Соня Констант – главен парфюмерист в Givaudan, чиято първа дума като малко момиче е била „цвете”

Sonia-Constant-bg

Какво бихте очаквали от малко момиче, чиято първа дума е… “цвете”? Да стане световно известен парфюмерист, разбира се! Точно това се е случило със Соня Констант – главен парфюмерист в Givaudan.

Когато е била още малко дете, Соня Констант дори не е знаела, че съществува подобна професия. Това, което е знаела, обаче, е че е била омагьосана от цветята в градината на баба си и дядо си и че е искала да порасне и да стане художник, дизайнер, архитект или стилист. „Исках да бъда творец и обичах ароматите и уханията”, спомня си тя. А какъв по-добър начин да сбъдне мечтата си от това да стане парфюмерист?

Що се отнася до вдъхновението, което се крие зад нейните парфюмни творения, Соня признава: „За мен източниците на вдъхновение могат да бъдат много различни. […] Но често вдъхновението ме спохожда, когато пътувам […] Едно време пътувах много – Раджастан (Индия – бел. прев.), Виетнам, Шри Ланка, Намибия, Тайланд… От всяка страна, от всяка култура, от всяка национална кухня, от всяко ново цвете, с което се сблъсквах по време на пътуванията ми, донасях със себе си у дома впечатления и идеи за нови парфюми. “

Парфюмерията, според Соня Констант, е чиста форма на изкуство. Освен креативност и вдъхновение обаче, създаването на нов парфюм изисква и много работа. Ето как си го обяснява тя: “Трябва да бъдеш креативен, но по един разумен начин; креативността в наши дни не е достатъчна, за да станеш парфюмерист. Мисля, че най-трудното нещо в парфюмерията е да превърнеш креативната нишка в завършен парфюм, който да се хареса на клиентите както във Франция, така и в САЩ, Азия и Близкия Изток.”

Нейната страст към парфюмите е била движещата й сила, която я е водила към перфекционизма в създаването на даден парфюм. “Когато започнах да се занимавам с парфюмерия”, спомня си тя, „бях толкова любопитна, исках да разбера всичко. Бях като гладно куче, което иска само да учи-учи-учи – колкото може повече и по-бързо […]”

Тя дори сравнява творческите сили, които са нужни за нова парфюмна формула, със секс: “Мисля, че хората обичат нещата да следват дадена логика, но при творчеството всичко е наобратно! То е както при оргазма: ще се случи само ако не го мислиш много. Ако включиш само логика, резултатът ще е нещо, за което някой друг вече се е сетил. Затова трябва да си малко луд!”

Някои от страхотните парфюми, създадени от Соня Констант, ще откриете в нашия онлайн магазин:

Burberry Sport EDT за мъже

Escada Absolutely Me EDP за жени

Kenzo L’eau 2 EDT за мъже

А вие имате ли си любим парфюм на Соня Констант? Споделете го с нас в коментарите по-долу!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.