Как се правят парфюмите?

How-Are-Fragrances-Made

Открийте каква е тайната при създаването и производството на марковите парфюми, с чиито неустоими аромати се обгръщаме всеки ден

Ако сте гледали филма: “Парфюмът: Историята на един убиец”, то тогава сте станали свидетели на един от най-старите методи при създаване на парфюми – енфлораж, както и на някои доста ужасяващи сцени.

Хората се опитват да скрият естествената си телесна миризма от както съществуват. Няма официални данни за това кога сме започнали да създаваме парфюми, но има сведения, които датират назад във времето чак до древен Египет.

Първоначално, древните египтяни използвали различни аромати за техните религиозни церемонии, палейки тамян и благоуханни билки, като смола, ливан и смирна. Египетските царе пък нанасявли по телата си етерични масла с козметични цели, които наричали “потта на богът на слънцето”.

Най-старият парфюм намиран някога е открит в Кипър и е на повече от 4000 години, а първият парфюмерист в света – жена на име Тапути, е идентифицирана чрез археологически останки на повече от 3000 години в Месопотамия.

В миналото, парфюмите са били на маслена основа, за разлика от модерните аромати в днешно време, чиято основа е алкохола, a съставките използвани при направата им са изиграли важна роля в установяването на основни търговски маршрути.

След древен Египет, Персия, Римската империя и Китай, идва ред и на Средновековна Европа да се включи в растящата с бързи темпове мания по парфюми. В периода между 12-ти и 16-ти век има широкоразпространено вярване сред европейците, че лошите миризми могат да носят болести, което в по-късен етап се определя като миазмената теория. Този проблем се решава с калъф, пълен с ароматизирани тъкани под формата на топка, който европейците носят навсякъде със себе си, вярвайки, че ще ги ‘спаси’ от коварни болести. В същото това време, през 14-ти век е създаден и първия европейски парфюм на базата на алкохол под управлението на унгарската кралица, на име “Унгарска Вода” (“Hungary Water”).

От древните времена до ден днешен, производството на парфюми се развива с изключително бързи темпове, превръщайки го в индустрия за милиони, чиято стойност се очаква да стигне до 92 милиарда долара към 2024 г. (източник: Statista).

Производството на парфюми се разделя на 4 основни процеса, през които преминава всяка една съставка: събиране, извличане, смесване и отлежаване. Разбира се, това не включва така важния креативен процес свързан със създаването на формулата за парфюма, както и дизайна на парфюмния флакон. Но нека започнем стъпка по стъпка.

How-Are-Fragrances-Made-CREDIT-TO-madehow-com

Снимка: madehow.com

Събиране

Преди да започне процесът по извличане на етеричните масла, всички естествените съставки, сред които цветя, подправки, плодове, смоли и др., трябва да бъдат събрани. Луксозният бранд Chanel има собствени цветни поля в световната столица на парфюмите – Грас, Франция, за да подсигури огромните количества цветя, които са необходими при направата на легендарните им парфюми. Някои цветя, като момината сълза, не могат да отделят масло, поради което е необходимо да се произведе синтетичен еквивалент, който имитира уханието на цветето.

Знаете ли, че са необходими близо 6000 рози за направата на 100 мл френски парфюм?

Извличане

След като всички съставки са събрани, идва времето за извличането на етеричните масла от тях. Ето и някои от най-популярните техники за извличане на благоуханни етерични масла в производството на парфюми днес:

Студено пресоване

Студеното пресоване е техника, която повечето хора свързват с производството на зехтин, но всъщност е доста популярен метод при извличането на парфюмни масла. Тя се използва основно при цитрусовите плодове (портокал, лимон, мандарина, грейпфрут и др.), тъй като тяхното свежо и деликатно ухание не би издържало на топлинна обработка. По време на този процес се правят множество дупки върху кората на цитруса, след което механично се пресоват, за да се извлече етерично масло.

В днешно време, студеното пресоване е сред най-често използваните методи за извличане на етерични масла от цитруси, поради ниската си цена и високия добив. Това също е причината етеричното масло от цитрус да е сред най-евтините на пазара.

Дестилация

Дестилацията е не само често срещана техника при производството на спиртни напитки, но също така се използва при извличането на аромати от различни растения, плодови цветове и плодове.

Има три различни вида дестилация:

Парна дестилация: Съставките се затоплят във воден разтвор и етеричните масла се извличат чрез парата, която минава през тях. Парната дестилация се използва най-често при извличането на аромати от цветя, листа и стъбла.

