Какво да правим с нежелан парфюм?

Всеки от нас има поне едно шишенце с парфюм, което стои на скрина, недокоснато и събиращо прах. Независимо дали става дума за подарък, който не отговаря на вкуса ни, за импулсивна покупка, която се оказва разочарование, или просто за аромат, който сме надраснали или не е по вкуса ни, ние често се чудим какво да правим с този неизползван парфюм.

За щастие има няколко креативни и практични съвета, които можете да изпозвате в такава ситуация:

Дайте време на парфюма

 

Знаете ли, че парфюмите могат да променят аромата си след известен период от време? Това е така, защото съдържащият се алкохол в тях намалява и когато парфюмът престоява по-дълго време в бутилката, той постепенно омекотява аромата си.

Също така, нашите сетива непрекъснато се променят, за което има стотици причини. Така например, определена храна, която не сте харесвали в детството, сега може да Ви е любима. Тук концепцията е еднаква.

Смесете парфюма с друг аромат

Можете да вдъхнете „нов живот“ на парфюма, който не харесвате, ако пробвате да го смесите с друг аромат. Разбира се, това може да изисква доста опити и грешки, преди да откриете варианта, който Ви харесва. Тук е важно да разберете кои са парфюмните нотки, които не Ви допадат и да ги смесите с ухание, което има по-силни акорди от тях. Практиката показва, че сандаловото дърво, агаровото дърво и ванилията са по-трудни за прикриване, защото имат по-интензивен аромат, но нотките на уд могат да помогнат в тази ситуация.

Намерете друго приложение на парфюма

Ако не можете да свикнете с миризмата на парфюма и той категорично не Ви допада, можете да опитате да го използвате като ароматизатор на различни вещи като гардероби, завеси, чанти, стаи, бани, килери и т.н.

Използвайте парфюма като декорация

Ако флаконът на парфюма, който не харесвате, е естетически издържан и красив, тогава без проблем можете да го използвате като декорация във Вашия дом или офис. Това не е необичайна практика и много хора я прилагат.

Ароматизирайте изпраните дрехи с парфюма

Ако харесвате дрехите, които току-що са изпрани, да имат приятен аромат, тогава можете да използвате парфюма за тази цел. Всичко, което трябва да направите, е да напръскате носна кърпа с аромата и да я поставите сред дрехите си, когато те са преминали наполовина цикъла на сушене. Така Вашите дрехи ще излязат от сушилната машина леко ароматизирани.

Използвайте парфюма за ароматизатор на Вашите канцеларски материали и пособия

Парфюмът, който не харесвате, може да намери практично приложение във Вашия офис. С него можете да напръскате Вашето бюро, моливи, химикали и ръкописни писма. Това може да се превърне във Ваша запазена визитна картичка и да остави впечатление, че сте истински професионалист.

Нанесете парфюма върху полилея

Знаете ли, че топлината помага за разпръскването на парфюма във въздуха? Ако поставите няколко капки парфюм върху Вашия полилей, той ще почне да се разпръсква веднага щом включите осветлението. Ако Вашият абажур е изработен от плат, тогава е препоръчително да използвате безцветен аромат, за да не останат петна върху него. Този трик можете да го приложите и върху крушки и лампи, но трябва да трябва да внимавате с тях.

Подарете парфюма, който не Ви допада

В случай че горните идеи не Ви допадат, тогава можете да помислите да подарите парфюма на Ваш приятел или член от семейството, който може да го оцени повече. Не забравяйте да проверите дали той все още е в срок на годност, за да се уверите в качеството му.

Продайте го

В случай че нежеланият от Вас аромат не се хареса и на Вашите близки, тогава можете да помислите за неговата продажба. Места, на които може да продадете Ваш парфюм са OLX, Bazar.bg, Facebook Marketplace или Facebook група. За целта можете да качите обява в специализираните сайтове за това, като спазите следните няколко стъпки:

  1. Опишете състоянието на опаковката и бутилката – уточнете дали има драскотини, повреди или опаковката е отваряна. Ако парфюмът е запечатан, подчертайте, че той е в оригиналната си опаковка;

  1. Аромат и съставки – напишете кратко описание на аромата и неговите основни нотки. Ако има някакви уникални компоненти или характеристики, които го правят специален, отбележете и тях;

  1. Производител и гаранция – споменете името на производителя в обявата, както и дали има гаранция или някакви допълнителни документи, с които сте го получили;

  1. Цена – поставете разумна цена, която отговаря на качеството и стойността на продукта. Ако цената е твърде висока, тогава добавете обоснован коментар;

  1. Индивидуални характеристики – ако парфюмът има лична история, като например, подарък, който не сте ползвали, споделете я.

  1. Качествени снимки – добавете качествени снимки на парфюма и неговата опаковка. Изображенията са първото нещо, което потенциалният купувач ще види;

  1. Комуникация – постарайте се да бъдете отзивчиви на въпроси и запитвания от страна на купувачите и се придържайте към честното и точно представяне на парфюма.

