Мимоза – целуната от слънцето, носеща сладки спомени за хвърчила, пуканки с масло, смях и лекота

Мимоза наричаме деликатното цвете в обикновено жълти цветове, но родът на мимозата всъщност се състои от около 400 различни вида билки, дървета и храсти. Видът, който се използва в парфюмерията, цъфти само веднъж в годината, а цветовете му са изключително крехки. Интересен факт за мимозата е, че някои растения от семейство мимоза са способни на резки движения – техните листа бързо се затварят, когато някой ги докосне, все едно са живи!

Целунат от слънцето, ароматът на мимоза ни връща към спомените от детството и напомня за хвърчила, пуканки с масло, смях и лекота. Нейното семпло и живително ухание е флорално, но в него има ясно доловима топлина, която те кара да се чувстваш обгърнат в меко и топло одеало. Като един истински слънчев скъпоценен камък за всеки букет, мимозата несъмнено е най-често използвана във флорални композиции, създавайки силни и наситени нюанси.

Парфюми с мимоза

Загадъчната природа на цветовете мимоза, обаче, принуждава парфюмеристите да я използват като акцент вместо да й дадат главната роля в парфюмите. Нейното сладникаво ухание, което напомня на бадем, виолетки и мед, се извлича посредством парна дестилация на цветовете на вид акация, които ние асоциираме с мимоза. Един от нейните компоненти, хелиотропин, обаче, затруднява парфюмеристите в създаването на парфюми с тази нотка заради рестрикции от страна на IFRA относно употребата на това вещество в парфюмите.

Етеричното масло от мимоза има сладко цветно ухание и успокояващ, затоплящ и релаксиращ ефект. Заради подхранващите си и омекотяващи свойства, то е често използвано за подобряване на състоянието и външния вид на кожата. Етеричното масло от мимоза може също така да помогне и за отърсване от тревогите, тъй като е страхотно за повдигане на духа. То помага и в битката срещу депресивни състояния и стрес. През годините цветето е съхранило и репутацията си на мощен афродизиак.

Съществуват множество здравни ползи, които се свързват с мимозата. Тя се е използвала като лек в традиционната китайска медицина, както и от маите. В миналото се е използвала като лек при рани и изгаряния, при настинки и кашлица, като кръвен коагулант, при облекчаване на орален дискомфорт, както и като имуностимулатор. Освен в парфюмерията и сферата на здраве и красота, мимоза се използва и в кулинарията за придаване на сладост на десертите.

Невинното ухание на мимоза се съчетава много добре с цитруси, цветни и пикантни нотки (особено лавандула, роза и портокалови цветчета).

Ето и някои парфюми с мимоза, които можете да откриете в нашия онлайн магазин:

А вие имате ли си любим парфюм с нотката мимоза? Споделете го с нас в коментарите по-долу!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.