Кои са пикантните нотки в парфюмерията?

кои са пикантните нотки в парфюмерията

Нотка смела канела, дъх на пресен джинджифил, аромат на огнен пипер. Звучи омайващо нали?

Пикантните нотки съблазняват сетивата ни още от дълбока древност и тук не говорим само за чудесата, които вършат в кулинарията. Подправките и други пикантни елементи имат своето специално място в парфюмерията. Те са едни от най-старите сурови и естествени материали, използвани при създаването на аромати, като най-често биват употребявани в парфюмите, които попадат към пикантната, ориенталската и дървесна парфюмна категория.

Въпреки, че са силно разпространени, не много хора имат дълбоки познания за пикантните нотки. Днес ще ви запознаем с няколко факта за тях, които ще са интересни и за по-запознатите парфюмни ентусиасти.

Кои са най-често използваните подправки

Преди години в парфюмерията са били използвани доста по-ограничен брой съставки и материали, но с течение на времето техният брой драстично нараства. Такъв е случаят за всяка една от парфюмните категории, включително и пикантната. Могат да бъдат използвани най-различни материали, но най-често употребяваните са: джинджифил, черен пипер, кардамон, карамфил, канела, кориандър и други.

Видове подправки

Добре е да споменем, че подправките се класифицират в две категории – горещи и студени. Това класифициране възниква още по времето на Древна Гърция и се почита в традиционната китайска медицина. Класифицирането се определя спрямо топлината или хладината, които “излъчват” и как са влияели върху човешкото тяло.

Горещите подправки са също по-сладникави на вкус от студените. Тези знания са били използвани за регулиране на температурата и контролиране на някои болести и дискомфорти. Горещи подправки са: индийско орехче, канела, карамфил, пипер и други. В категорията на студените подправки влизат: кардамон, джинджифил, хвойна, кориандър и други.

Възникване на пикантните парфюми

Както вече споменахме, подправките са едни от най-старите съставки, използвани за създаването на парфюм. Още от древни времена са били използвани есенции от местни растения за получаването на различни миризми. Знаем, че търговията между Изтока и Европа започва да се развива около 2000 години преди Новата Ера и с навлизането на нови и непознати суровини, разнообразието от аромати също се увеличава.

Подправките затвърждават своето място в парфюмерията около 1900 година, когато официално биват признати за традиционни суровини сред парфюмеристите.

За кои сезони са най-подходящи?

Пикантните парфюми са огнени, сексапилни, запомнящи се и често сладникави. Те биват предпочитани основно от екстровертни личности, които не се притесняват да направят силно впечатление и да бъдат запомнени за дълго време. Тъй като пикантните аромати са доста силни и тежки, не са особено препоръчителни за горещите летни дни, но те определено ще Ви направят звездата на вечерни събирания и мероприятия.

Известни пикантни парфюми

Някои от най-известните пикантни аромати са: Kilim; Soleil Blanc (Tom Ford); Obsession (Calvin Klein); Alien (Thierry Mugler); Angel (Thierry Mugler); Burberry Body (Burberry); Shalimar (Guerlain); The One ( Dolce & Gabbana); Boucheron (Boucheron) и други.

Както вероятно ви е направило впечатление, изброените горе парфюми са едни от най-харесваните и популярни ухания по-принцип. Това доказва, че пикантните нотки могат да са гъвкави и да бъдат използвани в различни парфюмни съчетания. Затова не се отказвайте, а потърсете това, което най-много подхожда на вашия стил!

Ароматът е нещо изключително лично и оставя силно впечатление у околните. Пикантните парфюми създават усещане за топлина, сексапил и дързост.

Ако и вие желаете да се чувствате неповторимо с този вид аромат или смятате , че е подходящ за ваш познат, разгледайте предложенията в онлайн магазина на Венера Козметикс и направете своя избор сега!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.