Съвременен блог за маркова парфюмерия

Пачули – богата, сладка и земна парфюмна нотка

Пачули е екзотичен храст от семейство мента с розово-бели цветове. Расте основно в Индия и има много силен аромат. Използва се заради уханието си още от древността в парфюмерията, в състава на тамян, както и като съставка на репеленти. Есенциалното масло се извлича от растението посредством парна дистилация на листата му. Освен в парфюмерията, маслото от пачули се използва и заради здравните си преимущества – като антидепресант, антисептик, афродизиак, седатив и др.

Интересен факт за пачули е, че е донесен в Европа благодарение на известния завоевател Наполеон Бонапарт. Той донесъл във Франция няколко кашмирени шала, които били напоени с уханието на пачули. По време на хипи ерата в Европа и Америка (1960-те и 1970-те) пачули си спечелва лоша репутация, тъй като хипитата са му били големи почитатели, но те са ползвали синтетични варианти на аромата с много лошо качество. Друг факт, който си заслужава да се спомене, е, че маслото от пачули (също както виното) „зрее” и става по-хубаво с годините.

Нотката пачули се използва широко в съвременната парфюмерия като фиксатив и като базова нотка заради богатия си, сладък и земен аромат. Неговият профил, обаче, силно зависи от култивационния процес, времето за беритба, процесът на изсушаване, дистилационните техники и уменията на производителите. Пачули си отива с ветивер, сандалово дърво, кедър, карамфил, лавандула, роза, лабданум и др.

 

Ето и някои от нашите известни парфюми с пачули:

Почитатели ли сте на пачули? Кой е любимият ви парфюм с пачули?

 

Exit mobile version