Бергамот – сладката свежест на портокалови кори и цветни нотки

Бергамот се използва често като върхова нотка в парфюмите поради способността си да се комбинира много добре с други аромати, за да създаде по-сложни ухания. Произвежда се чрез студено пресоване на външния слой на кората на плода бергамот  (Citrus Bergamia). Дърветата, на които расте, са малки и се отглеждат основно в южна Италия, но могат да бъдат култивирани и в Кот д’Ивоар, Аржентина и Бразиля. Употребата на бергамот датира от 1714 г., когато е бил използван като ароматна съставка. Неговият аромат е съчетание от портокалови кори и флорални нотки. Тръпчива, но елегантна, тази нотка притежава удивителна сладка свежест и множество ароматни елементи.

Интересен факт за бергамотовото масло е, че името му произлиза от италианския град Бергамо, където то първо се е продавало. Друга особеност относно бергамотовите плодове е, че те всъщност не са ядливи (отглеждат се само заради производството на есенциално масло). Освен в парфюмерията, бергамот се използва и за ароматизиране на известния чай Earl Grey.

В парфюмерията бергамот се използва както за мъжки, така и за женски парфюми (около една трета от всички мъжки и близо половината от женските парфюми имат тази нотка в композицията си). Въпреки че бергамотовото масло се извлича от цитрусови плодове, то по-скоро има нещо общо с ароматните билки, отколкото с плодовите цитруси. Отличителният му характер го прави подходящо както за леки одеколони, така и за тежки ориенталски парфюми.

Ето и някои от бергамотовите парфюми, които откраднаха сърцата ни:

  • Dior J’adore EDP за жени – J’adore е златното бижу на Dior. С богатия си и добре балансиран цветен букет той представлява абсолютната женственост. Този легендарен парфюм, създаден от Calice Becker и лансиран през 1999 г. е чувствен и изискан. Перфектен за уверената и страстна жена, която обича да изразява женствеността си.
  • Guerlain La Petite Robe Noire Couture EDP за жени – лансиран през 2014 г, La Petite Robe Noire Couture е новата версия на La Petite Robe Noire, създаден от  Thierry Wasser. Този сладък парфюм се характеризира с върхови нотки на бергамот и малина, а в сърцето му са скрити розови нотки, които му придават специфичната жизнена същност. Базовите нотки на пачули и ветивер допринасят за ексцентричността на аромата.
  • Armani Acqua Di Gio EDT за мъже – лансиран през 1996 г., този парфюм се е превърнал в класическо мъжко ухание. Екзотичният му аромат е съвременен израз на мъжествеността. Секси и свеж, той се характеризира с остри цитрусови върхови нотки, които постепенно дават път чрез цветните средни нотки на базовите нотки на амбра, кедър, пачули и бял мускус, които допринасят за екзотичната мистериозност на аромата.
  • Chanel Coco Noir EDP за жени е създаден от Jacques Polge и Christopher Sheldrake. Лансиран през 2012 г., този парфюм е въплъщение на съблазнителната и съкровена красота на черното. Върховите му нотки включват грейпфрут и бергамот, а сърцето му разкрива цветната красота на жасмин, роза и нарцис. Базовите нотки на пачули, сандалово дърво, ванилия и бял мускус добавят топлина към деликатната композиция на този изключителен аромат.

Кои са вашите любими парфюми, които съдържат бергамот?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.