Жан-Клод Елена – един от най-успешните парфюмеристи в наши дни

jean-claude-ellena-bgЖан-Клод Елена, един от най-успешните парфюмеристи в наши дни, е роден през 1947 г. в люлката на парфюмерията – Грас. Имайки предвид, че баща му е парфюмерист, а той самият е отраснал там, нищо чудно, че е бил омагьосан от красотата на ароматите и парфюмите още в ранна детска възраст. По време на тинейджърските си години е  стажант във фабриката Antoine Chiris, а скоро след това се записва да учи в училището на Givaudan.

Очевидно талантът му е бил по-голям от времето, което обикновено е нужно на учениците да разгърнат потенциала си , защото, след като прекарва там само 9 месеца от общо 3-те години, в които продължава парфюмерийният курс, той е повикан да работи за Givaudan като парфюмерист. По-късно се мести при Haarmaan & Reimer, а през 2004 г. приема работа в Hermès. Тази стъпка се оказва взаимноизгодна както за известната парфюмерийна къща, така и за талантливия парфюмерист. С тройно по-високи продажби през 2008 г. Hermès и Жан-Клод Елена доказват, че са сред най-успешните екипи в парфюмната индустрия.

Страстта на Жан-Клод Елена с ароматите не свършва до тук! До момента е пуснал на пазара няколко книги на тема парфюмерия и ухания. Ето как описва тази своя страст: „На първо място, писането ми помага да разбера какво правя, то е моята крачка назад и ми помага да видя нещата в перспектива. На второ място, то ми позволява да предам значението на парфюма. Харесва ми идеята, че мога да дам предистория на уханието,  преди да го помиришете. Все едно ви водя за ръката, нищо повече.”

Освен в думите, парфюмеристът, който е в парфюмната индустрия вече почти половин век, е влюбен и в креативния процес по създаване на аромата. „Разработването на парфюм”, казва той, „е креативен процес. Това, което правя аз, е различно от това, което прави занаятчията. Когато занаятчията започне работа, той знае как ще изглежда крайният продукт, докато аз си нямам и най-малка представа.”

Красотата и мистерията в креативния му процес се крият във факта, че парфюмите, които създава, се раждат в главата му. Той усеща уханията със съзнанието си и съхранява всеки мирис, търсейки начини да го съчетае с други ухания. Това, което буди интерес, е фактът, че той не обича да използва твърде много съставки, когато създава парфюм. Обича семплите ухания и ги сравнява с краткото, но красиво японско стихотворение хайку.

Жан-Клод Елена се интересува още от японската култура, Зен будизъм и Таоизъм. Ето какво споделя в тази връзка: „Идеята при Таоизма е, че е завършен, че всичко си принадлежи, въпреки че е изградено от компоненти, които не могат да бъдат смесени. Тази идея потвърждава моите собствени наблюдения върху парфюмите.”

В нашия онлайн магазин ще откриете някои от парфюмните творения на Жан-Клод Елена:

Hermes Eau d’Orange Verte EDC за мъже и жени

Hermes Eau Claire des Merveilles EDP за жени

Hermes Eau De Gentiane Blanche EDC за мъже и жени

Hermes Eau de Narcisse Bleu EDC за мъже и жени

Hermes Elixir des Merveilles EDP за жени

Hermes Jour d’Hermes Absolu EDP за жени

Hermes Jour d’Hermes EDP за жени

Hermes Jour d’Hermes Gardenia EDP за жени

Hermes Kelly Caleche EDT за жени

Hermes Terre D’Hermes Eau Tres Fraiche EDT за мъже

Hermes Terre D’Hermes EDT за мъже

Hermes Terre D’Hermes Flacon H 2014 Pure Parfum за мъже

Hermes Terre D’Hermes Pure Parfum за мъже

Hermes Voyage D’Hermes EDT за мъже и жени

Hermes Voyage D’Hermes Pure Parfum за мъже и жени

Hermes Un Jardin Apres La Mousson EDT за мъже и жени

Hermes Un Jardin Eau Mediterranee EDT за мъже и жени

Hermes Un Jardin Sur Le Nil EDT за мъже и жени

Hermes Un Jardin Sur Le Toit за мъже и жени

 

Ето и някои други страхотни парфюми, създадени от известния парфюмерист:

Acqua di Parma Colonia Assoluta за мъже и жени

Amouage Dia pour Femme за жени

Bvlgari Eau Parfumee au The Vert Extreme за мъже и жени

Cartier Declaration за мъже

Christian Lacroix Bazar за жени

Emporio Armani Night за жени

Eau de Lalique за мъже и жени

Yves Saint Laurent In Love Again за жени

А вие имате ли си любим парфюм на Жан-Клод Елена? Споделете го с нас в коментарите по-долу!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.