Франсоа Демаши – директор на парфюмерийното развитие в Dior

Франсоа Демаши (Francois Demachy) е отраснал в така наречената „люлка на парфюмерията”, Грас. Тя се намира във френските Алпи и парфюмеристът споделя, че детството, което е изкарал там, е оказало сериозно влияние върху живота му и отношението му към уханията: “В Грас ти постоянно си подложен на влиянието на парфюма, независимо дали това ти харесва. Когато бях малък, камионите с цветя идваха през август и уханието на лавандула се носеше из въздуха.”

Той си спомня също така: „покритите с мимоза хълмове, парада Bataille des Fleurs (битката на цветята) и полетата с жасмин и рози рано сутрин.” Може би това е и причината любимите му парфюмни съставки да са жасмин и роза: „жасмин, защото е чувствен и забранен, и роза, защото е перфектният символ за жена.”

Francois Demachy

Като млад Франсоа Демаши е бил първоначално заинтересован от медицина, стоматология и физиотерапия, но в крайна сметка, възможността да работи всяко лято като стажант за парфюмните фабрики, работилници и складове в региона на Грас му помогнало да придобие ценен опит за уханията и производството на парфюми и да се запознае с различните аспекти на парфюмната индустрия. По-късно се записва в парфюмерийно училище и след като завършва образованието си, започва да работи за Chanel. Кариерата му просперира и от 2006 г. Франсоа Демаши е директор на парфюмерийното развитие в Dior.

С над 40-годишен опит, Франсоа Демаши е придирчив, когато става въпрос за парфюмни съставки: Романтично е да намираш съставки, които вече не се използват, защото са или скъпи, или трудни за намиране, като агарово дърво или натурална амбра, или тубероза. Парфюмерията е сравнима с готвенето, в смисъл, че, ако започнеш със страхотни съставки, по-лесно ще сътвориш страхотно ястие.” Със строгите рестрикции относно натуралните съставки, обаче, той разбира важността на използването и на синтетични съставки: „Синтетичните продукти са много важни за нас. Те помагат на натуралните съставки; дават им тласък и им придават характер.”

Неговото виждане за успешен парфюм е семпло, но изтънчено: „Успешният парфюм е този, в който формулата е толкова красива, колкото уханието… Този, който кара жената, която го носи, да се усмихва и събужда желание у мъжа…”

Въпреки че е начело на голям екип, той е здраво стъпил на земята и участва дейно в разработването на нови парфюми: „като добър майстор-готвач, голяма част от деня си прекарвам в закупуването и реалния подбор и селекция на съставките на даден парфюм.”

Ето някои от страхотните парфюми, създадени от Франсоа Демаши, които можете да откриете в нашия уебсайт:

Имате ли си любим сред тях? Кой е той?

Perfume master

Здравейте. Аз съм главеният администратор.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.