Мишел Алмайрак – истински творец в търсене на ново вдъхновение

Мишел Алмайрак е роден през 1953 г. в Грас, Франция. Ако кажем, че парфюмите са в неговото ДНК, няма да сме далеч от истината. Грас е столицата на парфюмерията и тя несъмнено е оказала своето влияние върху решението му да отдаде живота си на парфюмерията. Ето какво мисли той за това: “Ами, това направи решението много по-лесно! Аз винаги съм бил заобиколен от аромати и ухания, които са част от живота в този град – естествени аромати от реколтата на цветя по полята и промишлени аромати от парфюмните фабрики. Когато бях 13/14-годишен, помолих да посетя една парфюмна фабрика и бях очарован от атмосферата, от всички тези хора в техните бели престилки, разбъркващи и смесващи аромати.”

Michel Almairac

С над 30-годишен опит, Мишел Алмайрак е работил за световно известни компании като Takasago, Florasynth, Creations Aromatiques и Robertet. Той е изучавал парфюмерия от 1972 г. в парфюмерийното училище Roure School и от тогава е създател на емблематични ухания за големи световни брандове като Burberry, Gucci, Chloe, Joop! и Escada.

Неговите парфюми са високо ценени в парфюмните среди. Ето я и тайната на неговите творения: “Винаги използвам семпли, кратки формули. Ако объркаш нещо и трябва да започнеш отначало, е по-лесно да се коригираш. Един от предишните ми шефове ме попита защо използвам такива кратки формули. Казах му, че по-лесно откривам грешката, ако формулата е къса. Всичко започна от това, че ме мързеше, когато бях млад парфюмерист. По-лесно е да претеглиш 30 съставки отколкото 300.”

Мишел Алмайрак винаги търси ново вдъхновение. Той обича да изследва нови земи в света на парфюмерията като съчетаването на съвременни и класически съставки. За него: “… парфюмът е като готвенето. С едни и същи съставки се прави и майонеза, и бита сметана. Същата е и магията на парфюма. Това е изкуството да съчетаваш. Взаимодействието между съставките е важно. Един от моите учители казваше: ‘Ако не можеш да го помиришеш, нямаш нужда от него.’ Но аз не упорствам и не съм вманиачен по опростяването на формулите. Ще използвам всичко, което е нужно. Това, което разпалва страстта ми, са съставките.”

Като всеки истински творец, той счита работата си за своя страст. Нищо чудно, че е изградил това отношение към творенията си: “Имал съм възможността да създам много парфюми, това е като да имаш много деца. Ако имаш 15 или 20 деца, не можеш да избереш едно, което да обичаш повече от другите – те всички са мои деца”

Някои от емблематичните парфюми, създадени от Мишел Алмайрак можете да откриете в нашия сайт:

Имате ли любим парфюм, създаден от Мишел Алмайрак? Кой е той? Споделете с нас в коментарите по-долу!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.