Какво трябва да знаем за испанските парфюми

Когато си мислим за парфюмерийната индустрия, първата държава, която изскача в съзнанието ни безспорно е Франция. Още от времената на кралските особи, когато висшето общество предпочитало парфюмите пред сапуна, до бума на модната индустрия, в който всяка френска дама държала на своя стил, прическа и парфюм и диктувала световните тенденции.

И въпреки че и днес Франция е една от водещите страни на красотата, когато говорим за парфюмни ухания, със сигурност трябва да споменем и южната ѝ съседка – страстната, огнена и слънчева Испания. Поради факта, че испанските парфюми са по-малко прочути, в тази статия ще разгледаме именно тях.

Paco Rabanne

Въпреки че създателят на невероятните парфюми Paco Rabanne е израснал във Франция, родом Франсиско Куерво е от Испания. Paco Rabanne е псевдонимът, който използва и с който става прочут. Започва модната си кариера със създаване на бижута за известни луксозни марки като Cardin и Givenchy. В последствие отваря и своя собствена модна къща, където твори ексцентричните си модели на дрехи. Но откакто представя първия си аромат през 1973-та година – мъжкия Paco Rabanne Pour Homme, повечето хора го свързват именно с парфюмите му.

Днес ароматите на испанската марка са десетки, като предлагат ухания както за жени, така и за мъже. Парфюмите на Paco Rabanne са луксозни, висококачествени, трайни и изтънчени. Невероятните комбинации от ароматни нотки създават запомнящи се и обичани от хиляди хора парфюми.

Освен в невероятните ухания, компанията отделя много време и усилия в дизайна на красивите и уникални флакончета, в които се предлагат. Те винаги успяват да впечатлят и изненадат почитателите си с оригиналност и тематика. Сред най-известните аромати на марката са следните – 1 Million за мъже и еквивалентът му за дами Lady Million, Olympéa, Invictus, Black XS, Ultraviolet и Paco.

Adolfo Dominguez

Адолфо Домингез е испански моден дизайнер, който е в света на модата от 70-те години на 20-ти век. Тогава той поема управлението на семейния моден бутик. В последствие развива таланта и работата си и дори става първият испански дизайнер със собствен магазин и марка, носеща неговото име. Ароматите му са както за мъже, така и за жени и са обичани заради деликатността, свежестта и дълготрайното им ухание.

Сред най-харесваните парфюми на марката са Agua Fresca de Rosas – лек и цветен дамски парфюм с романтично ухание на жасмин, лилия, мускус, българска роза и сандалово дърво. Spirit of Youth – още един ежедневен аромат, подходящ както за елегантните дами, така и за заетите забързани градски момичета. В уханието му се крият бленд от бели рози, юзу и жасмин.

За мъжете прекрасен избор са ароматите Fresh Forests – с нежни и успокояващи нотки на мъх, лавандула, салвия и розмарин, и Vetiver Hombre – дървесно ухание с бергамот, африкански портокал, ревен и карамфил.

Antonio Banderas

Едно от филмовите лица на Испания завинаги ще остане невероятният Антонио Бандерас. Но освен на големия екран, феновете му могат да се радват и на парфюмите от собствената му едноименна марка. Бандерас работи в сътрудничество с испанската парфюмерийна компания Puig от 1997 г. насам. Заедно те създават десетки мъжки и дамски аромати, достъпни на международния пазар.Вече повече от 20 години ароматите под името Antonio Banderas продължават да изненадват и радват почитателите си.

The Golden Secret – този мъжки аромат е едновременно мъжествен, лек и свеж. Има открояващо се ухание, което може да се превърне в любимия парфюм на всеки изискан и самоуверен мъж. Изключително подходящ е и за специални поводи. На върха усещаме ябълка, ликьор и мента, а в основата – мускус, кожа и кедрово дърво, подправени с индийско орехче, кимион и пипер.

The Secret, King of Seduction, Queen of Seduction и Diavolo са други популярни парфюми на марката, които са на пазара от години.

Custo Barcelona

Custo Barcelona е испански дизайнер, който започва кариерата си още през 1980 година. Тогава той, заедно с брат му, стартират дизайна на мъжки и дамски дрехи. По-късно създават и собствената си марка Custo Line, която в последствие се превръща и в Custo Barcelona. Идеята за появата на марката е родена след дълго околосветско пътешествие на братята. Тогава те имат възможността да опознаят различни култури, общности, да се вдъхновят от непознати за тях цветове, десени и стилове. Двамата са завладени от шарения и весел калифорнийски стил, повлиян от сърфистите и спокойния начин на живот. Точно този стил успяват да върнат и в родната си Испания и да пренесат по-късно дори в парфюмите си.

Първият парфюм на Custo Barcelona е лансиран през 2008 година и както и другите аромати на марката е лек и цветен. Флакончетата на парфюмите също са весели, модерни и дръзки. Някои от ароматите, които може да изпробвате от Custo Barcelona са Pure Custo Barcelona, Glam Star, Enjoy Man и Enjoy Woman.

Massimo Dutti

Massimo Dutti е името на испанска модна марка, основана през 1985 година. Първоначално компанията предлага единствено мъжки дрехи, но през 1991 година испанската текстилна компания Inditex поема управлението и започва производство и на дамски дрехи. Днес, освен тях, има детски и бебешки колекции, аксесоари, както и парфюми.

Стилът на Massimo Dutti се характеризира с елегантност и модерно излъчване. Парфюмите им са разнообразни, дълготрайни и достъпни. Един от най-популярните дамски аромати на марката е In Black for Her. Той е на пазара от 2014 година насам и е точно толкова нежен и женствен, колкото и флакончето, в което е поместен. Флорално-ориенталската композиция на аромата съчетава нотки на бергамот, ябълка, ананас и розов пипер. Усещат се и дървесни нюанси от сандалово дърво, мускус и пачули.

Сред мъжките аромати един от фаворитите е Massimo Dutti Agua. Той е лансиран през 2001 година и е идеален избор за ежедневието на изтънчения мъж.  Съчетава както дървесни, така и горещи подправки. Грейпфрут, портокал, розмарин, салвия, кардамон и лавандула са някои от главните нюанси на парфюма. А ако истински искате да се потопите в ароматите на испанската марка, пробвайте и парфюмите Absolute, En Esencia и Massimo.

Слънчева Испания ни е дала много в сферата на кулинарията, спорта, музиката и културата. Освен с тях, както вече видяхме, страстните испанци могат да се похвалят и с отличната си парфюмерийна индустрия. Затова търсете, експериментирайте и се наслаждавайте на ароматите на Испания.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.