Франсис Куркджиян (Francis Kurkdjian) – артистичният и вдънховяващ майстор парфюмерист

Победител в Prix François Coty през 2001 година за постиженията си в създаването на парфюми и притежател на много други международни награди, Франсис Куркджиян (Francis Kurkdjian) е артистичен и вдъхновяващ майстор парфюмерист. Дисциплина, перфекционизъм, упорство, хармония, усилия, красота – всички тези думи той използва, за да опише себе си и работата си. Страстта, която влага в работата си, може да бъде обяснена с неговата визия: „Откакто съм парфюмерист, аз преследвам перфектното ухание и аромат, знаейки, че той всъщност не съществува. Това е причината да продължавам да творя, да работя и да търся…”

Франсис Куркджиян

Няма да го наричаме „нос” в тази статия, тъй като той има ясно изразено мнение относно това определение: „Дойде ми до гуша хората да ни наричат „носове” и да казват, че създаваме „сокове”. Аз никога не използвам тези две понятия, които намирам за ужасни и изключително неуважителни за професията ни. „Нос” за мен е обиждащо понятие, което е толкова далеч от нашата реалност като парфюмеристи. То изобщо не отчита факта, че ние използваме мозъка си на първо място, за да работим – като всеки, отдаден на някакво изкуство. Един пианист или писател не се нарича „пръсти”, нито пък танцьорът се нарича „тяло”, крака” или „ръце”.

Франсис Куркджиян е роден на 14 май 1969 г. в Париж, Франция. През 1983 г. той не успява да се класира да учи в танцовото училище Paris Opera School of Dance и това е причината да реши да стане парфюмерист през 1985 г. Ето какво казва за това свое решение: “Аз исках да стана балетист, но не успях да вляза в балетно училище. Бях на 13 години. Отне ми цяла година да се възстановя след това. Когато открих професията на парфюмериста, веднага усетих, че това ще бъде моето поле за изява.”

След като завършва ISIPCA Versailles, той се присъединява към Quest International в Париж, където също така учи магистратура в Institut Superieur de Marketing du Luxe. Неговият първи парфюм е създаден през 1995 г. (когато е едва на 26 години) и оттогава кариерата му като парфюмерист процъфтява. През 2009 г. създава луксозната парфюмерийна къща “Maison Francis Kurkdjian” заедно с бизнес партньора си Marc Chaya.

Както казва Франсис Куркджиян: “…уханието може да бъде използвано като истинска форма на изкуство, по същия начин, по който имаме ноти в музиката и цветове в изобразителното изкуство, фотографията и видеото.” Това отношение му е спечелило многобройни почитатели сред най-известните парфюмерийни къщи. Той е създател на парфюми за  Christian Dior, Narciso Rodriguez, Davidoff, Elizabeth Arden, Escada, Acqua di Parma, Giorgio Armani, Guerlain, Jean-Paul Gaultier, Joop, Kenzo, Lancaster, Lancome, Versace, Yves Saint Laurent и др.

Някои от парфюмите, изкусно създадени от Франсис Куркджиян, можете да намерите и в нашия онлайн магазин:

Кой е вашият любим парфюм, създаден от Франсис Куркджиян?

You may also like...

1 Response

  1. февруари 25, 2016

    […] от 2014 година – My Burberry. Композицията, създадена от Francis Kurkdjian, е дървесно-билкова. Съставките на аромата са […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.