Тютюн – наситена, успокояваща и топла нотка в парфюмите

Когато говорим за тютюн, често мислим за неприятната миризма на цигари и техния дим. Когато става дума за парфюми, обаче, базовата нотка тютюн няма нищо общо с цигарите. Това е наситен, успокояващ и топъл аромат с изразен сладникав завършек. Парфюмите с тютюнева сърцевина са класически, ненатрапчиви и неподвластни на времето. Тютюнът се съчетава много добре с дървесни, земни, пикантни и сладникави нотки като сандалово дърво, бергамот, ванилия, пипер.

Растението, от чиито листа се извлича нотката тютюн за парфюмерията, се нарича Nicotiana tabacum. То идва от САЩ и през годините се е използвало като билка, като лекарство и като болкоуспокоително. Донесено е в Европа през 15-ти век, а в България се отглежда от 1717 г. Обикновено част от мъжки парфюми (заради мъжественото си ухание), тютюнът се използва и за женски парфюми, за да балансира наситената им женственост.

тютюн в парфюмите

Освен широкоизвестната употреба на тютюна за направата на пури и цигари, той се използва по целия свят за много различни цели, включително за лекуване на инфектирани рани в Колумбия, срещу менструални болки в Куба, за лекуване на ухапвания от змии в Еквадор, а корените му се приемат орално във Фиджи при астма и стомашни разстройства. Никотинът в тютюна се извлича и използва и като инсектицид.

Ето и някои от нашите парфюми, в които присъства нотката тютюн:

  • Issey Miyake L‘Eau D‘Issey Pour Homme EDT за мъже – пуснат на пазара през далечната 1994 г., този елегантен дървесен аромат е комбинация от редки и нетипични нотки, с помощта на които е създадено чувство на свобода и спокойствие. Композицията се отваря с цитруси, мандарина и бергамот, а пикантното му дървесно сърце разкрива индийско орехче и водна лилия. Базовите нотки на тютюн, сандалово дърво, ветивер и мускус добавят към аромата дълбоката му мъжественост.
  • Viktor&Rolf Spicebomb EDT за мъже – лансиран през 2012 г., този парфюм е истинска бомба – експлозивен, съблазнителен, пристрастяващ и изумителен в същото време. Бутилката му е специално съзададена от Fabien Baron под формата на ръчна граната. Тази топла и пикантна композиция включва огнени нотки на чили, кожа, тютюн и ветивер, които контрастират на студените нотки на бергамот, грейпфрут и розов пипер. Резултатът е един невероятен коктейл от мъжествена чувственост.
  •  YSL Belle D’Opuim EDP за жени – лансиран през 2010 г., този ориенталски парфюм е създаден от Alberto Morillas и Honirine Blank. Той е съвременна интерпретация на класическия Opium и включва рядко срещани ценни съставки. Парфюмната композиция се разкрива с експлозия от цветя и цитруси – включително мандарина, лилия и жасмин. Сърцевината му е изключителна и екзотична комбинация от тютюн и тамян, а основата му включва ориенталски нотки – сандалово дърво, пачули и кехлибар.
  •  Gucci By Gucci Pour Homme EDT за мъже – този съвременен мъжки парфюм е лансиран през 2008 г. Той е топъл, наситен, елегантен и изтънчен. Нотките му включват беграмот, тютюн, жасмин, пачули, кехлибар и кожа. Пасва най-добре на съвременния елегантен мъж, който е същевременно силен и изтънчен.
  • Armani Code EDT за мъже – лансиран през 2004 г., този пикантен ориенталски парфюм е създаден, за да допълни успешния съвременен мъж. Върховите му нотки включват лимон и бергамот, а сърцето му разкрива нотки на маслинови цветчета и анасон. Дълбокият му чар се дължи на базовите нотки тютюн, кожа и тонка.

Кой е вашият любим тютюнев парфюм?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.