Ан Готлиеб – парфюмеристът с бизнес нюх и съществен принос към парфюмерийната индустрия

Ann-Gottlieb-venera-cosmeticsСъс своя съществен принос към парфюмерийната индустрия с годишни продажби от над един милиард щатски долара в парфюми, Ан Готлиеб има изключителни съзидателни маркетингови умения, които я нареждат сред най-добрите парфюмеристи в света. Тайната зад големия ѝ успех се крие в нюха ѝ към търговията, който и помага да създава парфюми шедьоври, които са желани от почти всеки, независимо от възраст, населено място или пазарни предпочитания.

Кариерата на Ан Готлиеб започва в Revlon, но следващата ѝ позиция в Estée Lauder я оформя като парфюмерист. Тук е мястото, където тя започва истински да се интересува от парфюми и където осъзнава, че е призвана да бъде парфюмерист. Ето какво си спомня тя от този период: „Бях на работа в [Estée] Lauder и нямах никаква представа, че имам страхотно обоняние. Срещнах г-жа Estée Lauder и тя стана мой ментор. Начинът, по който тя работи, включва искането на обратна връзка за ароматите, по които работи, от своите служители. Питаше и мен и постепенно започва да се допитва до моето мнение все по-често и по-често; предполагам, че съм ѝ отговаряла честно и по начин, който и е помагал. Така че, тя ме въведе в нейния свят на разработка на парфюми и там научих, че притежавам нещо специално. „

Със страхотен ментор като самата г-жа Estée Lauder, която я учи на изкуството, науката и бизнеса на парфюмите, нищо чудно, че за по-малко от 7 години, тя е вече добре подготвена за обещаваща кариера в парфюмерийната индустрия. След работата си в Estée Lauder, тя става ръководител продуктово развитие в Elizabeth Arden и Warner Cosmetics (Ralph Lauren Perfumes). Следват още няколко работни позиции, сред които работа по няколко парфюма за Bath & Body Works, Victoria’s Secret и серията дезодоранти Axe.

През 1983 г. се чувства достатъчно уверена в своите професионални умения в парфюмерийната индустрия и прави голям завой в кариерата си като създава своя собствена компания, Ann Gottlieb Associates. С 25 години опит, днес тя е един от най-търсените парфюмни стратези, предлагайки на своите клиенти вдъхновяващи стратегии за разработката на едни от най-продаваните аромати.

Дълбокото ѝ разбиране за световните брандове, заедно с разбирането ѝ за различните културни поведения и вкусове и нейния естествен нюх към ароматите са доказана формула за успех. Работата ѝ в Ann Gottlieb Associates е сложна смесица от талант, вдъхновяващи инструкции, сътрудничество между дизайнери и парфюмерийни къщи и маркетингови умения.

Един типичен работен ден започва доста рано за Ан Готлиеб – тя се събужда в 5:15 всяка сутрин, защото вярва, че носът ѝ е най-чувствителен в ранните часове на деня. Не е необичайно за нея да си сложи аромат от предишната вечер, за да тества дълготрайността му и да я оцени на следващата сутрин. Когато планира среща с приятели, тя често носи парфюм, по който работи в момента и се възползва от обратната връзка, която получава, но, когато има среща с потенциален клиент или колега парфюмерист, предпочита да носи аромат, който вече е пуснат на пазара.

„[…] В един обикновен мой ден ходя до фабриките за етерични масла, работя по различни проекти, а след това ги представям или провеждам различни срещи с клиенти. Доста обикалям, за да видя какво се случва в магазините. Много е полезно да знаеш какво е на промоция в момента и как се рекламира. […] Така че, среща със знаменитост или дизайнер често е част от деня ми. „

Нейният професионализъм я е водил в кариерата ѝ, привличайки някои от най-престижните парфюмерийни брандове. Тя е създала изключително успешни парфюми за AXE, Marc Jacobs, Calvin Klein, Dior, Carolina Herrera, Elizabeth Arden, Caress и много други.

Едно истинско признание, както на таланта ѝ като парфюмерист, така и на професионализма ѝ като експерт по продажбите и маркетинга в парфюмерийната индустрия, са многобройните награди, които е получила:

  • CEW Achiever Award (2002) – наградена за приноса си към парфюмерийната индустрия от Cosmetic Executive Women.
  • Living Legend Award (2004) – награда за иновативен принос към парфюмерийната индустрия от американското дружество на парфюмеристите.
  • Circle of Champions Award (2006) – присъдена за забележителното ѝ и уникално въздействие върху парфюмерийната индустрия от The Fragrance Foundation.

Водещ консултант по парфюми на световно ниво, Ан Готлиеб е добре запозната със стъпките, които водят до разработването на един успешен аромат. Ето тайната ѝ: „Концепцията е първа, защото трябва да знам в общи линии каква е основната идея: Дали ще правим парфюм за джунглата, свеж, зелен и буен,  или ще търсим ефекта „да свалим това момиче” в секси и пленително ухание. Всички тези неща са изключително важни за мен, когато започна. Също така, трябва да знам и какво е портфолиото към момента, а и да взема предвид това, което се случва на парфюмерийния пазар в глобален мащаб. „Приемайки себе си като „творец с бизнес нюх“, тя е твърдо убедена, че трябва да мислиш за това кое се продава при създаването на един аромат. Ето как го обяснява тя: „Да създадеш аромат, който е завладяващ, запомнящ се и абсолютно уникален е голяма част от предизвикателството. Целта обаче, не е нищо по-малко от това да предоставиш на клиента аромат, който напълно съответства на компанията, марката или човека. „

Някои от невероятните парфюми на Ан Готлиеб можете да намерите в нашия онлайн магазин:

Calvin Klein Downtown EDP за жени

Calvin Klein Eternity Now EDP за жени

Calvin Klein Euphoria EDT за мъже

Calvin Klein Euphoria EDP за жени

Calvin Klein Reveal Men EDT за мъже

Calvin Klein CK Be EDT за мъже и жени

Carolina Herrera 212 EDT за мъже

Elizabeth Arden 5th Avenue EDP за жени

Marc Jacobs Dot EDP за жени

Marc Jacobs Daisy EDT за жени

Marc Jacobs Honey EDP за жени

Marc Jacobs Lola EDP за жени

Marc Jacobs Oh, Lola! EDP за жени

Някои други известни парфюми, по които е работила, са:

Calvin Klein Obsession
CK Secret Obsession за жени
Colors de Benetton Men
Carolina Herrera 212 Silver Edition
Sarah Jessica Parker Covet
Elizabeth Arden –Arden Beauty Proactive, Forever Elizabeth
Christian Dior J’Adore

Вие имате ли си любим парфюм, сътворен от Ан Готлиеб?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.