Съвременен блог за маркова парфюмерия

Ветивер – земният, опушен аромат на изискания и мъжествен джентълмен

Ветивер (известен още като Chrysopogon zizanioides, или „vetiver” на френски) е много често използвана парфюмна съставка. Това е растение, което прилича на висока трева с червеникаво-кафеви цветове. Можете да откриете растението в Индия, Индонезия, Хаити, Китай, Япония и Бразилия. Неговият аромат е доста интензивен – той е комбинация от тревисти, земни и дървесни нотки и сладки, опушени кехлибарени нотки. Уханното есенциално масло от ветивер се извлича от корените на растението. Страхотните му фиксиращи качества, както и отличителното му ухание, го правят предпочитан компонент за много парфюми.

Интересен факт за ветивера е, че уханието му има различни нюанси в зависимост от района, в който се отглежда (това е много важно, тъй като все още не може да бъде произведен по синтетичен път, така че парфюмеристите трябва да вземат предвид тази особеност). Едно от най-добрите масла от ветивер може да се открие в северните части на Индия, където то се използва от народната медицина за облекчаване на главоболие и стрес (индийците го наричат „маслото на спокойствието”). Съществува мит, според който то има възможността да увеличава финансовите възможности (може би това е една от причините да се ползва основно за мъжки парфюми)…

Ето и списък на нашите любими мъжки ухания с ветивер:

Парфюмите с ветивер са перфектният подарък за елегантния и мъжествен тип мъж. Независимо дали това е вашият приятел, съпруг или брат, няма как да сбъркате с парфюм с ветивер!

Exit mobile version