Съвременен блог за маркова парфюмерия

Амбра – уханието на кехлибар в парфюмерията

Амбра (известна още като кехлибар) е известна със своя чар, топлина и грация още от древността. За тази вкаменена смола съществуват много поетични описания: Сълзите на слънцето, Душата на тигъра, Каменен мед, Прозорец към миналото…

Употребата на амбра заради уханието й датира от прастари времена, когато в древен Китай са горели амбра по време на различни церемонии (когато се затопли, от амбрата се извлича амброво масло). Но не се залъгвайте – съвременните парфюми не използват истинска амбра! Основната причина за това е, че реално амбрата има много лек аромат, който е недостатъчен за целите на парфюмерията.

Въпреки това, много парфюми слагат кехлибара/амбрата в описанието си като ключов компонент. В тези случаи „кехлибар” се използва като израз на качеството на парфюма – това е топъл, богат аромат с ориенталски и земни нотки.

Уханието на кехлибар в парфюмерията първоначално се е извличало от амбра и лабданум. Кашалотът, от чиито черва се извлича амбрата, е застрашен вид, поради което парфюмната индустрия използва основно лабданум за постигане на златната топлина на кехлибара.

Ето и някои от най-известните парфюми, които съдържат тази мистична съставка:

Кой е парфюмът с амбра, който открадна вашето сърце?

 

Exit mobile version