Ароматна нотка кедър – една хилядолетна история

Aromatic-cedar-fragrances-blog-post-image-00-BG

Научете повече за ароматната нотка кедър и за пътят и от природата до луксозната маркова парфюмерия

Маслото от кедрово дърво е една от най-известните и често използвани нотки в парфюмните аромати. Едва ли има човек, който да се е докоснал до благоуханието на кедъра и да е останал безразличен – усетим ли аромата му, той се запечатва в нашите емоционални пътеки веднъж завинаги. Защото прави силно впечатление и дълго оставя спомена за себе си.

Кедърът (Cedrus) е вид иглолистно вечнозелено дърво от семейство Борови, което достига до 30-40 метра. Всъщност нотката на кедровото дърво идва до нас от Атласките планини в Мароко или кедровите гори във Вирджиния, САЩ.

Кедърът има сребристосини или зеленикави листа; вечнозелени иглички, разположени под формата на отворена спирала на дълга дръжка. Клоните са разположени на широко, понякога почти водоравно. Плодовете на кедъра са шишарки, оцветени в различни нюанси на зеленото, сивото и кафявото.

Кората на дървото е дебела, червеникава до кафява на цвят, силно ароматна. Кедровото дърво крие в себе си уникални съставки, които допринасят за уханието на дървесните и кехлибарени парфюмерийни аромати.

Колкото до маслото от кедрово дърво – за него наистина може и да се каже, и да се напише много, но и то навярно би било недостатъчно. Маслото се извлича от шумата, понякога от корените, както и от самата дървесина. То е жълтеникаво или кафяво на цвят. Нужно е само едно докосване до сетивата и е сигурно, че ще останем завинаги хипнотизирани от аромата му. Интересен факт е, че много от маслата, определяни като принадлежащи към ароматната група на кедровото, всъщност се получават от извличането на есенции на хвойна и кипарис. По неизвестни причини естествените кедрови гори днес почти са изчезнали. На националното знаме и герб на Ливан е изобразен именно кедърът. Това се дължи на факта, че в древността там е имало необятна кедрова гора. Най-известната такава в Ливан сега обаче наброява само 375 дървета.

Aromatic-cedar-fragrances-blog-post-image-01

Най-разпространените видове кедър са Ливанският, Хималайският и Атлаският кедър.

Ливанският кедър (Cedrus libani) е характерен за планините от Средиземноморския район. Короната му е конична в първите години от израстването, като с течение на времето се разклонява. Интересен факт е, че именно ливански кедър е използвал цар Соломон за градежа на своя храм в Йерусалим.

Хималайският кедър (Cedrus deodara) се познава по своите  яркозелени до бледозелени върхове. Той достига до 45 метра височина, има до 3 метра диаметър на стъблото, а клоните му растат хоризонтално.

Атлаският кедър (Cedrus atlantica) пък се отличава със сребристосива кора и синьо-зелени иглови листа.

Но може би най-интересно е да се проследи зараждането на хилядолетната история на кедровото масло. Тя започва някъде в западните планини на Хималаите и Средиземноморския регион. Етеричното кедрово масло е всъщност една от най-старите съставки, използвани в парфюмерията още от древността. Показателно е само да споменем, че още древните шумери са използвали маслото от кедрово дърво като основа за бои, а древните египтяни – в практиките си за балсамиране. Образът на кедровото дърво е част и от много митове и легенди. Не е случаен и фактът, че къдърът е най-споменаваното дърво в Светото Писание. Дървото, което покрива Божи гроб, също е кедър. Както вече стана дума, Ливански кедър бил използван и за строежа на храма и двореца  на цар Соломон. С масло от кедър са били напоявани и папирусите, за да бъдат защитени от пагубните удари на времето.

Къде и за какво се ползва кедровото масло днес? Предимно в ароматерапията за уравновесяване на енергиите, както и за лечение на определени инфекции. Поради наситения му аромат то се използва и като естествен гонител на молци и други насекоми. Основното приложение на кедровото масло обаче си остава именно в парфюмерията, като това се дължи на плътността и неповторимостта на ароматните му свойства.

В парфюмерията кедърът е отличителна тъмна, дълбока, леко пикантна дървесна нотка; топъл, богат и наситен аромат, пронизан от сладки нишки. Кедровото масло придава неповторимост и изисканост на всеки един парфюм. Плътна, еднородна и дълготрайна нотка, която има невероятна кадифена текстура. Изключително добре се преплита с цитрусовите нотки, както и с есенциите и етеричните масла на роза, бергамот, жасмин, портокал, кипарис и лавандула.

Маслото от кедрово дърво много често се среща като базова нотка в парфюми за мъже. Есенцията на кедър ни омагьосва и предизвиква сетивата от самото начало.

Някои от парфюмите, които съдържат кедър са:

Hermes Terre D’Hermes

D&G Light Blue EDT за Жени

YSL La Nuit De L’Homme

Chopard Noble Cedar

Ferrari Cedar Essence EDP

Iceberg Eau de Iceberg Cedar

А кой е вашият любим парфюм с ароматна нотка кедър?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.