Техники за производство на парфюми

Оказва се, че за създаването на един парфюм са нужни доста усилия. Освен сложната и деликатна задача на парфюмериста да създаде перфектната композиция, важната роля на дизайнера в създаването на флакон и дизайн, които да паснат на композицията, както и творческата задача да се намери най-подходящото име на парфюма, самото извличане на уханието от съставките, описани на опаковката, съвсем не е лека задача.

Fragrances.bg представя най-разпространените техники за производство на парфюми. Някои от тях са познати още от древни времена, а други са постижение на съвременната наука:

Производство на парфюми

Студено пресоване

Да, освен при маслините, за които всички знаем, тази техника се използва и при извличането на парфюмни нотки. Тя се прилага основно при преработката на цитрусови нотки (портокал, лимон, грейпфрут, мандарина, лайм и др), тъй като свежото им и леко ухание не би устояло на термична обработка. Представлява надупчване на повърхността на кората на цитрусите, от която, посредством механично притискане, се извлича етерично масло.

Дестилация

Вероятно най-често използваната техника при производството на спиртни напитки, дистилацията е също така широкоразпространен метод за извличане на така ценното ухание от различни растения, плодови цветове и, разбира се, рози. Съществуват различни видове дестилация, сред които:

  • парна дестилация – при нея съставките се нагряват във воден разтвор и парите, които минават през тях, извличат ароматните масла. Използва се за извличане на аромат от цветя, листа и стъбла.
  • суха дестилация – при нея процесът е същият, но се нагрява директно растението (без наличието на вода). Подходяща е за извличането на аромат от кехлибар и различни дървесни нотки като им придава специфичен аромат на „прегоряло”.
  • фракция – това е метод, чрез който при дестилацията различни компоненти на изходния материал могат да бъдат селектирани. По този начин парфюмеристът може да контролира процеса, до известна степен, селектирайки характеристиките на крайния резултат. Въпреки по-високата си цена, този метод е широко разпространен сред парфюмеристите, защото с негова помощ могат да се премахнат неприятни (или нежелани) нюанси в уханието на парфюмната нотка и да й се предаде уникалност.

Мацерация

Мацерацията е сред най-често срещаните методи за извличане на аромати за целите на парфюмерията. Чрез него се извличат парфюмни съставки от много растения, както и всички нотки от животински произход. Представлява техника, чрез която суровината се потопява в разтвор, който извлича ароматните съставки. В наши дни се използват различни разтвори (като етанол, например). Разтворът извлича аромата от растението, а след това бива изпарен чрез нагряване. След това, с помощта на алкохол се отделя парфюмната нотка.

Извличане

Извличането е сред най-старите техники за производство на парфюм. При него се използва животинска (сатурирана) мазнина. Методът се използва при извличането на аромат от деликатни суровини като портокалови цветчета, жасмин и тубероза. Въпреки че е изключително щадящ за суровината, този метод почти не се използва в наши дни, тъй като е икономически неизгоден и неефективен от гледна точка на времето, което е нужно за успешното му прилагане и качеството на крайния резултат.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.