Историята на Тиери Мюглер

thierry mugler

Тиери Мюглер е известен френски дизайнер, основател на модната къща Thierry Mugler. Той обаче не се вписва само в тези етикети. Мюглер е и режисьор, сценарист, фотограф и създател на уникални аромати. 

Детство

Тиери Мюглер е роден във френския град Страсбург на 21 декември 1948 година. Още в детска възраст се заражда неговата страст към рисуването. Тази дейност го вълнува много повече, отколкото ходенето на училище. Голямата му мечта тогава обаче е да стане танцьор към школа по класически балет. На 9 години започва да учи танци, а на 14 се присъединява към трупата на Националната опера в Рейн, където танцува в продължение на 6 години, а паралелно с това учи живопис в Страсбургското училище за декоративни изкуства.

Как се ражда марката Thierry Mugler?

На 24 години Мюглер решава, че иска да види повече от света и напуска родния си Страсбург. Премества се в Париж, където започва работа в малък моден бутик като дизайнер. Две години по-късно вече прави колекции за няколко големи модни къщи в Париж, Милано, Лондон и Барселона.

През 1973 г. Тиери създава първата си лична колекция, която нарича “Café de Paris”. Тя е вдъхновена от стила на 50-те и се характеризира с изключителна женственост и урбанизъм, когато по световните модни подиуми властва унисексът. Именно тази откровена сексуалност се превръща в отличителен белег на дизайнера, която той продължава и във всички свои следващи колекции.

Дебютът на Мюглер привлича широко обществено внимание. Една от най-впечатлените личности е била Мелка Трентът – влиятелен моден редактор по това време. Тя помага на младия дизайнер да стартира собствената си кариера и така – през 1976 година на Мюглер му се отдава шанс да покаже колекцията си в Токио, на голямо, лъскаво събитие, организирано от марката Shiseido.

През 1978 година той отваря първия бутик Thierry Mugler в Париж. През същата година създава първата си мъжка линия – L’Homme Mugler, която му носи известност в целия свят. В нея той използва предимно ярки, наситени цветове и преработва класическия мъжки образ, превръщайки го в модерен и актуален.

Уникалният стил на Мюглер става разпознаваем и със своите отличителни черти трудно може да бъде сбъркан за друг. Силуетите остават в съзнанието, облеклото се отличава с твърда конструкция, широки рамене, тесен кръст, анатомична кройка и изобилие от декоративни елементи. Най-често Мюглер работи с материали като кожа, винил, ликра и трико, а всяка негова колекция е вдъхновена от различна и определена тема.

През 80-те и 90-те Мюглер получава международно признание и уважение. Неговите колекции вече са натрупали значителен търговски успех, независимо от факта, че първоначално са били предназначени само за много богати клиенти.

През 1992 г. по искане на Синдиката за висша мода Тиери Мюглер създава и представя първата си Haute Couture колекция, което му позволява да получи титлата на моделиер на висша мода.

Пред 1993 г. създава прочутата черна рокля за участието на Деми Мур във филма „Неприлично предложение“.

Загуба и изоставяне на модна къща

През 1997 г. финансовото състояние на модна къща Тиери Мюглер започва да се влошава прогресивно. Като резултат от загубите през 2001 г. Мюглер решава да изостави модната си къща и да се насочи единствено към парфюмната си линия.

След напускането на Мюглер творчески директор на модния бранд става Жан-Люк Тестю, но финансовите проблеми продължават и довеждат до закриването ѝ през 2003 година. През 2005 г. дейността на модната къща се възобновява под ръководството на Томас Енгелхарт, но с идеята да произвежда само мъжки колекции. Впоследствие начело на модния бранд застава Розмари Родригес (2008 година), а след нея Никола Формичети, който променя името на бранда (оставя само MUGLER) и го управлява успешно и до днес.

Режисура, фотография и дизайн

През 1988 г. Мюглер публикува първата си книга с фотографии – “Thierry Mugler, Photographe”. Албумът е посветен на една от страстите на дизайнера – пътуването. Първото издание на втората му книга пък – монографията “Fashion Fetish Fantasy”, включва снимки на дизайнерски вещи на Мюглер, в това число и тоалети за известни личности и приятели на дизайнера.

Освен като фотограф Мюглер твори и като режисьор на късометражни филми, реклами и музикални клипове, прави и костюми за музикални комедии, концерти, опери, театри. Той е работил с артисти като Робърт Олтман и Джордж Майкъл (през 1992 г. режисира видеото на песента “Too Funky” на Джордж Майкъл).

