Как и къде да нанасяме парфюма си, за да трае повече (обновена)

How-and-where-to-wear-perfume-for-it-to-last-longer-banner-article-image

Знаете ли как да използвате правилно парфюма си – така, че можете да се наслаждавате на аромата му през целия ден? Оказва се, че повечето хора не знаят. Подвеждайки се по остарели (и грешни) митове и легенди, те не само губят част от въздействие на аромата, но и не се възползват на 100% от неговата сила.

Ако и вие не сте сигурни как да се възползвате и насладите максимално на своя аромат, не се притеснявайте. Ние сме насреща. В тази статия ще ви представим синтезирана и достъпна версия на най-лесните и приложими техники и съвети. Чрез тях ще научите интересни тайни от парфюмерийния свят, но по-важното ще удължите живота на своя аромат. Ако искате да разберете как да използвате най-оптимално любимия си парфюм, продължавайте да четете:

Кога да нанасяме парфюма?

Изборът на момент, в който да нанесем парфюма, е също толкова важен, колкото и изборът на самия парфюм. Най-важното, което трябва да запомните, е, че, ако искате да извлечете максимума от своя аромат, винаги го нанасяйте след като излезете от банята и преди да се облечете. Това е така, защото след баня порите се разширяват и кожата е по-чиста, което ѝ позволява по-лесно да абсорбира аромата и да го задържи по-дълго през деня. Освен това влагата ще „заключи“ аромата на парфюма, а и няма да се притеснявате за парфюмерийни петна по дрехите си.

Ако имате под ръка вазелин, можете да го нанесете на местата, на които ще впръскате аромата. По този начин парфюмът ще се задържи върху вазелина и ароматът ще се усеща още по-дълго време.

Ако се изкъпете и след това нанесете парфюма по гореописаните начини, трябва да изчакате малко преди да се облечете, тъй като, ако се облечете веднага, шансът ароматът да се запази е много малък.

Какво количество парфюм да нанесем?

Никога не нанасяйте прекалено много парфюм. Може би е трудно да определите колко точно да нанесете, за да не бъде ароматът прекалено силен. В такива случаи е много лесно да прекалите с пръскането и вместо да привлечете хората около себе си, да постигнете обратен ефект. Ако сте нанесли правилното количество парфюм, той би бил лесно уловим от човек, с който водите разговор или с който седите на една маса, но не и за човек, който стои в другия край на масата (или стаята).

Как да нанасяме парфюма?

парфюми

Ето и някои от най-добрите начини, по които може да нанесете парфюма си. Един от най-популярните е да пръснете във въздуха пред себе си няколко пъти и след това да навлезете в създалия се облак от парфюм. Друг предпочитан начин е да нанесете аромата директно върху кожата си, в пулсовите места. Такива са китките, шията, гърдите, лактите и зад коленете. Там минават голям брой кръвоносни съдове и по този начин топлината и движението на кръвта разнасят аромата по цялото ви тяло. Освен това топлината, която тялото излъчва, ще подсили аромата на парфюма.

Също така можете да вплетете уханието в косите си като напръскате четката си за коса. Чрез този лесен трик не само ще внесете допълнителна доза женственост в излъчването си, но и ще усилите въздействието на аромата върху вас самите и другите около вас. Важно е обаче след като напръскате гребена си с парфюм, да изчакате известно време, преди да го използвате, за да може алкохолът да изветрее. Така ще елиминирате вредния ефект на алкохола върху косата!

Друго нещо, което можете да направите, е да добавите от любимия си парфюм в бутилка неароматизиран лосион за тяло. Така не само ще обогатите лосиона си с няколко капки любим аромат (важно е да е неароматизиран, за да не се смесят ароматите), но и евтино и лесно ще се сдобиете с божествено ухаещ лосион, който ще ухае върху кожата ви с часове!

Друг съвет, който може да следвате, е винаги да нанасяте парфюма отдолу нагоре по тялото си, тъй като това е и посоката, в която топлината се увеличава, „заключвайки“ аромата за по-дълго.

Какви са най-често допусканите грешки при нанасянето на парфюм?

