Софи Лабе – парфюмерист и създател на отличителни аромати

Софи Лабе - парфюмерист и създател на отличителни аромати

Софи Лабе е красива тъмнокоса жена със звънък смях, която посреща гостите си с кафе и без да се дразни от закъснението – поради скитане в предградията на Ньой – в своя много светъл офис с изглед към градината, есента цветове и смесени парфюми, които избягват от стотици малки бутилки, поставени пред нея.

Сред около петдесетте жени парфюмеристи във Франция (за по-голямата част от нейното поколение, преди са били много малко), тя е автор на Parisienne от  Yves Saint Laurent или Jasmin noir от Bvlgari – подобно на колегите си Матилд Лоран, личен парфюмерист на Cartier или Натали Лорсон от Firmenich, Софи Лабе има невероятен усет за аромати и комбинации между различните.

На 50-годишна възраст тя едновременно управлява около двадесет проекта за различни клиенти по целия свят в рамките на IFF (International Flavors and Fragrances), международна компания за синтетични аромати, хранителни аромати, която обединява химици, ароматизатори, специалисти по парфюми, лаборатории техници, и следователно хора като Софи Лабе.

Но коя всъщност е Софи Лабе?

Французойката израснала в Шарант-Маритим, провинция разположена в Западна Франция. Още от дете тя е пленена от различните аромати, заобикалящи дома ѝ. Като дъщеря на лозар, тя има възможност да тича по поляните по цял ден. В интервю казва, че и до днес си спомня аромата на дома си, на мазето му, на морето и нагорещения пясък, боровете, и не на последно място – аромата на La fleur d’immortelle (безсмъртниче, хелихризум). Това малко цвете тя определя като съчетание от малко кленов сироп, ядки, кожата, която е нагрята от Слънцето, придружено от лека пикантна нотка.

Тази нежна дама е един от най-популярните парфюмеристи на нашето време. След като завършва образованието си във Франция, тя се премества в Лондон, за да осъществи мечтата си да стане професионален парфюмерист. Първият опит на Софи в света на парфюмите е в малка компания за парфюми в Лондон. Тук тя развива уменията си и усъвършенства занаята си, като създава уникални и красиви аромати за своите клиенти. През 2012 г. Софи стартира своя собствена марка парфюми „Sophie Labé„. Философията на Софи е проста – да създава аромати, които са едновременно отличителни и запомнящи се.

Аромати, разказващи история

Аромати, разказващи история

Ароматите на Софи са създадени, за да разказват история. Всеки аромат е внимателно създаден, за да предизвиква определено настроение или спомен. Софи вярва, че парфюмът трябва да бъде преживяване, а не просто продукт. Ароматите на Софи са представени в множество списания и онлайн издания. Тя също така е била гост в радио BBC и във вестник The Times. 

Работата на Софи е призната от парфюмерийната индустрия и тя е носител на множество награди за своите творения. През 2015 г. Софи получава престижната награда „Парфюмерист на годината“ от Британската фондация за парфюми. Целта на Софи е да продължи да създава уникални и запомнящи се аромати за своите клиенти. В момента тя работи непрестанно върху следващата си колекция аромати и множество проекти. Софи Лабе работи за Alberta Ferretti, Bvlgari, Cacharel, Calvin Klein, Elie Saab, Escada, Givenchy, Guerlain, Hugo Boss, Karl Lagerfeld, Kenzo, Lacoste Fragrances, Lancôme, Lanvin.

Най-популярните аромати, създадени от дамата-виртуоз в парфюмерийната индустрия

След като вече добре знаете коя е Софи Лабе, може би трябва да ви запознаем с някои от най-популярните проекти, зад които стои именно тя.

  • Elie Saab Girl of Now се превръща в един от любимците на много дами. Лансираният през 2017 година аромат е създаден от Доминик Рапион и Софи Лабе. Нежното, ориенталско, запомнящо се ухание е изключително дълготрайно. Връхните нотки от круша, ананас, мандарина и шам фъстък са придружени от средни нотки на портокалов цвят, жасмин, иланг-иланг и бадеми. А за финал ще откриете нежна ванилова есенция, пачули и ирис. Ароматът определено е от тези, които могат да бъдат между задължителните в колекцията на всяка дама, почитателка на хубавите и запомнящи се аромати.
  • Calvin Klein Beauty е лансиран през 2010 година. Ароматът е елегантен, като целта е да бъде в перфектна симбиоза с дрехите и аксесоарите, които създават Calvin Klein. Композицията на Beauty е вдъхновена от грациозните извивки и красотата на цветето кала. Красотата изобразява вътрешната красота на жената, нейната сила и дух. Ароматът е създаден от Софи Лабе с връхни нотки като семена от амбрет, жасмин в сърцето и за финал базови нотки от вирджински кедър. Този парфюм е подходящ за по-зрели дами, изискан и елегантен.
  • Nina Ricci Premier Jour e аромат напомнящ на Ориента. Неговият чувствен аромат цели да направи комплимент на женското тяло и присъствие. Връхните нотки на мандарина и сладък грах, в съчетание с гардения и орхидея придават интимен нюанс на сладките нотки на композицията. А за базовите нотките Софи Лабе и Карлос Бенем залагат на сандалово дърво, мускус, ванилия и дървесни нотките. Ароматът ще прилегне точно на дамите, които носят в себе си романтиката и фината женска природа.

В света на парфюмите има специалисти, които правят възможно това всеки да открие своя аромат. Да открие себе си в малко стъклено шишенце. Това са хора като Софи Лабе. А ние от Fragrances се стараем да направим пътя ви до това ароматно приключение и себепознание много по-лесен и приятен. 

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.