Съвременен блог за маркова парфюмерия

Как да разберем дали даден парфюм е оригинал или менте

Всички знаем, че на българския пазар се предлагат много парфюми-ментета. Когато купуваме парфюм (особено онлайн), в нас винаги остава нотка на съмнение дали сме купили оригинален парфюм или менте. Ако парфюмът е в промоция, решаваме, че цената е твърде ниска, за да е оригинален, а ако цената му е висока, се притесняваме, че продавачът иска да ни подмами с тази цена.

 Какво значи реплика на парфюм?

Преди да ви издадем как лесно може да различите ментетата на пазара, важно е да обясним накратко какво определяме като фалшив парфюм и какво означава реплика на парфюм. И двете се различават от оригиналните парфюми, но не са едно и също. Имитациите, известни още като ментета, опитват изцяло да наподобят на оригинала (във възможно най-голяма степен) и дори да заблудят потребителя, че купува марков аромат. Това включва опаковката, бутилката, баркода и т.н.

За разлика от тях, това, което се нарича “реплика” на българския пазар, най-често са аромати, които максимално се доближават до оригиналното ухание. Те обаче се предлагат в съвсем различни опаковки и флакони и визуално се различават от оригинала. Най-често срещани са различните щандове и парфюмерии, които предлагат т.нар. наливни парфюми.

Как да разпознаем оригиналният парфюм от репликите?

Опаковка

Опаковката е първият елемент от парфюма, който забелязваме. Лесно е да разберем дали парфюмът в опаковката е фалшив, ако има допусната правописна или граматическа грешка в изписването на името или описанието на парфюма. Нали не вярвате, че реномирана парфюмерийна къща би допуснала подобна грешка? Огледайте целофана – той трябва да е прозрачен и плътно прилепващ към картонената опаковка (ако е мъгляв и набръчкан, това трябва да изостри вниманието ви).

Все пак преди да прибързате със своите заключения, е добре да вземете предвид няколко момента. Първо, възможно е опаковката дори на оригинален продукт да бъде повредена при неправилно транспортиране. Най-често онлайн дистрибуторите на парфюмерия използват куриерски услуги за своите доставки в страната и въпреки, че се случва рядко, е напълно възможно вашият парфюм да пристигне с нарушена структура на опаковката.

Обърнете внимание и на факта, че в магазинната мрежа се продават и оригинални парфюми без официална опаковка, или т.нар. тестери. Макар и в транспортна опаковка те притежават абсолютно същото качество. По-подходящи са за лична употреба, отколкото за подарък.

Бутилка

Следете за произхода на парфюма – намира се на дъното на бутилката и гласи „Made in…” Въпреки че може и да попаднете на менте, върху чиято бутилка е оказан произхода на парфюма, има и други признаци, които да ви подскажат дали той е оригинален или не. Бутилката трябва да е изработена качествено – повърхността й да е гладка, в стъклото да няма мехурчета, надписите да са прецизни, да няма размазани текстове и емблеми. Капачката трябва да прилепва плътно към бутилката и да не падне, ако обърнете парфюма наопаки.

Парфюм

Парфюмът в бутилката трябва да бъде абсолютно прозрачен (без никакви утайки или разлика в нюансите). В течността не трябва да се виждат мъглявини или частички на дъното на бутилката. Както знаете, уханието на оригинален парфюм е многопластово и се състои от връхни нотки, сърцевина и базови нотки. В парфюма менте няма да откриете тази многопластовост. В най-добрия случай уханието на ментето бегло ще напомня за оригинала, но, в повечето случаи, двете нямат нищо общо. В никакъв случай не впръсквайте парфюма върху кожата си, ако имате съмнения, че може да е менте, защото не се знае с помощта на какви химични съставки е създаден и доколко са безвредни за човешкото здраве.

Баркод

Много хора си мислят, че баркодът на пафюма показва дали той е оригинален или не. Всъщност, не бива да съдим само по това, защото баркодът е най-лесен за фалшифициране (много по-лесно е да създадеш баркод с графична програма, отколкото да изработиш бутилката, да изимитираш опаковката и самата течност в нея). Баркодът на опаковката указва къде и кога е произведен съответния парфюм, като е важно да се има предвид, че един и същи парфюм може да бъде произведен на различни места и, съответно, да има различен баркод. Парфюмите, произведени във Франция, имат баркод, който започва с 30-37, тези от Англия започват с 50, немските с 400-440, испанските с 84, италианските с 80-83, а тези от САЩ и Канада с 00-09.

Декодиране

Декодирането на парфюмите представлява заличаване на информацията, която указва за къде е предназначен даден продукт (партидния номер се заличава и върху него обикновено има стикер с информация къде е произведен съответния парфюм). Така, например, ако даден парфюм е предназначен за Индия, цената му би била по-ниска отколкото ако е предназначен за Европа. Следователно, ако дистрибуторите от Индия го препродадат на дистрибутор от Европа, крайната му цена би била по-ниска отколкото ако парфюмът се закупи директно от производителя в Европа. Шансът подобен “декодиран парфюм” да е менте е нищожен, тъй като декодирането на парфюм менте само по себе си е безмислено.

Нашият съвет – бъдете внимателни при избора си на парфюм и винаги избирайте доказали се във времето онлайн магазини за маркови парфюми. А на въпроса „Как да изберем добър сайт за оригинални маркови парфюми?” ще ви отговори следната статия.

Exit mobile version