Дъбов мъх – топлият, естествен дървесен аромат, който обогатява всяка парфюмна композиция

Дъбовият мъх, известен още като Mousse de Chene, или дървесен мъх, е уханна нотка, която пресъздава усещането за горски килим. Тя е важна част от шипровата и папратовата парфюмна група. Днес употребата на натурално извлечен дъбов мъх е силно ограничена заради притеснения, свързани с чувствителност на кожата. С помощта на съвременните технологии, обаче, много парфюмни къщи успяват да запазят сърцевината на парфюмите си с дъбов мъх като се придържат към регулациите на IFRA.

Парфюми с нотка на дъбов мъх

Дъбовият мъх е плесен, която се открива в северното полукълбо и има много цветови вариации – от светло зелено и бяло до тъмно зелено и дори жълтеникаво. Може да се открие по дънерите и клоните на дъбовите дървета.

В парфюмерията дъбовият мъх е бил сред най-често използваните парфюмни съставки заради страхотните си фиксиращи качества. Освен тях, дъбовият мъх играе важна роля в удължаването на живота на парфюмната композиция. Още повече, той добавя топъл, ествествен дървесен аромат към всеки парфюм.

Предпочитана съставка за ориенталски парфюми, чувственият дъбов мъх си пасва много добре с тревисти, дървесни и цветни нотки, сред които пачули, ветивер, лавандула, кедър, лайка, карамфил, лабданум, индийско орехче, сандалово дърво, тютюн, тонка и ванилия.

В миналото дъбовият мъх е бил известен със своите лековити свойства. Съществува вярване, че растения, които приличат по форма на части от човешкото тяло, имат лековити свойства върху органа, на който приличат. Дъбовият мъх прилича на бял дроб и е доказано, че има лековити свойства (съдържа естествени антибиотици, които се борят с туберкулозните бактерии). Също така се вярва, че помага за по-бързото зарастване на рани, а има и антисептични и противовъзпалителни свойства.

Не е за вярване, но дъбовият мъх има не само лечителски, но и магични сили! Ако вярвате в магията, може да ви е интересно, че дъбовият мъх се използва за привличане на късмет, пари, защита и сила към живота ви. Така че, не чакайте, а се сдобийте с парфюм с дъбов мъх, който би могъл да обърне лошия ви късмет и да ви помогне да станете по-богати, по-силни и по-уверени!

В нашия онлайн магазин ще откриете разнообразие от парфюми с нотката дъбов мъх. Ето ги и някои от тях:

А вие имате ли си любим парфюм с нотката дъбов мъх? Споделете го с нас в коментарите по-долу!

You may also like...

1 Response

  1. Димо Димов каза:

    Дракар Ноар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.