Защо спомените за аромати са толкова силни?

Вероятно за никой не е изненада, че обонянието е тясно свързано с паметта. Хората често казват, че обонянието създава дълготрайни спомени, че усещайки аромата често се случва все едно да преживеят събитието отново.

Помирисвайки даден аромат мозъкът ви реагира. Ароматът и формирането на автобиографична памет са завинаги преплетени в човешкото съществуване. Окосена трева, морския бриз, нацъфтелите пролетни дръвчета, миризмата на коледни сладки или сутрешното кафе – всичко това събужда спомени за отминали щастливи моменти. Съвременните психологически и поведенчески изследвания показват, че ароматите са по-провокативни от образите, когато става въпрос за усещания и пренасяне в друго време и на друго място.

Пруст и прочутите сладки Мадлен, потопени в чай, символ на носталгия в романа „По следите на изгубеното време“, но не заради вкуса, а заради аромата. Достатъчно е например да премахнете капачката на лепилото на децата ви, за да се върнете десетилетия назад във времето, седящи на чина в училище, заобиколени от съученици. Лек полъх и всичко преминава пред очите ви сякаш се случва в сегашния момент. За кой аромат се сещате в този момент и с какво го свързвате?

По какво се различава обонянието от другите ни сетива?

Отговорът на този въпрос се крие в устройството на нашия мозък. Това е обонятелна система, която започва от носа и преминава към мозъка, като обработва миризмите. Тя е свързана пряко с амигдалата и хипокампуса, две части на човешкия мозък, заемащи ключово място в емоциите и формирането на паметта. Визуалните, слуховите и тактилните данни не преминават през тези два сектора на мозъка и точно поради тази причина обонянието повече от всяко друго сетиво е толкова значимо за сформирането на паметта и емоционалните реакции на човека.

Обонянието и емоциите   

Човешкият мозък обикновено свързва ароматите с външността или личността на човек, място или емоционално състояние. Когато има важно събитие или запомнящ се момент, миризмата може да повлияе силно на паметта – до степен, че повторното ѝ помирисване често съживява емоциите и чувствата, които първоначално сте изпитали.

Освен че това е сетивото най-тясно обвързано с паметта, то се свърза и с емоционалното същество на човека. Парфюмерийната индустрия е изградена около тази връзка, като специалистите разработват различни аромати, стремейки се да подбудят различни емоции и чувства: желание, страст, жизненост до успокоение.

А когато говорим за чувства, то няма как да не направим връзка и с привличането между двама души. Запознати ли сте с това, че всеки човек притежава собствен аромат? Проучвания показват, че точно това подсъзнателно ни помага да изберем партньора си.

Вероятно голяма част от емоционалната реакция към миризмата се управлява от асоциация. Нещо, което се потвърждава от факта, че различните хора могат да възприемат по различен начин един и същи аромат. Нека вземем за пример парфюмите. Един човек може да определи съответен парфюм като опияняващ, ароматен, въздействащ, докато друг може да каже за същия, че е прекалено силен и отблъскващ.

Парфюмът като аксесоар

аромати като спомен

Мислете за парфюма като аксесоар, който може да бъде използван спрямо сезона, повода или настроението ви в момента. Основните аромати, с които трябва да разполагате в колекцията си са: един за работа и за всеки ден, един зимен и летен аромат, и в заключение – аромат, който да бъде като ваш личен подпис. Открийте своя любим аромат и оставете следа след себе си, с която всеки да свърже вашата личност. Ето и някои предложения и съвети от нашия екип затова как да изберете парфюм спрямо ситуацията:

1. Аромат за специален повод 

Не подценявайте аромата и неговото въздействие да запечата всяко събитие трайно в съзнанието ви. Знаете как често аромата, който избираме за дома си е обвързан пряко с конкретен сезон или празник. Това обяснява и ароматът на канела и сладкиш, използвани през есента и зимата, ароматите, които свързваме с уюта и топлината на Коледа. За специални събития като сватби е добре булката и младоженецът да заложат на аромати, които са съобразени с мястото. Флоралните парфюми са подходящи за празненства на открито, елегантни зали или дори сватба на плажа.

Ето и няколко предложения за дамите –

Dolce & Gabbana L’Imperatrice

Givenchy L’Interdit

Paco Rabanne Olympea Aqua

Разбира се, за господата също сме подготвили –

Mancera Soleil d’Italie

Armaf Tres Nuit Lyric

Trussardi Le Vie Di Milano

2. За официални събития

Заложете на по-тежки и ориенталски аромати, тъй като са значително по-трайни и се запечатват във въздуха. Парфюмът трябват да бъде толкова запомнящ се, колкото и тоалетът ви. За всяка елегантна зимна вечер, мускус и дървесни връхни нотки се комбинират с цитрусова основа, за да придадат изисканост на тоалетите и аксесоарите. За летните партита ароматите на кожа и свежи плодове осигуряват екзотичен баланс.

За дамите –

Thierry Mugler Alien Goddess

YSL Black Opium

Guerlain Epices Exquises

За джентълмените –

Carolina Herrera Bad Boy

Burberry Brit Rhythm Intense

Azzaro Chrome

3. Офис ароматите

Трябва да бъдат леки и стилни. Препоръчват се фини аромати със свежи плодови или флорални нотки.

За дамите –

Calvin Klein Beauty

Lalique Amethyst

Carolina Herrera 212

За господата –

Armani Acqua Di Gio

Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire Santal Blanc

Calvin Klein CK One

Чрез разпределянето на спомените в различни части на човешкия мозък, които са свързани помежду си, той може да събуди паметта чрез някой от сетивните ни канали. Често ароматът за секунди ни пренася на съвсем различно място, почти като магия. Нашият екип ще ви помогне да изберете аромат, който да допълва вашата личност. Не забравяйте, че ароматът е спомен, с който ще бъдете свързани.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.