Тонка – сладкият и богат аромат с магическа сила

Тонка е много популярна в парфюмната индустрия, но е също така заслужила мястото си и в тютюневата и хранителната индустрия. Нейният сладък и богат аромат добавя дълбочина и топлина към много известни парфюми. Някога използвана като заместител на ванилията, тонка се извлича от семената на растението Dipteryx odorata. Това е растение, което вирее в Бразилия, Венецуела, Нигерия, Колумбия и Гвиана – това са и основните износители на тонка. Освен ванилия, тонка притежава и нежни нотки на канела, печени череши и бадеми, а нейната топла ориенталска същност е високо ценена от парфюмните къщи по целия свят.

парфюми с тонка

В миналото се е смятало, че семената тонка са имали магически сили – те са били използвани като лек срещу депресия и обърканост и се е вярвало, че може да излекуват дори човешката душа. Освен заради магическите си свойства, тонка е била широко използвана в медицината за лечение на крампи, гадене, кашлица, спазми и туберкулоза. Също така се е смятала и за афродизиак. Тонка намира своето място като парфюмна съставка на доста по-късен етап (въведена е във Франция през 1793 г.).

Интересен факт за есенцията от тонка, кумарин, е, че е забранен за ядене в САЩ, тъй като високи дози от това вещество могат да бъдат опасни за здравето. Въпреки че упортебата му като хранителна съставка е незаконна, съществуват много стари американски рецепти, в които присъства. Освен това, кумарин присъства и в някои елитни менюта. Всъщност точно САЩ са и най-големият вносител на тонка (използват ги в тютюневата индустрия). Друг интересен факт за тонка, е, че дървото, на което расте, първоначално е отглеждано в Европа заради красивите си лилави цветове.

Тонка е много близка до тютюна и амбрата и се свързва много добре с нотки като роза, лавандула, сандалово дърво и пачули. Нейната наситеност и дълбочина, както и незаменимите й свойства на фиксатив, я правят една от най-често използваните парфюмни съставки (особено за мъжествени ориенталски парфюми).

В миналото хората са вярвали, че тонка може дори да изпълнява желания. Е, в случай, че желанието ви е за топъл, богат и сладък аромат, тогава тонка може наистина да го сбъдне!

Ето и някои от парфюмите с тонка, които ще откриете в сайта ни:

Мислите ли, че тонка е по-подходяща за мъжки парфюми отколкото за женски? Кой е вашият любим парфюм с тонка?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.