Суха дестилация: Тук процесът е подобен на парната дестилация, но съставките се затоплят директно без да се използва вода. Този метод се употребява най-често при извличането на нотки от кехлибар и различни дървесни нотки, по този начин постигайки така наречения “опушен” ефект.

Фракция: Това е метод, при който по време на дестилацията могат да бъдат селектирани различни компоненти от използваните растения. По този начин, парфюмеристът има по-голям контрол над процеса като определя характеристиките на крайния резултат. Въпреки високата си цена, тази техника е изключително популярна сред парфюмеристите, тъй като позволява да се отстраняват нежелани миризми, създавайки уникална парфюмна нотка.

Мацерация

Мацерацията е един от най-използваните похвати и методи за извличането на благоуханни аромати, които да се ползват в парфюмерията. Това е техника, при която избраната съставка се потапя в разтвор (като например диметил етер), който извлича ароматните компоненти. Ароматните съставки се извличат чрез вакумна обработка, при която разтвора се премахва за повторна употреба.

Това е популярна техника за извличането на етерични масла от растения, които не се поддават на парна дестилация, както и при растения, чиито ароматни нотки са прекалено уязвими и могат да бъдат нарушени при топлинна обработка. Сред най-претенциозните растения, чийто аромат се извлича посредством тази техника са нарциса, портокаловия цвят, акацията и жасмина. Най-чистата и концентрирана форма на етерично масло – абсолют – се извлича чрез метода мацерация.

Енфлораж/Извличане чрез мазнина

Енфлоражът е сред най-старите техники при производството на парфюми. При този метод се използва животинска (наситена) мазнина, най-често свинска мас или лой. Цветовете се “обличат” с пласт от животинска мазнина, поставяйки началото на дълъг процес, при който ароматните компоненти постепенно преминават от растението към слоя мазнина.

Съществуват два вида енфлораж – топъл и студен.

При студения енфлораж, процесът се осъществява на стайна температура с минимална външна интервенция.

При топлия енфлораж, процесът се осъществява при малко по-високи температури, което спомага на растението да попие по-лесно от мазнината.

Енфлоражът се използва при извличането на парфюмни нотки от изключително нежни растения, като например портокалов цвят, жасмин и тубероза. Въпреки, че процеса е изключително щадящ за деликатните цветове, този метод е рядко срещан в наши дни, тъй като не е икономически изгоден, имайки предвид времето, което е необходимо за успешното му изпълнение и крайния резултат.

Смесване

След като всички етерични масла са успешно извлечени, е време да бъдат смесени спрямо формулата на създателя на парфюма. Един парфюм може да включва стотици съставки, а изпипването на формулата му да продължи с години.

След като етеричните масла са смесени, се добавя алкохол, чиято концентрация изцяло зависи от вида аромат, който се произвежда. Тоалетните води имат по-голям процент алкохол в сравнение с парфюмните води.

How-Are-Fragrances-Made-CREDIT-TO-madehow-com-2

Снимка: madehow.com

Отлежаване

Процесът на отлежаване може да отнеме месеци или дори години при висококачествените парфюми. През това време, парфюмът се съхранява в тъмно и студено пространство, за да може етеричните масла и алкохола да се превърнат в едно цяло, спрямо формулата на аромата. След което, парфюмеристът тества аромата и в случай, че аромата не отговаря на неговите първоначални очаквания, той връща отделни проби за повторно смесване и отлежаване.

В днешно време все повече и повече парфюмни къщи се обръщат към синтетичните химикали, вместо натурални съставки. Когато са необходими хиляди цветя за направата на етерични масла, а парфюмната индустрия е изправена пред неизвестния риск реколтите да им бъдат унищожени от природно бедствие или болест, то тогава синтетичните химикали се считат за по-сигурния, евтин и последователен по отношение на качеството начин за производство на парфюми.

Създаването на парфюми е изкуство, и точно, както при създаването на музика, рисуването на портрет или писането на новели, то изисква много търпение, талант и любов за постигането на перфектен краен резултат. Ако искате да научите още любопитни и интересни факти от света на парфюмерията, можете БЕЗПЛАТНО да изтеглите нашата електронна книга Парфюмите от А до Я. В нея ще отриете всичко за парфюмните аромати и най-популярните марки в сферата.

Някога мислили ли сте за създаването на свой собствен аромат? Ако е така, ще се радваме да споделите в коментарите по-долу, какви биха били основните му парфюмни нотки.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.