Български парфюмерист сред най-добрите в света

мирослав петков

Днес ще ви разкажем за един българин, който в последните месеци прикова вниманието на мнозина. Той е един от най-добрите парфюмеристи в света и като такъв е част от затворения клуб на специалистите, на които световните брандове възлагат сериозната задача по създаването на нови аромати. Той е Мирослав Петков.

Мирослав Петков стартира своята кариера преди години в Пловдив във фирми като „Ален мак“ и „Рефан“. Страстта му към създаването на неповторими аромати и желанието му да се развива на глобално ниво обаче го отвеждат към вземането на смелото решение да напусне родината и да опита късмета си в чужбина. Първата му дестинация е Аржентина, но година по-късно се установява в Испания. Не след дълго създава формулите за парфюмите B9  и Soho (собственост на американската компания Bond No. 9), което му дава заслужено място на единствения българин в кръга на най-успешните парфюмеристи. Впоследствие той разбработва още девет успешни парфюмни формули от серията Dubai Collection за същата кмпания. Днес Мирослав е съсредоточен върху богатите пазари на Близкия Изток, но неговата фина парфюмерия има клиенти в цял свят – САЩ, Европа, Австралия и Азия. Към момента той работи за испанската фирма Iberchem.

Пред медиите той споделя, че още първите му занимания и официална работа оставят отпечатък в него и творения му и до днес. Оттам той формира предпочитанията си към естествените аромати на подправки и балсами. Разказва още, че най-ясният показател за качеството и успеха на даден парфюм е оценката и мнението на хората. Така и създаването на даден аромат, според него, зависи изключително много от бъдещия пазар, на който ще бъде предлаган. Разбира се, в процеса на разработка ароматът преминава през редица оценяващи, които направляват работата в определена посока, но това в никакъв случай не спира и не ограничава свободата на Мирослав да експериментира и опитва нови и нови нюанси.

Различните култури имат различно отношение към ароматите, но въпреки това той споделя, че „хубавият парфюм си е хубав навсякъде“.

Сегашният етап от живота му изисква глътки свеж въздух. До момента той работи основно сам, като това си има и плюсове, и минуси. Минус е именно защото му липсва вътрешна конкуренция, а и работата в по-голяма компания предразполага за по-големи възможности за развитие и успех. Такава промяна обаче ви означавала и промяна не само за него, но и за семейството му. Той споделя, че евентуално преместване би било страхотна идея за детето им и се шегува, че съпругата му надали ще е във възторг, макар че тя винаги е подкрепялата и ценяла него и професионалното му развитие.

А на нас ни остава само да изчакаме следващия голям аромат, който Петков ще сътвори и представи на света, и да му пожелаем успех!

източник: capital.bg

You may also like...

1 Response

  1. Анонимен каза:

    ВЪЗХИЩЕНИЕ!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.