Пиер Бурдон – един от най-иновативните парфюмеристи от своето поколение

Роден на 9 март 1946 г. в Париж, Франция, Пиер Бурдон счита създаването на един парфюм за изкуство. Но, преди да открие за себе си красотата на това изкуство, той получава диплома в една доста различна сфера – политически науки (той завършва Института по политически науки).

парфюми на Pierre Bourdon

След завършването си, Пиер Бурдон прави драматичен завой и отива да следва сурови материали в Roure (днешен Givaudan) в Грас за 5 години. След като завършва образованието си в сферата на парфюмите, той се завръща в Париж, където набира доста опит като специализира в сферата на продуктите за лична хигиена (сапуни, лосиони за тяло и др).

През 1982 г. той става един от съоснователите на Takasago Europe. 90-те години са периода, в който започва работа в Quest, а в средата на 90-те той става директор на парижкия офис на Creative Resources. Пиер Бурдон често е описван като един от най-иновативните парфюмеристи от своето поколение – неговата визия за съвременната парфюмерия е свързана с иновация, качество и модернизъм. След една дълга и продуктивна кариера Пиер Бурдон слага край на професионалните си изяви и, от 2007 г. насам, е пенсионер.

Ето неговото интересно мнение относно избора на парфюми, който правим: „Изборът на парфюм има много общо с регионалната ни култура, както и с нашите предпочитания. Той се контролира дори повече от съществуващите социални кодове отколкото от желанията, които считаме за свои собствени.”

В едно интервю Пиер Бурдон е бил помолен да свърже своята съзидателна чувствителност с определен стил от изобразителното изкуство. Ето какъв е бил неговият отговор на това предизвикателство: “Това е периодът между импресионизма и фаувизма – творчески период, който балансира върху фигуративната интерпретация и абстрактната реалност. След като казах това, добавям, че съм запален и по картините на Vermeer, в които репродукцията на светлината е почти свръхестествена.”

Някои от творенията на Пиер Бурдон можете да откриете в нашия онлайн магазин:

А вие имате ли любим парфюм от изкусния парфюмерист Пиер Бурдон? Споделете го с нас в коментарите по-долу!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.