 

How-and-where-to-wear-perfume-for-it-to-last-longer-banner-article-image-2

Има няколко грешки, които могат да се допуснат с горните съвети:

  • Никога не търкайте китките си една в друга, тъй като това оказва негативен ефект върху аромата;
  • Не нанасяйте едновременно парфюм на всичките пулсови места, защото така ще предозирате нормалното количество парфюм. Количеството трябва да е съобразено и със сезона и времето от деня, в които нанасяте уханието;
  • Ако искате директно да напръскате косата си, тогава го направете на разстояние поне няколко сантиметра, тъй като спиртът в парфюмите изсушава косата;

Парфюмите и другите козметични продукти

Парфюмът най-вероятно не е единственият козметичен и ароматизиран продукт, който използвате. Освен стандартните продукти като шампоан и балсам, повечето дами използват и лосиони за тяло и маски, всеки от които си има собствено ухание. Какъв е смисълът да нанасяте парфюм, ако той няма да може да се различи от всички останали аромати, които сте нанесли преди това върху тялото и косата си, или още по-лошо – смеси се до такава степен с тях, че постигате обратния ефект и ароматът става неприятен и прекален?

Това лесно може да се поправи, ако внимателно подбирате ароматите, които нанасяте на тялото си. Избирайте шампоани и балсами с подобен или подхождащ аромат като този на парфюма ви, като за предпочитане е да са от една марка. Друг вариант е да избирате неароматизирани козметични продукти, които ще позволят на парфюма ви да се разгърне в целия си блясък. Както вече споменахме, можете и лесно да ароматизирате всеки неароматизиран козметичен продукт, като добавите в него няколко капки от любимия си парфюм. Така ще удължите живота на уханието още повече!

Парфюмите и дрехите

Много често хората впръскват от парфюма си директно върху дрехите, като мислят, че по този начин ще удължат живота му. Никога не нанасяйте парфюм директно върху дрехите си. Има няколко причини за това – някои парфюми оставят петна върху дрехите, а и ароматът няма да се запази за дълго върху тоалета ви и съответно върху вас самите, когато излезете навън. Причината – ароматът не е нанесен върху кожата и това ще скъси живота му драстично, защото няма къде да бъде „заключен“. За сметка на това обаче можете да напръскате обикновена хартиена кърпичка с парфюма си, да я сгънете и да я поставите в дъното на гардероба си. Така ще имате винаги разкошно ухаещи дрехи без никакви петна от парфюм!

Парфюмите и сезоните

Всеки сезон има своите специфични изисквания относно количеството парфюм, което е удачно да нанасяте. Горещите летни дни например запазват по-дълго аромата. Това се случва основно защото кожата ви е по-хидратирана през този сезон и означава означава, че през лятото дори и по-лек парфюм, нанесен пестеливо, може да ви осигури часове наред божествено ухание. От друга страна, студените зимни дни имат обратния ефект. През зимата по-подходящи за носене са по-тежките парфюми, които включват по-богати и наситени парфюмерийни нотки. Неслучайно летните аромати са по-леки и ефирни, а зимните се определят като „тежки“.

Пролетта се свързва със свежест, невинност и „събуждане“ на организма и природата. Парфюмерийните нотки, които най-много си отиват с пролетта, са разхладяващи, леки и свежи – мента, босилек, портокалови цветчета и други.

Лятото е сезонът на приключенията, горещото време, узрелите плодове. За този сезон можете да изберете по-свежи и хладни ухания, с които да контрастирате на високите температури. Подходящи нотки са бергамот, роза, жасмин, мимоза и други.

Есента носи със себе си спокойствие, интровертност и забавяне на ритъма. Нотките, които най-добре пасват на нейното настроение, са топли и мускусни като пачули, ветивер, сандалово дърво, амбра и други.

Зимата е любимият сезон на парфюмите. Знаете ли защо? Заради ниските температури, даващи нужното време и възможност на деликатните и изискани парфюмерийни нотки да се разгърнат напълно. Най-добрите зимни ароматни нотки са ванилия, канела, тамян, пикантни подправки и други.

Парфюмът и хормоните/лекарствата

Ако след определено време на ползване, парфюмът има друг аромат, това не бива да ви притеснява. Евентуална причина за това може да бъде прием на определени лекарства или хормонални промени в организма. Парфюмът е изключително чувствителен към промените в организма и това е причината един и същи парфюм да ухае различно върху различни хора. Ако трябва само временно да използвате дадено лекарство, можете да преустановите ползването на парфюм по време на лекарствения прием и да започнете да използвате любимия си парфюм отново след края на лечението.

Още един полезен съвет:

Ако искате любимият ви аромат да бъде с вас през цялото време, за да можете лесно да подсилите уханието му, когато пожелаете, не е нужно да носите цялото шишенце в дамската си чанта. То тежи, заема място, а и лесно може да се разлее. Решението е лесно – напръскайте една-две клечки за уши с любимия си парфюм и ги сложете в пликче, което се затваря. Така ще имате лесен достъп до любимото ухание, без да се налага да търпите негативите от това да го носите със себе си.

Използвайки тези съвети, вие и хората около вас ще се наслаждавате на ароматни и приятни дни всеки ден.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.