През 2002 г. Тиери Мюглер сътрудничи на световноизвестния Цирк дьо Солей, като проектира костюми за трупата и режисира постановката “Extravaganza” за шоуто “Zumanity”. През 2009 г. Тиери Мюглер работи като художествен консултант на световно известната певица Бионсе. За световното ѝ турне “I Am” той създава костюмите и хореографията, избира светлината и декора.

Парфюми и козметика

thierry mugler

Първия си аромат Тиери Мюглер създава през 1992 година и нарича “Angel”. Парфюмът открива нова линия от аромати, в които не се използват никакви флорални нотки. В основата на “Angel” са включени нотки на пралина и шоколад, сандалово дърво, ванилия, пъпеш, праскова и слива, мед, бергамот, бадем и кехлибар, смесени със силен акцент на пачули. “Angel“ е истинска революция, която вече е считана за класика в света на парфюмите – всички  аспекти на аромата не се сливат, а се отблъскват. Той става първия ориенталски аромат, пуснат в парфюмен флакон в безпрецедентния за жените цвят – синьо. Изисканата опаковка на парфюма, създаден от известните стъклари Brosse Master Glassmakers, представлява звезда, затворена в бутилка от синьо стъкло. Към днешна дата ароматът се произвежда в повече от 13 различни ексклузивни, празнични варианти.

Останалата част от ароматите на марката са били предназначени да допълнят гамата на линията Thierry Mugler. Сред тях можем да споменем известни парфюми, като мъжкия “A*Men”, унисекс аромата “Mugler Cologne” и дамския “Alien”. “Alien” става втория изключително известен аромат на марката. Лансиран през 2005 година, той е вдъхновен от слънчевата енергия и  е пълен със светлина и надежда. През 2005 г. Тиери Мюглер стартира проект “Thierry Mugler Perfume Workshops”, насочен към придобиване на умения за създаване на парфюми и развиване на ноу-хау в индустрията.

Тиери Мюглер е автор на иновативната услуга “The Source”, която позволява да се пълнят бутилки с аромати “Angel” и “Alien”. За тази цел марката започва да произвежда специални флакони за презареждане, които могат да бъдат поръчани на официалния сайт на Thierry Mugler. През 2008 г. Тиери Мюглер създава линия висок клас козметика.

През 2006 г. Тиери Мюглер завършва проект за филма на Том Тиквер – „Парфюмерист“. В подкрепа на филма и в сътрудничество с IFF дизайнерът пуска ексклузивно лимитиран комплект “Perfume: The Coffret”, който включва 15 малки бутилки от аромати под различни наименования: Baby, Paris 1738, Atelier Grimal, Virgin No. 1, Boutique Baldini, Amor & Psyche, Nuit Napolitaine, Ermite, Salon Rouge, Human Existence, Absolu Jasmin, Sea, Noblesse, Orgie и накрая Aura – уникално творение, създадено от главния герой на филма. В състава на “Аura“ влизат 84 съставки.

През 2007 Мюглер пуска колекцията “Mirror, Mirror”, която включва пет аромата, позиционирани като парфюм-измама, без характерната миризма, но с идеята да се „засили усещането за присъствието му.“

През март 2008 г. Тиери Мюглер стартира следващия си проект – сайтът womanity.com. Това е виртуално пространство за себеизразяване, където посетителите могат да споделят своето виждане за това какво означава да бъдеш жена днес. Стилът на сайта съответства на образа на аромата “Womanity”, който излиза по същото време.

Известни парфюми на Thierry Mugler, които ще откриете в нашия онлайн магазин:

Thierry Mugler Womanity EDP за жени

Thierry Mugler Alien Eau Extraordinaire EDT за жени

Thierry Mugler Alien Essence Absolute EDP за жени

Thierry Mugler Alien EDP за жени

Thierry Mugler Angel EDP за жени

Thierry Mugler Angel Muse EDP за жени

Thierry Mugler Angel Sunessence EDT Legere за жени

Thierry Mugler A*Men EDT за мъже

Thierry Mugler A*Men Kryptomint EDT за мъже

Thierry Mugler A*Men Ultra Zest EDT за мъже

Thierry Mugler A*Men Pure Wood EDT за мъже

Thierry Mugler A*Men Pure Shot EDT за мъже

Thierry Mugler A*Men Pure Malt EDT за мъже

Thierry Mugler A*Men Pure Tonka EDT за мъже

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.