Съвременен блог за маркова парфюмерия

Бензоин – уникална естествена комбинация от ванилия и карамел

Бензоиновата смола е често използвана в парфюмерията заради страхотните си качества на фиксатив и уникалния си сладък и топъл аромат на ванилия и карамел. Освен в парфюмерията, бензоинът се използва и в много други сфери – в козметиката (заради успокояващите си качества), в медицината (заради терапевтичните си свойства), в хранително-вкусовата промишленост (като консервант и ароматизатор), както и за религиозни цели (той е един от класическите съставки на тамяна). Извлича се естествено от кората на определени дървета.

Интересен факт за бензоина е, че се извлича след нарочното разрушаване на повърхността на дървото (което трябва да е поне на 7 години!). Всяко дърво може да „произвежда” бензоин по този начин за около 15-20 години. Познат още от древността, бензоинът е бил високо ценен от много владетели по целия свят. Дори известният Нострадамус е бил впечатлен от неговите качества и е включил много рецепти с бензоин в една от книгите си.

Уникалният аромат на бензоина на смесица от ванилия и карамел е вдъхновил много парфюмеристи. Ето и някои от нашите любими парфюми, съдържащи бензоин:

Вашият любим парфюм с бензоин в този списък ли е?

Exit mobile version