Съвременен блог за маркова парфюмерия

Тютюн – наситена, успокояваща и топла нотка в парфюмите

Когато говорим за тютюн, често мислим за неприятната миризма на цигари и техния дим. Когато става дума за парфюми, обаче, базовата нотка тютюн няма нищо общо с цигарите. Това е наситен, успокояващ и топъл аромат с изразен сладникав завършек. Парфюмите с тютюнева сърцевина са класически, ненатрапчиви и неподвластни на времето. Тютюнът се съчетава много добре с дървесни, земни, пикантни и сладникави нотки като сандалово дърво, бергамот, ванилия, пипер.

Растението, от чиито листа се извлича нотката тютюн за парфюмерията, се нарича Nicotiana tabacum. То идва от САЩ и през годините се е използвало като билка, като лекарство и като болкоуспокоително. Донесено е в Европа през 15-ти век, а в България се отглежда от 1717 г. Обикновено част от мъжки парфюми (заради мъжественото си ухание), тютюнът се използва и за женски парфюми, за да балансира наситената им женственост.

Освен широкоизвестната употреба на тютюна за направата на пури и цигари, той се използва по целия свят за много различни цели, включително за лекуване на инфектирани рани в Колумбия, срещу менструални болки в Куба, за лекуване на ухапвания от змии в Еквадор, а корените му се приемат орално във Фиджи при астма и стомашни разстройства. Никотинът в тютюна се извлича и използва и като инсектицид.

Ето и някои от нашите парфюми, в които присъства нотката тютюн:

Кой е вашият любим тютюнев парфюм?

Exit mobile version