Парфюмен туризъм в Грас – да имаш нюх към уханните приключения

perfume-tourismПарфюмен туризъм? Да, има такова понятие! Може и да ви звучи странно, но по света има много хора, които се наслаждават на т.нар. парфюмен туризъм от години. Ако имате афинитет към парфюмите, следите новостите в бранша и приятелите ви ви смятат за „парфюмен маниак”, то парфюмният туризъм може да е за вас!

Със сигурност няма да се учудите, когато разберете, че парфюмният туризъм (поне в Европа) е съсредоточен в люлката на парфюмерията – Франция, и, по-точно, в малкото средиземноморско градче Грас.

Разбира се, когато става въпрос за парфюми, първото място, което изплува в съзнанието е местността Грас. Това е мястото, на което средиземноморския климат, подпомогнат от изкусните специалисти, позволява отглеждането и дистилирането на едни от най-често срещаните парфюмни съсатвки: жасмин, лавандула, роза, мимоза, както и много други.

Парфюмната индустрия в Грас включва забележителните над 60 парфюмни компании, а в производството на парфюми там са заети над 3500 души. Имайки предвид, че някои от най-известните парфюмеристи днес са тръгнали по професионалния си път именно от там, не е за подценяване притегателната сила, която има това място.

Знаете ли, че в Грас се произвеждат около две трети от естествените аромати за парфюмната и хранителната индустрия във Франция? Това е индустрия за над 600 милиона евро годишно…

Изберете Грас за своето пътуване в света на парфюмите и ще имате възможността да разгледате много парфюмни музеи, както и да се насладите на специални туристически обиколки, организирани от някои от най-известните парфюмни къщи в света. Там можете да научите повече и за различните методи за извличане на парфюмните съставки, за историята на парфюмната индустрия, както и за парфюмните тайни, които се предават от поколение на поколение в тази местност.

Докато сте в Грас, можете да се възползвате и от възможността да посетите трите дистилационни Fragonard, Molinard и Galimard – техните фабрики са винаги с отворени врати и там можете да се запознаете със съвременните методи за производство на парфюми, както и с традиционни техники, които са се използвали в парфюмерията векове наред.

Фестивалът на жасмина е най-известното събитие в Грас. Той се провежда ежегодно в началото на август и събира почитатели на парфюмите, както и различни професионалисти в бранша от цял свят. Първият фестивал на жасмина се е състоял в далечната 1946 г. Ако сте решили да се потопите в историята на парфюмите, не пропускайте този фестивал, който ще ви зареди с положителна енергия и незабравими спомени.

По време на фестивала ще можете да се насладите на млади девойки, които хвърлят цветя от специално изработени подвижни платформи, на жасминовите гирлянди, украсяващи всяко кътче на китното градче, както и на много настроение, жива музика и фойерверки. Дори можете да бъдете напръскани с жасминова вода от местната пожарна!

Любителите на качествените парфюми със сигурност ще се влюбят в завладяващото градче Грас, в което ще могат да се докоснат до „люлката на парфюмерията”, до „кухнята на парфюмите”, от която тръгват някои от най-известните парфюми в света. А като добавим и безбройните събития, свързани с парфюми, груповите посещения, възможността да направите свой собствен парфюм, както и различните забавления, сред които „odorama” („Познай на какво ухае това!”), посещението на Грас със сигурност ще остави у вас непреодолимо желание да се похвалите на всички с парфюмните приключения, в които сте участвали!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.