Оливие Пешу – в търсене на баланса между креативността и достъпността

Olivier-Pescheux-bgОливие Пешу е световноизвестен парфюмерист, който завършва ISIPCA, Версай, през 1990 г. и после се мести в Банкок, където работи като парфюмерист за Payan Bertrand. През 1992 г. той се връща в Париж, за да работи в Parfums Annick Goutal. През 1993 г. се присъединява към Kao Corporation, а, 5 години по-късно, през 1998 г., започва работа в Givaudan. Истинско признание за неговото майсторство е международната парфюмерийна награда International Award of Perfume, която получава през 2010г.

Първите му уханни спомени идват от детството и той ясно си спомня ярките миризми, идващи от фурната на пекаря и красивите аромати от градината на баба и дядо. Решението да стане парфюмерист също взема още в детските си години: „Исках да стана парфюмерист още на 12 години след като гледах един филм на Катрин Деньов с майка си. Даваха процеса и видях как един човек на екрана миришеше шишенце парфюм и казах на майка ми: „Искам да правя това”. Тя каза: „Мисля, че не е толкова просто.””

Вдъхновен от уханията на Париж като розите в градината Bagatelle, дъжда по улицата след жарък летен ден или еспресо от някое кафе, Оливие Пешу вярва, че: „Уханието е една съзидателна идея. За да запазиш нейната сила и автентичност, идеята трябва да бъде преведена прецизно и ясно. Предизвикателството се крие в това да откриеш баланса между креативността и достъпността.”

Сред любимите му ухания ще откриете зелена мандарина (високо ценена от парфюмериста заради чистата си свежест), амброксан (заради меката му чувственост) и пачули (заради уникалната текстура, която придава на композицията). Освен тези натурални съставки, той се възхищава и на много синтетични формули. Неговата тайна всъщност се крие в комбинирането на натурални и синтетични материали, с помощта на които създава нови и характерни парфюмни шедьоври, които по красив начин кореспондират със собственото му мото: „Бъди себе си и бъди автентичен”.

Днес вдъхновението за него има различни източници, един от които са неговите пътувания. Ето какво си спомня той: „От престоя ми в Тайланд ясно си спомням невероятните ухания на вкусната кухня: кокос, подправки, уханието на ориз, специфичния мирис на плода Durian, който местните обожават, но си спомням и не толкова приятните миризми от улиците на Банкок с цялата мръсотия. От престоя си в Япония съм взел със себе си уханията на храмовете и на дзен градините на Киото, уханието на чая „genmaicha” (зелен чай с добавени препечени оризови зърна), десерта с червен фасул – все кулинарни спомени!”

Напълно наясно с количеството усилена работа, която се върши на място,там, където се отглеждат, берат и обработват суровините за естествените парфюмни съставки, Оливие Пешу изпитва невероятно уважение към всички хора, които участват в цялостния производствен процес. Той вярва, че точно различните култури и традиции са това, което прави натуралните парфюмни съставки толкова специални и уникални.

В нашия онлайн магазин ще откриете някои от най-продаваемите парфюми, създадени от Оливие Пешу. Ето ги и тях:

Benetton Let’s Move EDT за мъже

Dior Higher EDT за мъже

Mont Blanc Legend EDT за мъже

Mont Blanc Legend Intense EDT за мъже

Mont Blanc Legend Special Edition 2013 EDT за мъже

Paco Rabanne 1 Million $ EDT за мъже

Moschino Pink Bouquet EDT за жени

Azzaro Chrome Legend EDT за мъже

А вие имате ли си любим парфюм, създаден от Оливие Пешу? Споделете го с нас в коментарите по-долу!

 

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.