Гардения – деликатното ухание, което разкрива романтичната страна на всяка жена

Гарденията е цъфтящ храст или малко дърво с невероятно красиви бели цветове и силен и сладък екзотичен аромат. Учудващо, но това е растение, което принадлежи на семейството на кафето. Тя расте в тропичните и субтропични райони на Африка, Азия, Австралия и Океания и е вечнозелено растение. Интересен факт е, че гарденията е националното цвете на… Пакистан!

Със своя божествен аромат етеричното масло от гардения е сред най-ценните етерични масла, които могат да се намерят. Интересен факт за гарденията е, че тя е толкова деликатна, че нейното масло не може да бъде извлечено посредством парна дестилация (най-често използвания метод за извличане на етерични масла). Вместо това, цветовете на гарденията се покриват с палмово масло докато уханието им премине в него. След това палмовото масло се отделя от етеричното масло чрез алкохол. Този метод е твърде времеемък и изисква доста работа, което е и основната причина в парфюмната индустрия да се използва синтетичен заместител на естественото ухание на гардения.

Освен синтетични съставки, парфюмната нотка гардения може да бъде постигната и чрез смесване на няколко етерични масла, които напомнят на естествения аромат на цветовете на гарденията. Нотката е изключително известна при женските парфюми, тъй като деликатното й ухание разкрива романтичната страна на всяка жена.

Етеричното масло от гардения е познато в традиционната медицина със своя успокояващ ефект. То спомага за намаляване на отоци и спиране на кървенето. В китайската билкова медицина етеричното масло от гардения се използва и за лекуване на инфекции, при безпокойство и дори при безсъние. Неговите лечителски свойства са доказано ефективни и при лечение на депресия, главоболие и замаяност (виене на свят).

Гарденията е сред малкото парфюмни нотки, които са осмично балансирани (това означава, че е уханието е перфектно балансирано и е подходящо както за върхова, така и за средна и базова нотка). Въпреки че може да бъде използвана самостоятелно, нотката гардения се комбинира добре с канела, цитрусови нотки, карамфил, жасмин, нероли, роза, тубероза и иланг-иланг. Нейният богат и топъл цветен аромат я прави перфектна за женствени и чувствени женски парфюми.

Ето и някои от парфюмите с нотката гардения, които можете да откриете в нашия уебсайт:

А кой е вашият любим парфюм с аромат на гардения? Споделете го с нас в коментарите по-долу!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.