Портокалът – завладяващ сърцата със своята ненатрапчива свежест и разкошна цитрусова сладост

Една от най-често използваните парфюмни нотки (особено за флорални аромати), нотката портокал завладява както мъжките, така и дамските сърца със своята ненатрапчива свежест и разкошна цитрусова сладост. Много малко известен факт за портокала е, че името му (противно на общоприетото схващане) не идва от цвета му. Думата „оранжево/портокалово“ произлиза от санскрит и означава „ароматно“!

Парфюмеристите обичат да използват нотката портокал в състава както на мъжки, така и на дамски парфюми от различни ароматни семейства, тъй като нейният сладък, но и освежаващ аромат радва сетивата и създава копнежи по тропически пясъчни плажове и екзотични дестинации. Освен това, тя идеално се съчетава с други цитрусови нотки като лимон, лайм, грейпфрут, мандарина, горчив портокал, помело, червен портокал и т.н. Съчетава се изключително добре и с нотки като канела, карамфил, тамян, джинджифил, черен пипер, сандалово дърво и ветивер.

Orange-note-venera-cosmetics

Знаете ли, че портокалът (такъв, какъвто го познаваме) всъщност е хибрид между помело и мандарина? Това е култивиран плод, който не расте в дивата природа, но портокаловото дърво е най-често отглежданото плодово дърво в света! Портокаловото дърво е първоначално култивирано в Китай, а популярността му достига Европа през 11-ти век. По това време обаче, портокалите се използва главно в… медицината.

15-ти век е периодът, в който портокалите се разпространяват по целия свят и хората започват да им се наслаждават заради сладкия им съблазнителен вкус. Интересен факт е, че Христофор Колумб е човекът, който носи портокалови семена със себе си и всъщност той въвежда популярния европейски плод на Карибите!

Знаете ли, че само 20% от общата реколта на портокали в света се продава под формата на цели плодове? Удивително е, че преработените продукти от портокал представляват 80% от общата реколта на портокали – те включват портокалов сок, екстракти и консервирани продукти.

Портокаловото етерично масло е вторият най-популярен продукт (страничен продукт), изработен от портокали (най-популярният е портокаловият сок, разбира се). Портокаловото етерично масло се произвежда чрез студено пресоване на външната част на портокаловата кора. Добиваното масло, сладко и свежо, е известно със своите почистващи, антибактериални, повишаващи имунитета, противовъзпалителни и уханни свойства.

Основни ползи за здравето от портокалово етерично масло:

  • Подобрява имунната система – известно е със способността си да се бори с раковите клетки, както и със своите химио-профилактични агенти;
  • Мощни антибактериални свойства – предотвратява разпространението на бактериите на Е. Коли и спира разпространението на бактериите на салмонела;
  • Страхотни почистващи свойства – освен заради естествения си чист и свеж аромат, разреденото портокалово етерично масло може да се ползва и като чудесно средство за почистване на дома;
  • Помага в борбата срещу високо кръвно налягане – подобрява притока на кръв и се бори с хипертонията; портокаловото масло е естествен лек за високо кръвно налягане;
  • Подобрява либидото – портокаловото етерично масло е известно от векове като мощен афродизиак;
  • Естествено болкоуспокоително – особено ефективно при главоболие и при симптомите на ПМС;
  • Едно от най-популярните противовъзпалителни масла;
  • Антиспазматични свойства;
  • Натурално успокоително – ще ви помогне да се отпуснете след дълъг и напрегнат работен ден.

С изключение на широката си гама от медицински ползи, портокаловото етерично масло се използва в хранително-вкусовата промишленост (за добавяне на аромат към напитки, десерти и т.н.) и в козметичната индустрия (в лосиони за тяло, сапуни, кремове, дезодоранти и т.н.). Неговите анти-ейдж и запълващи бръчките свойства го правят чест избор за различни серуми и терапии за лице.

Освен най-популярния портокал (сладък портокал), има още три вида портокал, използвани в парфюмерията: горчив портокал, червен портокал и мандарина.

Горчивият портокал се използва главно за извличане на известните парфюмни нотки портокалов цвят и нероли. Маслото от горчив портокал се използва и в парфюмерията, тъй като се съчетава добре със сладък портокал и грейпфрут, а  неговият по-интензивен цитрусов аромат придава повече характер на различни флорални парфюмни композиции както за мъже, така и за жени.

Червеният портокал има много сладък вкус и аромат и включва плодови нюанси на малина. Неговият отличителен аромат се съчетава много добре с лавандула, тамян, здравец, грейпфрут, мандарина, нероли, роза, лимон, градински чай, смирна и с пикантни нотки като карамфил и канела. В парфюмерията се използва главно заради своите приповдигащи и подобряващи настроението свойства.

Мандарината има сочен и сладък аромат с лек нюанс на мед в себе си. Символ на късмета в Китай, мандарината (известна още като мандаринов портокал) е много популярна в парфюмерийната индустрия заради своите ароматни кори, използвани за извличане на известното етеричното масло от мандарина. Освен с други цитрусови нотки, парфюмната нотка мандарина се съчетава добре с пикантни нотки като индийско орехче, канела и карамфил.

В нашия онлайн магазин ще намерите изобилие от парфюми с портокалови нотки. Ето списък на някои от тях:

Armani Acqua Di Gio EDT за мъже

Armani Code EDP за жени

Armani Code Luna EDT за жени

Azzaro Chrome Legend EDT за мъже

Azzaro Chrome Sport EDT за мъже

Azzaro Pour Homme Night Time EDT за мъже

Boss Bottled Intense EDT за мъже

Boss Orange EDT за жени

Bvlgari Aqva Marine Pour Homme EDT за мъже

Bvlgari Omnia Indian Garnet EDT за жени

Boss Woman EDP за жени

Burberry Brit Rhythm EDT за жени

Guerlain L’Homme Ideal EDT за мъже

Carolina Herrera 212 EDT за жени

Cerruti 1881 Pour Femme EDT за жени

Chloe Love Story EDP за жени

Marc Jacobs Honey EDP за жени

Clinique Happy EDP за жени

Dolce&Gabbana The One Eau de Parfum EDP за мъже

Dolce&Gabbana The One EDT за мъже

Joop! Homme EDT за мъже

Jacques Bogart Silver Scent EDT за мъже

Cartier Roadster Sport EDT за мъже

Elie Saab Le Parfum EDP за жени

Marc Jacobs Dot EDP за жени

Givenchy Ange Ou Demon Le Secret Elixir EDP за жени

Gucci Bamboo EDP за жени

Gucci Made to Measure EDT за мъже

Guerlain Shalimar Parfum Initial EDP за жени

Hermes Elixir des Mervellies EDP за жени

Jean Paul Gaultier Classique EDT за жени

Lanvin Marry Me! EDP за жени

Paco Rabanne Absolutely Gold Lady Million Perfume за жени

Tom Ford Velvet Orchid EDP за жени

Valentino Valentina Acqua Floreale EDT за жени

Versace Crystal Noir EDP за жени

Versace Yellow Diamond EDT за жени

А вие имате ли любим парфюм с нотката портокал?

 

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.