Амбра – уханието на кехлибар в парфюмерията

Амбра (известна още като кехлибар) е известна със своя чар, топлина и грация още от древността. За тази вкаменена смола съществуват много поетични описания: Сълзите на слънцето, Душата на тигъра, Каменен мед, Прозорец към миналото…

Употребата на амбра заради уханието й датира от прастари времена, когато в древен Китай са горели амбра по време на различни церемонии (когато се затопли, от амбрата се извлича амброво масло). Но не се залъгвайте – съвременните парфюми не използват истинска амбра! Основната причина за това е, че реално амбрата има много лек аромат, който е недостатъчен за целите на парфюмерията.

amber

Въпреки това, много парфюми слагат кехлибара/амбрата в описанието си като ключов компонент. В тези случаи „кехлибар” се използва като израз на качеството на парфюма – това е топъл, богат аромат с ориенталски и земни нотки.

Уханието на кехлибар в парфюмерията първоначално се е извличало от амбра и лабданум. Кашалотът, от чиито черва се извлича амбрата, е застрашен вид, поради което парфюмната индустрия използва основно лабданум за постигане на златната топлина на кехлибара.

Ето и някои от най-известните парфюми, които съдържат тази мистична съставка:

  • Alien EDP by Thierry Mugler – създаден от Dominique Ropion и Laurent Bruyere, Alien е пуснат на пазара през 2005 г. Този мистериозен еликсир е превъплъщение на истинската женственост. Изкусителен и чувствен, този парфюм оставя усещането за милувка на фин кашмир. С върховите си нотки на индийски жасмин, сърце от дървесни нотки и базови нотки на бяла амбра, Alien е парфюм за жените, които не се страхуват да бъдат различни.
  • 1 Million EDT за мъже от Paco Rabanneлансиран през 2008 г., Paco Rabanne 1 Million е символ на властта, богатството и лукса. Впечатляващият му аромат е специално създаден за съвременния мъж. Върхови нотки: грейпфрут, мента, червена мандарина; средни нотки: роза, канела, подправки; базови нотки: кожа, дървесни нотки, амбра, пачули – какво повече може да се иска?
  • Chloe EDP за жени – създаден от Amandine Marie и Michel Almairac, този парфюм е лансиран през 2008 г. Въпреки че е лек и свеж, той е впечатляващо силен – с базовите си нотки на амбра той е перфектен за нечие емблематично ухание. Изключително подходящ за силната и свободолюбива жена.
  • Shalimar Parfum Initial EDP by Guerlain – създаден през 2003 г. от Maurice Roucel, този изключително женствен и изискан парфюм е създаден да съблазнява и да удивлява. Деликатният му и изтънчен аромат съдържа мистериозна ориенталска чувственост. Неговата романтична и съблазнителна топлина е постигната чрез базовите нотки на амбра, мускус, ванилия и бял мед.
  • The One by Dolce & Gabbana – лансиран през 2008 г., този елегантен парфюм е съвременен, но има всички предпоставки да се превърне във вечна класика. Както казва самият Stefano Gabbana, това е “не банална класика, а класическо мъжко ухание, което ще се харесва дълги години на мъжете, а жените ще го обожават.” Неговата дървесно-ориенталска композиция дължи мъжествеността си на базовите нотки на амбра, кедър и тютюн.

Кой е парфюмът с амбра, който открадна вашето сърце?

 

You may also like...

1 Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.