Интересни факти за парфюмите

Всички знаем, че парфюмите са неизменна част от ежедневието ни – ползваме ги всеки ден, по всякакви поводи. Почти немислимо е да излезем навън без да си пръснем малко парфюм. Но, дали сме наясно с някои особености и любопитни факти около ароматните шишенца, които ни доставят така желаното усещане за стил и красота? Нека разберем…

Знаете ли че

Знаете ли, че:

  • Историята на парфюмите се простира доста назад във времето – има археологически разкопки, които доказват употребата на парфюми от преди 4000 години. Това означава, че парфюмите са два пъти по-възрастни от Християнството, например!
  • В миналото парфюмите са служели за прикриване на миризмата от неизмитото тяло – нечистоплътните, според съвременните представи, аристократи, са се къпели доста рядко (понякога не са посещавали банята с месеци) и парфюмите са били тяхното оръжие срещу неприятните телесни миризми.
  • Първият съвременен парфюм се е приемал… през устата! Парфюмът „Hungary Water”, създаден през 1370 г, се счита за първия съвременен парфюм, тъй като за направата му се е използвал алкохол (бренди). За да се постигне максимален ефект от парфюма, освен да се нанася върху тялото, той е трябвало и да се пие! Тази практика днес би била доста скъпо удоволствие, имайки предвид цените на днешните парфюми…
  • Да се създаде парфюм не е лесно – добрият парфюмерист се познава по обонянието. Един от тестовете, които се правят на парфюмеристите в началото на тяхната кариера, е впечатляващ – дава им се ухание, което е съставено от до 250 различни нотки и те трябва да определят всички тях!
  • Разтъркването на китките е грешно! Удивително, но факт – отработеният навик да пръснеш парфюм върху китките и след това да ги разтъркаш енергично, всъщност води до нарушаване на структурата на аромата. Вместо това, нанесете от вътрешната страна на китките и лактите, зад ушите и в основата на ключицата и оставете аромата да „диша” след нанасяне.
  • Мъжките парфюми се носят и от жени – всеки има около себе си поне един пример за жена, която обича да носи мъжки парфюми. Интересното е, че в световен мащаб, това далеч не е рядка практика – около 30% от всички жени по света използват мъжки парфюм!
  • Един и същи парфюм ухае различно върху различни хора – значение за това имат кожата, нейното pH, нейната влажност, хормоните, както и много други фактори. Не купувайте парфюм, който не сте изпробвали върху собствената си кожа! Това, че ви харесва как ухае върху някой друг, не означава, че ще ви допадне как ухае на вас.
  • Най-скъпият нос принадлежи на… парфюмерист! Разбираемо е, също както лекоатлет би застраховал краката си, тъй като те му носят печалба и слава, парфюмеристът би застраховал носа си. Точно това е направил Жан Чарлз – според някои източници неговият нос е застрахован за 1 милион долара! Още по-интересен факт за него е, че към края на живота си той напълно губи обонянието си, което не му пречи да създаде парфюмни шедьоври като Miss Dior въпреки състоянието си – точно както Бетовен е продължавал да твори музика след загубата на слуха си!
  • Емоциите могат да бъдат помирисани – вероятно остатък от миналото ни, в което сме разчитали изключително на обонянието си, за да оцелеем, тази способност ни служи дори и днес – сред емоциите, които можем да усетим с обонянието си, са страх, щастие и дори възбуда. Мъжете дори усещат с обонянието си кога една жена е в овулация!

Кой е най-интересният факт, който вие знаете за парфюмите? Споделете с нас в коментарите по-долу!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.