Историята на Yves Saint Laurent: френският лукс сред ароматите

Story-of-yves-saint-laurent-blog-post-image-00-BG

Историята на Yves Saint Laurent: един обикновен човек, който променя модата в целия свят

Историята на френския моден дизайнер Yves Saint Laurent (Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent) се разказва на дълго и широко в целия моден свят. Той променя висшата модна индустрия завинаги. Дизайнерът е един от най-ценените в сферата, а неговите модели облекла продължават да са предпочитани дрехи за специални поводи и събития в Холивуд.

Всъщност, цялото име на дизайнера е Yves Mathieu Saint Laurent. Yves по народност е алжирец и е роден в град Оран, а не Париж, както повечето хора предполагат. Като дете тайно рисувал и полагал основите на бъдещата си, бляскава слава, без дори да подозира. Често бягал във въображаемия си свят, където създавал най-различни рисунки и кукли от хартия, за да може да прилага дизайните си на тях.

Със своето спокойствие, умереност и момчешка прическа, Ив предизвиквал моментални симпатии в хората, които заставали срещу него. На около 16 години печели 3-то място за моден дизай в конкурса „Secrétariat de la Laine“ и заминава в Париж с майка си, за да получи наградата си. Там се запознава с френския директор на списание „Vogue” , Michel de Brunhoff (Майкъл де Брунхоф).

Ив се връща в Оран, за да завърши обучението си от гимназията, но продължава да поддържа контакт с Майкъл. Редовно му изпраща модни и театрални скици. След като взима зрелостните си изпити с пълно отличие и постига 20 точки от 20 във философско есе, той заминава в Париж и остава там. Отново получава отличие в модния конкурс „Secrétariat de la Laine“, но този път печели първо място! Тогава Майкъл де Брунхоф решава да го представи на Кристиан Диор (Christian Dior), който го назначава за негов помощник. Ето как младият Ив остава под крилото му и се учи цели 2 години.

През 1957 година основава своя модна къща… И така ни впечатлява цели 50 години!!!

Story-of-yves-saint-laurent-blog-post-image-01-capitalfm.co.ke

Смята се, че е създателят на УНИСЕКС стила, като той е първият дизайнер, който налага мъжки елементи сред женския стил на обличане.

Първият мъжки парфюм модната икона представя през 1971 година в Ню Йорк. През същата година създава и парфюм за жени. След като го пуска на пазара, дамите, които вече обожават стила и марката му, преоткриват себе си чрез аромата на Rive Gauche! Парфюмът е създаден за независимите, стилни и силни жени.

През 70-те години, парфюмите се презентират в стъклена бутилка, но Ив Лоран пуска в производство Rive Gauche в метален флакон!

През 1977 година, френско-алжирският дизайнер решава да се фокусира върху други женски качества, а именно женската нежност и съблазнителност. Така пуска парфюма Opium на пазара за всяка жена, която иска да се докосне до вътрешната си изкусителка. Разбира се, следва бум сред потребителитр. Всички парфюми изчезват от щандовете, а дори някои жени, които не успяват да се сдобият със свой парфюм Opium, крадат от тестерите, за да могат да опитат от новия, сладък нюанс на съблазън.

През  1983 година модният дизайнер решава да създаде аромат, който посвещава на красивия и негов любим град – Париж. Представяйки парфюма Yvresse, кара жените, които обичат Париж да опитат от флоралния и така свеж нюанс на неустоимо ухание. И този аромат се радва на широка женска публика сред любителките както на парфюми на Ив, така и на красивия Париж!

Story-of-yves-saint-laurent-blog-post-image-02-yves_st_laurent_paris_1957-irvingpenn.org

Ето че през 1998г., след дълга почивка той отново се завръща с един от най-популярните парфюми и до днес! Love Again кара жените и почитателките на марката и дизайнерските дрехи на Yves Saint Laurent отново да се влюбят във флоралния и плодов аромат на любовта, така както той си я е представял! Ив създава любовта… отново!

Последната колекция на Black Opium е може би най-популярна в България, а и по света. Марката Yves Saint Laurent затвърждава репутацията си на иновативна, провокативна и желана сред почитателите на изисканите ухания. За да отпразнува гениалността на създателя си, през 2014 марката ребрандира парфюма Black Opium. Лансират се още 4 парфюма, които образуват цяла серия аромати. Резултатът е – Black Opium печели наградата „Fragrance Foundation Awards за най-добър женски аромат в Англия.

Посетете уебсайта ни и разгледайте различните парфюми на известния дизайнер Yves Saint Laurent тук.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.