Съвременен блог за маркова парфюмерия

Ароматна нотка кедър – една хилядолетна история

Aromatic-cedar-fragrances-blog-post-image-00-BG

Научете повече за ароматната нотка кедър и за пътят и от природата до луксозната маркова парфюмерия

Маслото от кедрово дърво е една от най-известните и често използвани нотки в парфюмните аромати. Едва ли има човек, който да се е докоснал до благоуханието на кедъра и да е останал безразличен – усетим ли аромата му, той се запечатва в нашите емоционални пътеки веднъж завинаги. Защото прави силно впечатление и дълго оставя спомена за себе си.

Кедърът (Cedrus) е вид иглолистно вечнозелено дърво от семейство Борови, което достига до 30-40 метра. Всъщност нотката на кедровото дърво идва до нас от Атласките планини в Мароко или кедровите гори във Вирджиния, САЩ.

Кедърът има сребристосини или зеленикави листа; вечнозелени иглички, разположени под формата на отворена спирала на дълга дръжка. Клоните са разположени на широко, понякога почти водоравно. Плодовете на кедъра са шишарки, оцветени в различни нюанси на зеленото, сивото и кафявото.

Кората на дървото е дебела, червеникава до кафява на цвят, силно ароматна. Кедровото дърво крие в себе си уникални съставки, които допринасят за уханието на дървесните и кехлибарени парфюмерийни аромати.

Колкото до маслото от кедрово дърво – за него наистина може и да се каже, и да се напише много, но и то навярно би било недостатъчно. Маслото се извлича от шумата, понякога от корените, както и от самата дървесина. То е жълтеникаво или кафяво на цвят. Нужно е само едно докосване до сетивата и е сигурно, че ще останем завинаги хипнотизирани от аромата му. Интересен факт е, че много от маслата, определяни като принадлежащи към ароматната група на кедровото, всъщност се получават от извличането на есенции на хвойна и кипарис. По неизвестни причини естествените кедрови гори днес почти са изчезнали. На националното знаме и герб на Ливан е изобразен именно кедърът. Това се дължи на факта, че в древността там е имало необятна кедрова гора. Най-известната такава в Ливан сега обаче наброява само 375 дървета.

Най-разпространените видове кедър са Ливанският, Хималайският и Атлаският кедър.

Ливанският кедър (Cedrus libani) е характерен за планините от Средиземноморския район. Короната му е конична в първите години от израстването, като с течение на времето се разклонява. Интересен факт е, че именно ливански кедър е използвал цар Соломон за градежа на своя храм в Йерусалим.

Хималайският кедър (Cedrus deodara) се познава по своите  яркозелени до бледозелени върхове. Той достига до 45 метра височина, има до 3 метра диаметър на стъблото, а клоните му растат хоризонтално.

Атлаският кедър (Cedrus atlantica) пък се отличава със сребристосива кора и синьо-зелени иглови листа.

Но може би най-интересно е да се проследи зараждането на хилядолетната история на кедровото масло. Тя започва някъде в западните планини на Хималаите и Средиземноморския регион. Етеричното кедрово масло е всъщност една от най-старите съставки, използвани в парфюмерията още от древността. Показателно е само да споменем, че още древните шумери са използвали маслото от кедрово дърво като основа за бои, а древните египтяни – в практиките си за балсамиране. Образът на кедровото дърво е част и от много митове и легенди. Не е случаен и фактът, че къдърът е най-споменаваното дърво в Светото Писание. Дървото, което покрива Божи гроб, също е кедър. Както вече стана дума, Ливански кедър бил използван и за строежа на храма и двореца  на цар Соломон. С масло от кедър са били напоявани и папирусите, за да бъдат защитени от пагубните удари на времето.

Къде и за какво се ползва кедровото масло днес? Предимно в ароматерапията за уравновесяване на енергиите, както и за лечение на определени инфекции. Поради наситения му аромат то се използва и като естествен гонител на молци и други насекоми. Основното приложение на кедровото масло обаче си остава именно в парфюмерията, като това се дължи на плътността и неповторимостта на ароматните му свойства.

В парфюмерията кедърът е отличителна тъмна, дълбока, леко пикантна дървесна нотка; топъл, богат и наситен аромат, пронизан от сладки нишки. Кедровото масло придава неповторимост и изисканост на всеки един парфюм. Плътна, еднородна и дълготрайна нотка, която има невероятна кадифена текстура. Изключително добре се преплита с цитрусовите нотки, както и с есенциите и етеричните масла на роза, бергамот, жасмин, портокал, кипарис и лавандула.

Маслото от кедрово дърво много често се среща като базова нотка в парфюми за мъже. Есенцията на кедър ни омагьосва и предизвиква сетивата от самото начало.

Някои от парфюмите, които съдържат кедър са:

Hermes Terre D’Hermes

D&G Light Blue EDT за Жени

YSL La Nuit De L’Homme

Chopard Noble Cedar

Ferrari Cedar Essence EDP

Iceberg Eau de Iceberg Cedar

А кой е вашият любим парфюм с ароматна нотка кедър?

Exit mobile version