Имат ли парфюмите срок на годност?

expiration-date-perfumes
Да.Както всички останали продукти, и парфюмите имат срок на годност.Съществуват няколко фактора, които определят срока на годност на любимите ви парфюми. Те включват датата на производство на парфюма (тя може да бъде проследена с помощта на партидния код на парфюма – в статията сме посочили полезен уеб сайт за проверка), срока на годност, както и периода на ползване след отварянето му. Нека да разгледаме всеки един от тях, за да бъдете подготвени при следващата си покупка на парфюм:

Какво е партиден код?

Всеки оригинален марков парфюм трябва да има свой партиден код. Това е идентификационен код, който носи важна специфична информация за това кога и къде даден парфюм е бил произведен. Той е много удобен за целите на проследяване на качеството. Ако възникне проблем с качеството при определена партида от парфюми, с помощта на партидния код могат да се проследят парфюмите от дефектната партида и всички парфюми от тази партида могат лесно да бъдат изтеглени от пазара.

Това, което може да ви обърка, е, че има няколко различни номера върху опаковката на парфюма, като баркода и артикулния номер, например. Докато баркода и артикулния номер се отпечатват по стандартния начин (и са част от цялостния дизайн на опаковката), то партидния код се поставя допълнително към вече отпечатания дизайн.

Къде да намерим партидния код?

Партидният код съществува в много варианти и обикновено се отпечатва върху дъното на опаковката на парфюмите. Той обикновено се състои от 3 до 12 различни символа (букви плюс цифри или само цифри). Ето малко примери за партидни номера на някои от най-известните марки парфюми:

COTY INC:
1 буква + 11 цифри (L1 0589076962)
4 цифри (1234)

Christian Dior:
4 символа (букви + цифри): 1N05

Estée Lauder:
3 символа (букви + цифри): A35

Chanel/Bourjois:
4 цифри (1234)

Procter&Gamble:
4 до 10 цифри: 2068, 158854

Както може би вече сте се досетили, фалшивите парфюми не разполагат с партидни номера или (както често се случва), на опаковката на всички фалшиви парфюми са отпечатани едни и същи партидни номера.

Ето линк към един полезен сайт, в който лесно можете да въведете марката и партидния номер на вашия парфюм и да разберете кога е бил произведен: http://www.checkfresh.com/

Срок на годност (период на употреба след отваряне)

Със сигурност сте виждали малкия символ на отворена кутийка с номер върху нея на опаковка на своите парфюми. Този номер е срокът (в месеци), в който трябва да използвате вашия парфюм, преди да изтече срока му на годност (след като го отворите). Периодът на употреба след отваряне е задължителен елемент за всички козметични продукти, които имат срок на годност по-кратък от 5 години (повечето продукти за грим, парфюмите, продуктите за грижа за кожата, и т.н.).

Обикновено производителите на парфюми препоръчват използването в рамките на 30 месеца (след отварянето) за парфюми, съдържащи алкохол. Това са 2 години и половина – доста приличен срок на годност за любимите ви парфюми! Нещо повече, ако съхранявате вашите парфюми по правилния начин, можете да се насладите на тяхното божествено ухание за много по-дълъг период.

Продължавате ли да използвате парфюмите си след като срокът им на годност изтече? Споделете вашия опит в коментарите по-долу!

 

 

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.