Какво е съдържанието на оригиналните парфюми?

The-Secret-Ingredients-to-Designer-Fragrances-BG-00

Научете повече за съдържанието на оригиналните парфюми, съставките и още любопитни неща

Случвало ли ви се е даден човек да ви направи страхотно впечатление, само заради парфюма, който използва? Или да се разминете с някой, след който да се обърнете, защото сте усетили неустоим и привлекателен парфюмен аромат?

Дали сте се замисляли някога защо някои аромати имат по-дълготраен мирис на кожата ви, а други се изпаряват с бързината на заплатата ви на следващия ден, след като сте я получили?

Много често, причината за слабата трайност и сила на парфюма ви се дължи на самия аромат и качеството на неговите съставки. В други случаи, причината се крие в съвместимостта на аромата с кожата ви, или с други думи – до каква степен тя попива етеричните масла, от които е направен. Понякога слабата трайност би могла да се препише на вида аромат, който сте закупили и по-конкретно дали е тоалетна вода (Eau de Toilette, EDT) или парфюмна вода (Eau de Parfum, EDP).

Освен ако не говорите френски език перфектно, или имате засилен интерес към парфюмната индустрия, думите Eau de Parfum и Eau de Toilette могат да звучат леко объркващо.

Каква всъщност е разликата между тоалетна вода (EDT) и парфюмна вода (EDP), като изключим цената?

Какво е тоалетна вода (EDT)?

Фразата Eau de Toilette е с френски произход, в буквален превод означава ‘тоалетна вода’ и се отнася до рутинния навик да се напръскаме с парфюм веднага щом излезем от банята. **Между Още начини за удължаване аромата на вашия парфюм върху кожата, можете да научите тук: Как и къде да нанасяме парфюма си, за да трае повече

Концентрацията на етерични масла в тоалетната вода е между 5% и 15% (обикновено около 10%), разтворени в алкохол и вода.

Останалите характеристики, които отличават тоалетната вода от другите видове аромати:

Цвят: Тоалетната вода има светъл и бистър цвят, понякога с лек оттенък, или пък отразява цвета на парфюмния флакон.

Интензитет: Основният фокус при тоалетните води са връхните нотки, които избледняват доста бързо. Ниската концентрация на парфюмната есенция прави аромата по-лек и не особено интензивен.

Трайност: Връхните нотки на тоалетната вода са силни и същевременно се изпаряват доста бързо. Ето защо и трайността на тоалетната вода е сравнително малка – между 2 до 4 часа.

Цена: Цената на тоалетната вода обикновено е по-ниска от тази на парфюмната вода поради по-ниската концентрация на ароматни масла.

Подходящо време от денонощието за носене: По-лекият характер на тоалетната вода я прави подходяща за носене през деня, тъй като не е толкова интензивен и натрапчив, колкото понякога може да бъде парфюмната вода.

The-Secret-Ingredients-to-Designer-Fragrances-02

Какво е парфюмна вода (EDP)?

Концентрацията на парфюмна есенция в парфюмната вода обикновено е между 10% и 20% (стандартно около 15%), разтворени в алкохол и вода.

По-долу са останалите характеристики, които отличават парфюмната вода от другите видове аромати:

Цвят: Парфюмната вода обикновено има по-тъмен и наситен цвят от тоалетната вода.

Интензитет: Нотките в парфюмната вода се разкриват постепенно, а по-високата концентрация на етерични масла я прави по-интензивна от тоалетната вода.

Трайност: Трайността на парфюмната вода е по-голяма от тази на тоалетната вода, обикновено между 3 и 5 часа. Добре е да имате предвид, че трайността на аромата силно зависи от вашата кожа и това, че любимият парфюм, нанесен на кожата на ваш приятел или приятелка, издържа около 5 часа, не означава, че нанесен върху вашата кожа ще има същата трайност.

Цена: Цената на парфюмната вода обикновено е по-висока от тази на тоалетната вода, поради по-високата концентрация на парфюмна есенция.

Подходящо време от денонощието за носене: По-интензивният характер на парфюмната вода я прави подходящ за носене вечерно време, или при специални поводи, когато искате ароматът ви да се задържи по-дълго и да направите силно впечатление.

Освен парфюмна и тоалетна вода, съществуват още два основни вида аромати – одеколон и парфюмен екстракт. Одеколонът е с най-ниската концентрация на ароматни масла от четирите вида аромати – между 3% и 8% (стандартно около 5%). Той обикновено трае до 2 часа. Парфюмният екстракт, от друга страна, е най-интензивният сред всички видове аромати с концентрация на парфюмни масла между 15% и 40% и трае около 8 часа. Парфюмният екстракт обикновено се предлага в стъклени флакони със стопер, тъй като е прекалено скъп и интензивен, за да се нанася чрез напръскване (както е при спрей флаконите).

Как да избираме между тоалетна вода и парфюмна вода?

След като вече знаете основните разлики между двата вида аромата, можете да сменяте своя аромат спрямо повода, сезона или настроението ви като цяло.

Със своята по-ниска концентрация на ароматни масла, тоалетната вода е идеална за носене през деня, в офиса, както и през топлите сезони – пролет и лято. Причината за това е не само, че спокойно можете да се разхождате сред тълпите от хора, без да се натрапвате с аромата си, но и защото парфюмната есенция ухае различно в зависимост от температурата навън. Нотките на аромата се разгръщат по-ярко при по-високи температури, което е и причината по-интензивната парфюмна вода да ухае божествено през зимата и по-сладко и натрапчиво през горещите летни месеци.

The-Secret-Ingredients-to-Designer-Fragrances-01

Един чудесен пример за тоалетна вода, подходяща за пролетта е Chloe Love Story Eau de Toilette EDT за жени и Bvlgari Aqva Amara EDT за мъже.

От друга страна, парфюмната вода може да се превърне в най-добрия ви приятел, когато излизате на парти с приятели или на романтична среща и желаете да бъдете запомнени.

Един чудесен пример за парфюмна вода, подходяща за по-студените месеци е Estee Lauder Modern Muse Nuit EDP за жени и  Givenchy Gentlemen Only Absolute EDP за мъже.

Въпреки че цената на парфюмната вода обикновено е доста по-висока от тази на тоалетната вода, имайте предвид по-голямата трайност на парфюмната вода, което в случая е идеалното съотношение цена-качество. Разбира се, голяма част от парфюмите се предлагат и във вариант на тоалетна вода. Любопитното е, че при мъжките аромати, този процент достига цели 90% от всички парфюми.

След като вече знаете основните съставки на парфюмните и тоалетните води, можете да да носите с наслада новия си парфюм спрямо повода, сезона и най-вече спрямо вашето настроение.

Пожелаваме ви приятно пазаруване!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.