Жак Полж – създател на някои от най-съблазнителните и пленителни аромати за всички времена

Жак Полж няма нужда от представяне. Може и да не разпознавате лицето му, но със сигурност ще разпознаете творенията му – той е създал някои от най-съблазнителните и пленителни аромати за всички времена. Той е един от най-добрите парфюмеристи и фактът, че работи за Chanel от 1978 г насам, го доказва.

Jaques Polge

Също както някои други парфюмеристи, той има връзка с Грас, Франция, където е бил очарован от уханието на жасмин във въздуха, прекарвайки там летата си като дете. Грас е също така мястото, където минава и стажът му. Роден през 1943 г., Жак Полж споделя, че мястото, в което е прекарал детството си, е оказало огромно влияние върху решението му да стане парфюмерист.

Ето какво си спомня за детството си: “Израснах в южна Франция, близо до Авиньон. Ходех в Грас през лятото със семейството си, ходехме и до Кан, където плувахме в океана. От Ница до Кан и Грас беше една градина, когато бях малък. Имаше поля с рози, жасмин, виолетки и портокалови цветчета. Това беше люлката на парфюмерията. Когато наближиш Грас, можеше да усетиш уханието на жасмина. Вече не е така, защото сега там има много по-малко производство, но, тогава цветята бяха навсякъде.”

Той има диплома по Английски език и литература от университета и истинската му любов към поезията обяснява виждането му за парфюмите: “За мен парфюмът – той е поетична форма… Един много специфичен начин на изразяване, на наричане на нещата без да се използва нито език, нито изображение – това е нещо, което е невидимо… А, в същото време, е толкова силно точно защото е невидимо. Защото, например, една жена носи парфюм и излиза от стаята. Това, което остава от нея, е уханието й.”

В едно от своите интервюта той дори сравнява парфюма с езика: „Харесваше ми идеята, поетичната идея, че парфюмът е вид език. Той не използва думи. Не използва и изображения. Той е невидим. Всички тези качества, за мен, имат смисъл.”

Можем само да си представяме как щеше да се развие кариерата му, ако беше последвал тази си любов към поезията. Ето едно красиво негово обяснение на връзката между поезията и парфюмите: “Аз съм любител на поезията. Какво би била реалността без поетичното си измерение? Дори и да не четем поезия, тя играе важна роля в живота ни всеки ден. Аз съм любител и на парфюмите, а те са форма на поезия. Те не говорят, но ни дават толкова много.”

Трябва да сме благодарни, че Жак Полж  е избрал да следва носа си вместо перото, тъй като, откакто е започнал работа в Chanel, е създал някои от най-продаваемите парфюми на марката, включително Chanel No. 5 (EDP version), Allure, Antaeus, Egoïste, Cristalle Eau Verte, Coco, Coco Mademoiselle (EDP, EDT, Parfum), Chance, Les Exclusifs series, Chanel N°5 Eau Premiere, Bleu de Chanel и много други. Още повече, той използва гениалния си талант, за да възроди някои от загубените и нереализирани в миналото ухания на Chanel.

В едно от своите интервюта той разкрива тайната на успешното разработване на продукти на Chanel и маркетинговата им стратегия: “… ние не искаме да създаваме твърде много нови продукти, защото често новите ухания изместват старите… Ние искаме нашите ухания да се допълват взаимно и да са актуални дълго време. Когато създаваме нещо, винаги гледаме в дългосрочен план, никога не правим нищо краткосрочно.” Той също така споделя, че най-трудната (и най-времеемката) част от създаването на парфюма е намирането на име за новия парфюм (тъй като повечето имена вече са заети).

Ето и някои от парфюмите, създадени от Жак Полж, които ще намерите в нашия уебсайт:

А вие любители ли сте на парфюмите на Жак Полж? Кой е любимият ви негов парфюм?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.