Как да съхраняваме парфюмите си (обновена)

How-to-store-perfumes-banner-article-image

Перфектният аромат вече е в ръцете ви. Толкова дълго време сте го искали и той наистина отразява вашата индивидуалност. Това чувство е страхотно! Знаете ли как обаче да го запазите по-дълго? То идва с отговорността да запазите своя парфюм възможно най-дълго време и да увеличите неговия живот. Въпреки че парфюмите официално нямат срок на годност, с неправилна грижа и след известно време те могат да изгубят своето очарование и цялостта на аромата си.

Вижте нашите съвети и препоръки как да запазите уханието и качеството на парфюма си:

  • Дръжте парфюма си далеч от директна (особена слънчева) светлина – знаем, че бутилките са специално създадени да изглеждат много примамливо, но вие ще трябва да устоите на изкушението да изложите красивата бутилка на показ, защото излагането на пряка светлина влошава качеството на парфюма. Парфюмите, които са приютени в по-цветна бутилка, не са толкова податливи на повреждане от светлината, колкото тези в по-светло и семпло шишенце. Въпреки това рискът не си заслужава. Не искате вашият любим парфюм да загуби аромата си по-бързо заради неправилна грижа, нали? Най-добрият вариант е, ако държите парфюмите си в чекмедже (шкаф) – така ще помогнете за запазването на качествата им по-дълго във времето.
  • Съхранявайте парфюма при постоянна температура. Топлината разрушава химичните връзки на парфюма, влошавайки неговите характеристики. Не си мислете, че ако топлината е вредна за парфюма, то ако го държите в хладилника, ще реши проблема. Изваждането на парфюма от хладилника, за да го използвате, и прибирането му отново там означава, че променяте температурата, при която се съхранява, което също влошава характеристиките му. Теченията, както и промяната на температурата, също може да повредят съставките на аромата. Затова избягвайте и места близо до прозорци или врати. Правилото – на стайна температура е най-добре!
  • Дръжте парфюма далеч от влага – това означава, че банята не е подходящо място за съхранение на любимите ухания (това важи и за грима). Същото важи и за кухнята, между другото. Кухненското пространство може да стане много по-топло, когато например готвите или използвате печка/котлон за по-продължително време, а както казахме промяната на температурата не влияе добре на компонентите на аромата. Най-безопасното място за съхранение на вашия парфюм си остава спалнята.
  • Друг вариант, който може да се превърне в „дом“ на любимите ви аромати, е обикновената кутия. Ако нямате възможност или желание да съхранявате парфюмите си в чекмедже/шкаф/място извън обсега на директна светлина или промяна на температурата, можете да ги сложите в кутия по ваш вкус. Така те пак ще привлекат внимание, но в същото време ще бъдат защитени. (Разбира се, най-добрият вариант да са прибрани в кутия, която се намира в чекмедже/шкаф, но това невинаги е особено удобно.)
  • Не разклащайте парфюма преди употреба – това, че разклащането помага да се смесят по-добре съставките му, е мит. Просто не е вярно. Парфюмите са много чувствителни към кислорода, който влиза в бутилката след първото нанасяне, защото той се смесва със самия парфюм. Ето защо нашият съвет е да не разклащате парфюма преди употреба.
  • Ако искате парфюмът ви да е навсякъде с вас, не се притеснявайте, напълно ви разбираме. Пренасянето на парфюма ви обаче не е най-добрата идея. Освен че той самият няма да се чувства добре в дамската ви чанта, и на вас няма да ви бъде удобно. Шишенцето тежи, заема място и лесно може да се разлее. Решението е лесно – най-добре е да си купите по-голям флакон, който да държите на безопасно място в дома си, и да си вземете си по-малък флакон или напръскайте една-две клечки за уши с любимия аромат и си сложете в пликче, което да държите в дамската си чанта, ако имате нужда от парфюма си, когато сте на път. Така няма да се притеснявайте и, че можете да изгубите любимия си аромат.
  • Когато е възможно обаче, дръжте парфюмите в оригиналната им опаковка – помнете, че тя е специално създадена да ги предпазва по най-добрия възможен начин. Пътуването е едно от малките събития, за които може да направите изключение.
  • Винаги затваряйте правилно парфюма си – никога не го оставяйте без капачка или с неправилно поставена такава. Колкото повече ограничите достъпа му с въздуха, толкова по-дълъг живот ще има той. Това важи също и за честото премахване и слагане на капачката за кратък период от време.

парфюми

Ами ако парфюмът се развали?

Ако не се грижите правилно за парфюма си, рискувате той да се развали. Ако не се съхранява правилно, парфюмът променя химичния си баланс. Тази промяна може да доведе до раздразнение на кожата и алергични реакции.

Добрата новина е, че има сигнали, които показват, че процесът е започнал.

  • Първият сигнал е промяната в цвета. Понякога парфюмът потъмнява, а понякога течността става млечна (или се образува млечен слой).
  • Друг очевиден начин за разпознаване, че парфюмът е негоден, е промяната в уханието му. Някои парфюми започват да миришат на алкохол или просто губят силата си. При всички случаи, вие ще разпознаете кога вашият парфюм мирише различно!

За съжаление, ако сте открили, че парфюмът ви се е развалил, не можете да направите нищо по въпроса. Така че препоръчваме да се грижите добре за своите парфюми, за да можете да се радвате на тяхното високо качество през годините! Желаем ви прекрасни и уханни моменти!

You may also like...

1 Response

  1. април 20, 2016

    […] срок на годност за любимите ви парфюми! Нещо повече, ако съхранявате вашите парфюми по правилния начин, можете да се насладите на тяхното божествено ухание […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.