Франсоа Демаши – директор на парфюмерийното развитие в Dior

Франсоа Демаши (Francois Demachy) е отраснал в така наречената „люлка на парфюмерията”, Грас. Тя се намира във френските Алпи и парфюмеристът споделя, че детството, което е изкарал там, е оказало сериозно влияние върху живота му и отношението му към уханията: “В Грас ти постоянно си подложен на влиянието на парфюма, независимо дали това ти харесва. Когато бях малък, камионите с цветя идваха през август и уханието на лавандула се носеше из въздуха.”

Той си спомня също така: „покритите с мимоза хълмове, парада Bataille des Fleurs (битката на цветята) и полетата с жасмин и рози рано сутрин.” Може би това е и причината любимите му парфюмни съставки да са жасмин и роза: „жасмин, защото е чувствен и забранен, и роза, защото е перфектният символ за жена.”

Francois Demachy

Като млад Франсоа Демаши е бил първоначално заинтересован от медицина, стоматология и физиотерапия, но в крайна сметка, възможността да работи всяко лято като стажант за парфюмните фабрики, работилници и складове в региона на Грас му помогнало да придобие ценен опит за уханията и производството на парфюми и да се запознае с различните аспекти на парфюмната индустрия. По-късно се записва в парфюмерийно училище и след като завършва образованието си, започва да работи за Chanel. Кариерата му просперира и от 2006 г. Франсоа Демаши е директор на парфюмерийното развитие в Dior.

С над 40-годишен опит, Франсоа Демаши е придирчив, когато става въпрос за парфюмни съставки: Романтично е да намираш съставки, които вече не се използват, защото са или скъпи, или трудни за намиране, като агарово дърво или натурална амбра, или тубероза. Парфюмерията е сравнима с готвенето, в смисъл, че, ако започнеш със страхотни съставки, по-лесно ще сътвориш страхотно ястие.” Със строгите рестрикции относно натуралните съставки, обаче, той разбира важността на използването и на синтетични съставки: „Синтетичните продукти са много важни за нас. Те помагат на натуралните съставки; дават им тласък и им придават характер.”

Неговото виждане за успешен парфюм е семпло, но изтънчено: „Успешният парфюм е този, в който формулата е толкова красива, колкото уханието… Този, който кара жената, която го носи, да се усмихва и събужда желание у мъжа…”

Въпреки че е начело на голям екип, той е здраво стъпил на земята и участва дейно в разработването на нови парфюми: „като добър майстор-готвач, голяма част от деня си прекарвам в закупуването и реалния подбор и селекция на съставките на даден парфюм.”

Ето някои от страхотните парфюми, създадени от Франсоа Демаши, които можете да откриете в нашия уебсайт:

Имате ли си любим сред тях? Кой е той?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.