Съвременен блог за маркова парфюмерия

Техники за производство на парфюми

Оказва се, че за създаването на един парфюм са нужни доста усилия. Освен сложната и деликатна задача на парфюмериста да създаде перфектната композиция, важната роля на дизайнера в създаването на флакон и дизайн, които да паснат на композицията, както и творческата задача да се намери най-подходящото име на парфюма, самото извличане на уханието от съставките, описани на опаковката, съвсем не е лека задача.

Fragrances.bg представя най-разпространените техники за производство на парфюми. Някои от тях са познати още от древни времена, а други са постижение на съвременната наука:

Студено пресоване

Да, освен при маслините, за които всички знаем, тази техника се използва и при извличането на парфюмни нотки. Тя се прилага основно при преработката на цитрусови нотки (портокал, лимон, грейпфрут, мандарина, лайм и др), тъй като свежото им и леко ухание не би устояло на термична обработка. Представлява надупчване на повърхността на кората на цитрусите, от която, посредством механично притискане, се извлича етерично масло.

Дестилация

Вероятно най-често използваната техника при производството на спиртни напитки, дистилацията е също така широкоразпространен метод за извличане на така ценното ухание от различни растения, плодови цветове и, разбира се, рози. Съществуват различни видове дестилация, сред които:

Мацерация

Мацерацията е сред най-често срещаните методи за извличане на аромати за целите на парфюмерията. Чрез него се извличат парфюмни съставки от много растения, както и всички нотки от животински произход. Представлява техника, чрез която суровината се потопява в разтвор, който извлича ароматните съставки. В наши дни се използват различни разтвори (като етанол, например). Разтворът извлича аромата от растението, а след това бива изпарен чрез нагряване. След това, с помощта на алкохол се отделя парфюмната нотка.

Извличане

Извличането е сред най-старите техники за производство на парфюм. При него се използва животинска (сатурирана) мазнина. Методът се използва при извличането на аромат от деликатни суровини като портокалови цветчета, жасмин и тубероза. Въпреки че е изключително щадящ за суровината, този метод почти не се използва в наши дни, тъй като е икономически неизгоден и неефективен от гледна точка на времето, което е нужно за успешното му прилагане и качеството на крайния резултат.

Exit mobile version