Използвайте силата на социалните мрежи

Страхотна идея е да се присъедините към специализираните групи за тази цел в социалните мрежи, където можете бързо и лесно да продадете своя излишен парфюм. Макар да не е по вашия вкус, той със сигурност би бил чудесно допълнение към ежедневието или специалния повод на другиго.

Ето и няколко Facebook групи, които може да използвате за целта:

Няколко от най-честите правила за присъединяване към тях:

  • Да се съгласите да докладвате на администратора при продажба или подарък на фалшиви парфюми;
  • Потвърждение, че ще спазвате учтив тон при комуникацията в страницата;
  • Да изберете няколко любими марки оригинални парфюми или да отговорите на няколко подобни въпроса, които показва любовта ви към определена марка;
  • Да се съгласите с основните правила на групата – определени правила при пускане на пост, продажба, хаштагове и др.

Дарете парфюма на организация или кампания

Много благотворителни организации приемат малко използвани или нови парфюми като част от програмите си за дарения. Приютите, обществените центрове и организациите, които подкрепят търсещите работа, убежище или имат дарителска кампания, често оценяват тези дарения, за да помогнат на хората да се чувстват уверени и силни по време на преминаване през труден период. Някои от организациите, към които можете да се обърнете, включват Кризисните центрове за настаняване на жертви на насилие – например КСУ “Олга Скобелева”, кризисен център “Света Петка” и фондация П.У.Л.С. Друга добра възможност е да потърсите активните кампании в платформата timeheroes.org, която обединява огромно количество и разнообразие от благотворителни каузи.

Можем ли да върнем парфюм в магазина, който вече е разопакован?

Правилата за връщане на парфюми са различни в различните магазини. Някои търговци на дребно имат строги политики, които не позволяват връщането на отворени или използвани продукти, докато други могат да предложат по-голяма гъвкавост. Винаги е добра идея да се запознаете с политиката за връщане на магазина, в който сте направили покупката, преди да се опитате да върнете продукт.

Когато става въпрос за парфюми, въпросът става малко по-сложен. Причината се корени в това, че при тяхното отваряне започва да тече срокът на годността им на парфюма, а ароматът би могъл да се промени. В допълнение, някои парфюми се нанасят посредством рол он или пръчица директно върху кожата. Това създава и хигиенични съображения. Ето защо парфюмите попадат сред изключенията, предвидени в Закона за защита на потребителите и по силата на Чл. 55, ал. (2), т. 4 не могат да бъдат върнати след отваряне. Вижте още какво не може да се върне при покупка онлайн тук: https://www.ecc.bg/bg/blog/article/kakvo-ne-mojem-da-vurnem

Въпреки това Ви съветваме да се свържете директно с магазина, от който е бил закупен парфюмът и да поговорите с консултант, който може да ви направи персонално предложение. Може да се окаже, че Вашите доводи за връщане са достатъчно добре обосновани и търговцът да приеме Вашия разопакован или/и изпробван парфюм. Все пак имайте предвид, че по закон те имат право да откажат. А в този случай Ви съветваме да обмислите алтернативите за директна продажба, които предложихме по-горе.

Защо парфюмите се водят козметичен продукт?

За разлика от други козметични продукти, които се използват предимно за подобряване на външния вид, парфюмите са предназначени да се поставят върху кожата, за да създадат приятен аромат. Когато се нанасят, те взаимодействат с естествените масла и химически вещества на тялото, като създават уникален аромат, който е едновременно личен и приятен. Именно това е и първата причина, поради която парфюмите се водят козметика – нанасянето им директно върху кожата.

Друга причина, поради която парфюмите се считат за козметика, е техният състав. Етеричните масла, които често се използват в състава на парфюмите, играят решаваща роля в развитието на аромата. Тези масла се извличат от различни ботанически източници и притежават разнообразни ароматни свойства. Когато се прилагат върху кожата, тези масла могат да бъдат повлияни от фактори като телесната топлина и нивата на рН, което може да промени аромата и неговата дълготрайност. Това е и една от причините много търговци да не приемат отваряна стока обратно, защото може да бъде манипулиран съставът на парфюма, особено при тези, които са с директен апликатор.

Потенциалният риск от промяна в състава на отворените парфюми е важен аспект от класифицирането им като козметика и търговците са особено предпазливи, когато приемат вече отворена стока. Отварянето на флакона с парфюм може значително да промени аромата и той да бъде примесен с вещества от външен източник и това да навреди не само на самия аромат, а и на поучателя след това.

И така, макар законът да не позволява връщането на отворен парфюм, в случай че се сдобиете с аромат, който не Ви допада, има различни възможности да му дадете нов живот, а Вие да откриете аромата, който най-добре приляга на Вашия стил и вкус.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.