риска да се сдобиете с „менте“ до минимум.

Защо цените в интернет са по-ниски от тези по магазините?

Отговорът на този въпрос е лесен: заради по-ниските разходи. Сайтовете не плащат наем на търговска площ, заплати за обслужващ персонал, електричество, вода и отопление. Не трябва да осигуряват мостри на продукти, витрини или добре изглеждащ магазин. Разходите за малък магазин около 40кв.м в голям град са около 2000 лева на месец, а разходите за поддръжка на уеб сайт в интернет са значително по-малки. Също така конкуренцията в интернет е доста по-голяма, понеже сайтовете се съревновават не само с търговците от града, в който са разположени, но и с конкурентите си в цяла България. Следователно в интернет цените могат да бъдат значително по-ниски, от тези в магазините. Това не трябва да бъде изненада за никого, понеже почти всички големи фирми вече предлагат и онлайн пазаруване, което в много случаи е както по-изгодно за клиента, така и по-доходоносно за самата фирма.

Съвет: Не се страхувайте да поръчвате през интернет! Това би могло да ви спести много време и пари. За жалост онлайн пазаруването не може да измести изцяло нуждата от магазини, където можете да изпробвате даден продукт или да получите професионално мнение и съвет.

Как да разберем дали избраните сайт или фирма са надеждни?

онлайн магазин

Често срещана заблуда е, че единствено официалният вносител на дадена марка има право да продава нейните парфюми/продукти за красота и тяло. Всъщност всяка легитимна търговска фирма има право да предлага оригинални маркови парфюми, т.е. не е необходимо фирмата да е официален вносител на дадена марка, за да я предлага на българския пазар. Това обаче, разбира се, не означава, че всяка фирма е легитимна. Почти всички сайтове, които предлагат неоригинални парфюмерийни продукти, нямат посочена информация за фирма, Булстат (ЕИК) или адрес, а единствено номер за връзка. При наличието на подобни детайли, много лесно можете да намерите допълнителна информация за дейността на фирмата. Ако такава липсва, то може да сте сигурни, че сайтът е подвеждащ, вероятно не плаща данъци и не носи наказателна отговорност като търговец. Повечето фирми за оригинални маркови парфюми имат и своите официални физически магазини, което ви позволява да проверите качеството на предлаганите им продукти на място.

Съвет: Преди да извършите своята поръчка, потърсете в сайта информация относно фирмата, която ви обслужва. Също така проверете дали тя предлага възможност за касова бележка или издаване на фактура. Така ще сте сигурни, че пазарувате от реално съществуващ, лицензиран бизнес за продажба на маркови парфюми.

Как да изберем добър сайт за оригинални маркови парфюми?

За жалост, докато има търсене и купуване на „ментета“, ще съществува и тяхното предлагане. В България обаче интернет пазаруването ще продължава да се развива, като пазарът ще отсее добрите онлайн магазини от останалите. Вие вече имате нужното предимство – повечето от тези съвети не са публично достояние. Следвайки ги, вие ще се предпазите от всички некачествени и неморални търговски практики.

Надяваме се, че тази статия ви е била полезна!

Повече информация можете да намерите на: https://www.facebook.com/NeNaMentetata

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.