Пачули – богата, сладка и земна парфюмна нотка

Пачули е екзотичен храст от семейство мента с розово-бели цветове. Расте основно в Индия и има много силен аромат. Използва се заради уханието си още от древността в парфюмерията, в състава на тамян, както и като съставка на репеленти. Есенциалното масло се извлича от растението посредством парна дистилация на листата му. Освен в парфюмерията, маслото от пачули се използва и заради здравните си преимущества – като антидепресант, антисептик, афродизиак, седатив и др.

Интересен факт за пачули е, че е донесен в Европа благодарение на известния завоевател Наполеон Бонапарт. Той донесъл във Франция няколко кашмирени шала, които били напоени с уханието на пачули. По време на хипи ерата в Европа и Америка (1960-те и 1970-те) пачули си спечелва лоша репутация, тъй като хипитата са му били големи почитатели, но те са ползвали синтетични варианти на аромата с много лошо качество. Друг факт, който си заслужава да се спомене, е, че маслото от пачули (също както виното) „зрее” и става по-хубаво с годините.

пачули в парфюмите

Нотката пачули се използва широко в съвременната парфюмерия като фиксатив и като базова нотка заради богатия си, сладък и земен аромат. Неговият профил, обаче, силно зависи от култивационния процес, времето за беритба, процесът на изсушаване, дистилационните техники и уменията на производителите. Пачули си отива с ветивер, сандалово дърво, кедър, карамфил, лавандула, роза, лабданум и др.

 

Ето и някои от нашите известни парфюми с пачули:

  • Tom Ford White Patchouli EDP за жени – лансиран през септември 2008 г., този чувствен парфюм е съвременно ретро-класическо ухание. Комбинацията от пачули и бели цветя допринася за изисканата същност на парфюма. Върховите нотки в него включват бергамот, а сърцето му се разтваря с роза и жасмин. Базовите нотки зад уханието са пачули, тамян и дървесни нотки.
  • Dior Homme EDT за мъжетози дървесно-цветен мускусен парфюм е перфектен за елегантния мъж, който е строг, романтичен и уверен в същото време. Парфюмът е класически, но в него има съвременна нотка. Създателят му е Olivier Polge. Той изгражда парфюма около амбра, ветивер, пачули и кожа за едно луксозно и подчертано мъжествено усещане.
  • Armani Si EDP за женитова е нов парфюм (лансиран през 2013г.). Ето какво казва Giorgio Armani за парфюма: „Със Sì поднасям почитанията си към съвременната женственост, една неустоима комбинация от грация, сила и независим дух.“ Нежен и наситен в същото време, този аромат е създаден за елегантната и уникална жена.
  • Chanel Coco Mademoiselle EDT за женитози съвременен ориенталски парфюм е лансиран през 2002 г. Отчетливо женствената му композиция включва портокал, грейпфрут и бергамот във върховите си нотки. Цветното му сърце разкрива личи, чист розов екстракт и чист екстракт от италиански жасмин. Базовите нотки в него допринасят за великолепието на парфюма с комбинация от пачули, ветивер, бърбън ванилия и бял мускус.
  • Dior Fahrenheit EDT за мъжелансиран през далечната 1988 г., това е класически мускусен мъжки парфюм. Той е пълен с противоречия: едновременно горещ и студен, деликатен и силен, нежен и див. Неговият мъжествен аромат е базиран на кожа, тонка, амбра, пачули, мускус и ветивер. Характерът му е толкова специфичен, че или ще се влюбите в него, или ще го намразите.

Почитатели ли сте на пачули? Кой е любимият ви парфюм с пачули?

 

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.